Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Skaza białkowa??

Czy to może być skaza białkowa?

Polecane posty

Gość Skaza białkowa??

Witam, mam pytanie do mam, których dzieci miały skazę białkową. Moja córeczka ma 8.5 miesiąca, nadal karmię piersią, ale dostaje już stałe posiłki 2 razy dziennie i ostatnio zaczęłam jej wprowadzać trzeci posiłek wieczorem. Kilka razy dostała jogurt i twarożek i zauważyłam że przy obu łokciach i na zewnętrznej stronie jednej rączki ma plamę takiech chropowatej skóry. Wczoraj dostała w dzień trochę serka homogenizowanego i wieczorem kaszkę mleczno-ryżową no i dzisiaj ma strasznie suche policzki. Podejżewam, że to może być od produktów mlecznych. Ale czy to możliwe, żeby skaza dopiero teraz się ujawniła? Jak miała 3 miesiące, to mieliśmy problem z zielonymi, ślizowatymi kupami i tez wtedy podejżewałam że to skaza, ale jak ostawiłam całkowicie nabiał, to nie było różnicy, więc pediatra doszła do wniosku że to nie to. Teraz tą jej chropowatą skórę nasz pediatra bagatelizuje, twierdzi, że niemożlwie żeby to była skaza skoro mała nie dostaje mlecznych produktów (wtedy jeszcze nie jadła posiłku typowo mlecznego oprócz z piersi, ale przeciez ja też jej nabiał, a ona dostaje to z mlekiem), więc juz sama nie wiem co myśłeć. Czy powinnam pójść do innego pediatry? Może któraś z mam miała podobną sytuację?

moim zdaniem to może być skaza, tylko w takiej łagodniejszej postaci. Moje dziecko ma skazę, ale bardzo reaguje. Wystarczy, że zjadłam odrobinę czegoś zakazanego i już sucha skóra, czerwone policzki, brzydkie kupy, ból brzuszka... Słyszałam, że są jednak dzieci, u których skaza ujawnia się jak same zaczynają jeść nabiał. Odstaw jej takie rzeczy na 2 tyg i poczekaj jak zniknie. Potem znów zatestuj i będziesz wiedziała

Gość lekareczka
"Skaza białkowa" to praktycznie synonim atopowego zapalenia skóry. To częste u dzieci, zwykle ustępuje z wiekiem. Najważniejsza jest pielęgnacja skóry, ewentualnie alergolog, testy i wykluczenie z diety tego co uczula. Poczytaj sobie: http://www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,79371,2214777.html

Gość skaza białkowa??
właśnie mam zamiar odstawic na jakiś czas nabiał i zobacze czy to przejdzie. Tylko nie wiem co wtedy jej dawać zamist tych produktów mlecznych? po za ta suchą skórą nie widzę żeby miała jakieś problemy z brzuszkiem czy coś. nie jest marudna, jedynie kupy strasznie śmierdzące ostatnio, ale nie wiem czy to może mieć związek lekareczka dzięki, jakos nie powiązałam tego z AZS. Możliwe, że to to diabelstwo, bo mąż ma łojotokowe zapalenie skóry, więc moża mała będzie coż podobnego miała

u mojego syna skaza objawiała się suchymi, chropowatymi krostami na buzi które zlewały się w "placki" krosty na szyi, brzuchu, z płatków uszu schodziła skóra, mały miał kłopoty z kupa, bóle brzucha i prawie w ogóle nie spał. Od ponad 2 mies. jest na nutramigenie i jest ok,ale ma niestety AZS i skóra jest wrażliwa na wszystko. U nas AZS objawia się podobnie jak skaza tylko dodatkowa mały ma suche blado-różowe plamy na rękach i nadgarstkach. Wczoraj kupiłam mu nowe kosmetyki i wysypka z brzucha zniknęła. mój syn za tydzień będzie miał 4 miesiące i zacznę rozszerzać mu dietę, czego się boję, bo jak on na wszystko tak łatwo sie uczula to nie wiem jak zareaguje na nowości.

Gość Skaza białkowa??
Masia współczuje, moja mała na szczęście nie ma az takich objawów. Właśnie poczytałam troche i o skazie i o AZS i juz sama nie wiem, nie ma żadnych innych objawów, tylko te 3 plamy chropowatej skóry, one są blade, nie jakies zaczerwienione no i nie widzę żeby ją swędziało, bo nawet tego nie dotyka. Innych objawów tez nie zauważyłam:/ może zmienię płyn do kapieli i zobacze jak będzie miszka a mogłabyś napisać co dajesz jeść małej oprócz mleka?

no to może być skaza, jakbyś jej wprowadziła więcej mlecznych posiłków pewnie by się nasiliły objawy. Możesz dac dziecku kaszkę sinlac, albo kaszki nestle zdrowy brzuszek. Z tym że sinlac się robi z samą wodą , ate nestle to już albo na twoim mleku albo jakimś produkcie mlekozastępczym

Gość dom w domu
witaj.........to co piszesz o objawach utwierdza mnie,że to jest skaza... Kiedyś miał to mój synek ..też w tym wieku. Polecono mi wtedy wspaniały poradnik.....za parę groszy przyślą Ci w pliku pdf: http://tnijurl.com/653c66eb4d96/ dużo opisów i porad....skonfrontujesz szybko objawy...powodzenia...