Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rosooooołek

Zna ktos przepis na pyszny rosol? Bo moj,to syf:/

Polecane posty

Gość moja mam zawsze gotuje
rozół drobiowo-wołowy , tradycyjne warzywa czyli marchew , por seler , opalana nag ogniem cebula i gotuje 1,5 do dwóch godzin maks na malym ogniu , pyyyyyychota

Noo tylko jak pisalaś gotujesz w dużym garnku ja w takim malym, zwyczajnym może dwulitrowym i rosól mam na dwa dni, dlatego może :) no i ten por to też zawsze wcześniej wyciągam, jak się zaczya rozlatywać ale uwielbiam marchewkę miękką tymbardziej ale jakby mi się miala z niej paćka zrobić to bym sobie tego nie wybaczyla :D generalnie uwielbiam gotować :P

Gość Rosooooołek
mamcia7465860678 chyba z Twojego przepisu skorzystam

wlóż wszystko po zagotowaniu nie przed to nie będzie tych szumów a jeśli nawet będą to znacznie mniej i je sobie zbierzesz, chociaż nie powinno ich być ja np nie mam takiego problemu. Chyba, że to zależy wlaśnie od mięsa i przez to wolowe czy inne się coś takiego robi.

Gość sensitive23
Bellik u mnie tez:)z dziada pradziada gotowano dlugo rosol zeby byl klarowny ,przejrzysty i pyszny w smaku. Ja daje polowe kurczaka podzielona na czesci,kawalek szpondru i skrzydlo z indyka to wszystko plus wloszczyzna z opieczona cebulka na gazie plus cwiartka kapusty wloskiej. Miesa po zagotowaniu puszcza szumy ktore zbieram siteczkiem i taak na malenkim ogienku tylko sie pyrkoli.Musisz pamietac ze jak zagotujesz rosol na wiekszym ogniu to bedzie metny. Doprawiam sola,pieprzem listkiem laurowym i vegeta.Na koniec dodaje kilka kropelek magii ot i cala filozofia. MMMM.....Pychota.

Gość ja wam powiem
magi do rosołu ?????????????? jak tak to lepiej wlej sobie do tej buteleczki wody i będziesz miała jak rosół hehe! magi to nie przyprawa do rosołu już prędzej do grochowej bym dała! żadnych kucharków, wegety, czy kostek rosołowych dawać nie trzeba! a jak te matki gotują dla dzieci i dają kucharka bo uważają że to lepsze niż sól to niech lepiej z kuchni wyjdą!!! 1. spalam cebulę ale nie na popiół tylko złoty kolor ma mieć ( daje kolor zupie i smak oczywiście też) 2. umytą, oczyszczoną ćwiartkę kurczaka (lub 2 lub korpus zależy jaki garnek) w ZIMNEJ wodzie nastawiam do gotowania 3. szykuję całą włoszczyznę łącznie z liściem i zielem 4 zmniejszam gaz zbieram szumowinę, i jeszcze chwilę gotuje 5 wrzucam cebulę i całą włoszczyznę ( marchewka, pietruszka, seler, por, liść kapusty, liść laurowy i ziele ) 6 Gotuję bez przykrycia na małym ogniu !!! 7 sole i pieprze do smaku (nie bój się soli to lepsze niż kucharki etc!!!) 8 wyjmuję mięso - włoszczyzna jeszcze zostaje wyjmuje ją dopiero zazwyczaj na drugi dzień przy podgrzewaniu wszystko to gotuję chyba ok 1,5h ale nie wiem dokładnie bo robie to na smak a nie na czas do tego jeszcze makaron najlepiej zrobić samemu ale jak nie to kupić taki specjalny do rosołu no i smacznego :) rosół to podstawa jak umiesz to to zrobisz już każdą zupę przynajmniej tak ja się uczyłam, bo potem dodać przecier z pomidorów czy ogórki to już nie problem.

Gość ja wam powiem
i musisz pamiętać żeby dobrze zebrać szumowinę! bo później takie farfocle po talerzu latają! hehe cóż za inspiracja :) jutro robię rosół :D

Gość jak chcecie mieć
czysty rosół to można go po ugotowaniu przelać przez sito (byle nie do zlewu :P) i to odlączy wszystkei farfocle

Gość nie dodawajcie...........
indyka do rosołu bo szprycują je antybiotykami,lepiej dodajcie wołowinki:))

Gość ffffffffffffffffffffffuck
Właśnie zadnych syfów typu kucharek czy vegeta Przeciez to sama chemia

Rosooooołek tak :) to ta dieta białkowa ;) sensitive a już zaczynałam się martwić, że moja rodzina jakaś nienormalna :D Ja pamiętam jak byłam mała to mama z samego rana rosół nastawiała i pachniało i w mieszkaniu i na caaaałej klatce schodowej :) mmmmm pyszne było to dzieciństwoi :P