Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rennana

Są tu jakieś panie polonistki, które mogły by rzucić okiem na mój konspekt?

Polecane posty

Gość Rennana

B. proszę, temat wydaje sie łatwy a nie mam pojęcia czy dobrze sformułowałam tezę, ze o wnioskach nie wspomnę.

Gość Rennana
mogę posłać na pocztę albo wkleić tu, błagam jutro ostateczny termin a ja utknęłam...

Gość Rennana
to może jacyś tegoroczni bądź zeszłoroczni maturzyści?

Gość Rennana
upupup

Gość guggaa
wklej tutaj.

Gość Rennana
III. Ramowy plan wypowiedzi Teza: Lekarz jako zawód wymagający powołania i poświęcenia. 1. Określenie problemu: - Zdefiniowanie pojęcia lekarz; - Nawiązanie do Przyrzeczenia Lekarskiego oraz Przysięgi Hipokratesa; 2. Kolejność prezentowanych treści: -Bernard Rieux : traktuje swój zawód jako powołanie, wrażliwy na ludzkie cierpienie, uczciwie wypełniający swoje lekarskie obowiązki, poświęcający się bezgranicznie walce z epidemią, buntownik nie godzący się na przejawy niesprawiedliwości; -Marek Edelman: bohater i narrator reportażu, kardiochirurg prowadzący wyścig z Bogiem, walczy o ludzkie życie, będące dla niego najwyższą wartością, próbuje za wszelką cenę podtrzymać płomień życia ludzkiego; -Tomasz Judym: czując na sobie piętno swego pochodzenia, pragnie spłacić swój dług wobec społeczeństwa, krzewi pozytywistyczne hasło pracy u podstaw, spotyka się z brakiem akceptacji ze strony społeczeństwa, kieruje się emocjami, do końca wierzy w swoje ideały, stawiając je ponad własne dobro; -Paweł Obarecki: początkowo idealista, marzyciel, przegrywa w walce o lepsze jutro z szarą rzeczywistością, konformista, egoista, zapominając y o swoim powołaniu. 3.Wnioski: - Cechy jakimi odznaczać się powinien dobry lekarz; -Podobieństwa pomiędzy omówionymi bohaterami; -Zawód lekarza jako swego rodzaju próba charakteru.

Gość Rennana
bo bibliografię mam na bank ok, nie jestem pewna co do tych moich wypocin...

Gość guggaa
Nie podoba mi się brzmienie tezy(stylistycznie źle) oraz wnioski(pierwszy wniosek jest ok, reszta naciągana i ma się nijak do postawionego problemu).

Gość Rennana
a jak będzie stylistycznie poprawnie? I jak napisać te wnioski, z eką na sercu siedzę już nad tym 3h i nic nie mogę wymyślić, pomożesz?

Gość Rennana
kurczę, proszę bo już pózno a ja za chwilke lece

Gość Rennana
upup

Gość baran de żelonekk...
baza biliograficzna moze byc ale sam konspekt :O kolejnosc dobra ale zbyt dluga, przeicez to Ci zajmie wiecej niz str. nie masz fakuletow? polonistka nie pomaga Wam jesli macie problem z prezentacja ? poszperaj w necie,

Gość guggaa
lekarz jako zawód- tak nie może być, gdyz lekarz to człowiek, a nie zawód. to tak jak: dekorator jako zawód, a nie dekoratorstwo jako zawód. juz lepiej "lekarz jako przedstawiciel zawodu wymagającego.." ale też nie brzmi to moim zdaniem najlepiej. do wniosków ujdzie jeszcze ten o próbie charakteru, ale co mają te podobieństwa? patrz na problem jaki stawiasz.