Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Suey

drętwienie nóg (przez niedobór żelaza?)

Polecane posty

Gość Suey

Od ponad tygodnia wieczorami mam trochę drętwiejące nogi. Na pewno nie mam zespołu niespokojnych nóg, mam 16 lat i nikt w rodzinie na to nie choruje. Pamiętam, że był z tym problem w wakacje rok i dwa lata temu. Ale nigdy nie mam przez to powodów ze snem, nie budzę się w nocy ani nie kopię w czasie snu. Tak naprawdę nie przeszkadza mi to w życiu w ogromnym stopniu, po prostu wolałabym nie doświadczać tego. Wydaje mi się, że dzieje się tak przez ogólny brak ruchu (ale ćwiczę i teraz jest lepiej) albo może to przez niedobór żelaza? Bo mam objawy anemii, więc może mieć to z tym coś wspólnego?

Gość zrób badania to sie dowiesz
badania krwi zrób. Moze to też byc niestety coś neurologicznego - SM, problemy z kręgoslupem, itp. Idź do lekarza

Gość jak tak
Drętwienie nóg też moze objawiać się spadkiem magnezu w organizmie.

Gość MALY TROLEK
z takim niedoborem chalupy nie wystawisz:)

Myslę ze powód jest zupełnie iny:P.Mi nogi drętwieją jak dłużej trzymam jedną na 2:P.Podejrzewam że to może być przez niedobór krwi lub innych składników odżywczych a także tlenu w nogach itp.:P.

Gość słaoneczka dwa
niedobór magnezu potasu i WAPNIA

Gość maxiu blagam
siedzisz trzymajac noge na noge? pedal

Gość Suey
a więc chyba nie mam się o co martwić :) raz na rok albo dwa zdarza mi się niedobór żelaza, byłam na morfologii przedwczoraj i niedługo jadę po wyniki.(nie trzymam zazwyczaj jednej nogi na drugą ;)) dziękuję bardzo za odpowiedź, dyskutować dalej możecie ;)

No raczej żelazo nie ma wpływu na dretwienie nóg, przynajmniej tak bezpośrednio... Nie wiem, co rozumiesz przez dretwienie... takie "chodzące mrówki" po nogach ? :P i dokładnie jak to dretwienie przebiega?

Gość No przeciez Ty Max
nie masz jednej nogi to jak mozesz założyc noge na cos czego nie masz???hmmmmm

Gość pisałęś pisałeś
Max,ze masz jedna noge obcięta juz zapomniałeś:)

myślę, że doskwiera Ci niedobór magnezu, polecam tabletki chela magnez, bo są stosunkowo tanie, i łatwo przyswajalne - w kompleksie z witaminą b6

Gość kituhenka
mi drętwieją ręce i jak coś odkładam do trochę się trzęsie :( czy to też nie dobór żelaza ?

kituhenka myślę, że to z niedobory magnezu, ale najlepiej udaj się do lekarza i zrób badanie krwi :)

Gość gość
nogi dretwieja od niedoboru zelaza mialem to samo!!!!!!!

Gość gość
a megnezu to niby nie???

A ja myślę, że oprócz niedoboru magnezu jest również parę innych powodów takich jak złe odżywianie, ale nie tylko.

Gość Bedroom
Nie wiem czy na 100% nie masz zespołu niespokojnych nóg - to, że nikt w Twojej rodzinie tego nie ma i wiek nie są tu decydujące. Mi drętwieją nogi tuż przed snem i wtedy muszę nimi ruszać, chociaż w ciągu dnia nie ma problemu. Na pewno nie brakuje mi magnezu, bo od dłuższego czasu przyjmuję suplementy. Czytałam, że właśnie niedobór żelaza może być przyczyną tego RLS, dlatego ostatnio biorę też preparat z żelazem. Przy typowym drętwieniu nóg (skurczach, itp.) najczęściej brakuje potasu i/lub magnezu. Pomaga m.in. sok pomidorowy i banany, magnez mają orzechy. Jak Wy sobie radzicie z RLS? Możecie normalnie z tym spać? Nie jestem przekonana, że mi to żelazo w 100% pomoże.

Gość gość
Oj tam nie wiadomo jakie Ty połykasz suplementy,magnezu brakuje kazdemu i prawie zawsze,reszta to tylko komentarze

Gość Bedroom
Ja łykam ten magnez właśnie dlatego, że podobno trudno zapewnić niezbędną dawkę wyłącznie jedzeniem. A ogólnie to i żelazo, i magnez biorę, żeby mi się lepiej spało. Nie mogę zasnąć kiedy dokuczają mi skurcze/drętwienie/mrowienie.

Gość gość
Mam problem z niedoborem zelaza..i wlasnie objawia sie tym ze dretwieja mi nogi i mnie swedza..brak tlenu.

Gość gość
nigdy nie wiadomo, moje dziecko miało przez pewien okres czasu drętwienie nóg, i to również wskazywało na brak żelaza...całkiem niedawno lekarz polecił mi dicofer, córka (14 lat) już się nie skarży na drętwienie nóg, czuje się lepiej :)

Gość gość
WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!! WON kuuuvrwo z tym spamem!!!