Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lektorkaaa

Poziom wiedzy polskich licealistów jest dramatyczny...

Polecane posty

Gość Lektorkaaa

Niedługo będziemy jak Amerykanie. Głupi i nieświadomi tego co się wokół nas dzieje. Jestem nauczycielką i często próbuję zainteresować uczniów jakimś tematem (nie tylko podstawą programową), ale okazuje się, że oni o niczym nie mają pojęcia. Ostatnio na zajęciach okazało się, że nikt nie wie np. jak nazywa się królowa Wielkiej Brytanii albo kto to jest Steven Spielberg... Czy Wy nie macie żadnych zainteresowań??

Gość dodać dwa do pięciu
to też szczyt ich możliwości :(

Gość Licgówno
Mamy, a jakże. Na miarę naszych czasów :D Pejsbuk, nasza-szkapa, komórki, tablety, internet...a nie jakieś żydy Szpilbergi i stare babcie co wnuczków chajtają 🖐️

Gość ten steven to od
dont worry be happy tak? staroć, kogo on obchodzi

Steven Spielberg to taki sam gigant świata filmu, jak Lech Wałęsa i Donald Tusk w świecie polityki.

To gdzie ty uczysz?!? Sama jestem maturzystką, ale powiem ci, ze wiedzy ludziom( przynajmniej tym z mojego otoczenia) nie brak. Zwłaszcza w tak fundamentalnych kwestiach. Ale fakt faktem, coś w tym jest, że społeczeństwo nam głupieje. Ludzie nie mają juz zainteresowania światem.

Gość Maryjetta.
Mieszkam w grecji. Tu poziom nauki jest b.niski. Nie ma wogole lektur. Kolezanka ktora w pl nie zdala klasy,tutaj w greckiej szkole konczy liceum i idzie na studia bo poziom banalny. Wiec nie pitol autorko. A tak wgl to z calego szkolnictwa w zyciu przydaje sie tylko matematyka i jezyki obce. Reszta jest zbedna.

Goonies, Faceci w Czerni, Park Jurajski, Szczęki, Transformers, Prawdziwe Męstwo...to wszystko Steven Spielberg. Nie znać Spielberga, to tak jak nie znać Lecha Wałęsy który jako lider "Solidarności" w 1989 roku obalił w Polsce reżim komunistyczny, czy nie znać Donalda Tuska który jako lider Platformy Obywatelskiej w 2007 roku obalił reżim Prawa i Sprawiedliwości (dzisiaj Donald Tusk jest premierem rządu koalicji Platforma Obywatelska - Polskie Stronnictwo Ludowe).

Tutaj Steven Spielberg i Kathleen Kennedy - reżyserzy "Parku Jurajskiego" - 1993 rok: http://image.toutlecine.com/photos/j/u/r/jurassic-park-tourn-1993-1-g.jpg A tu Lech Wałęsa w 1989 roku: http://www.brandenburgia.pl/wal1-003.jpg I wreszcie Donald Tusk w 2007 roku (po prawej, obok ówczesnego prezydenta Lecha Kaczyńskiego który zginął w katastrofie lotniczej w 2010 roku): http://www.gover.pl/userfiles/publikacje/pom3236348-large.jpg A tutaj Donald Tusk z obecnym prezydentem Bronisławem Komorowskim w 2011 roku: http://www.gover.pl/userfiles/publikacje/tusk_komorowski_smiech_large_large_1_large_1-large.jpg

Gość yajkja
Maryjetta- a tobie przydałaby się znajomość języka polskiego - zwłaszcza ortografii i interpunkcji.

Wałęsa obiecywał po 100tyś-i mamy tyle długu na głowę... Tusk Irlandię - i mamy taka sama bide:) HAhahahahahaha

Master, daruj sobie. Każdy wie kto to jest Spielberg, a jak nie to wklepie w wikipedię.

Gość łóóó żesz ty.
Ja zamiłowanie do zdobywania wiedzy odkryłam dopiero po zakończeniu nauki.I hobby które trwa juz kilka lat, a nie parę miesięcy. Ale racja jest że charakterystyka Wertera lub Makbeta nie przyda nam sie w życiu, za to gramatyka( o której nic a nic nie było w technikum) owszem. Za duży nacisk na wiedzę, za mały na samodzielne myślenie.

Gość również jestem nauczycielką
Od stosunkowo niedawna, bo od dwóch lat i o dziwo nadal nie rozumiem niektórych rzeczy, których nie rozumiałam będąc uczniem. Jak można obwiniać uczniów za swoją własną niekompetencję? Nie jest wielką sztuką popisać się wiedzą przed dzieckiem w wieku szkolnym, kiedy jest się osobą po studiach i po latach doświadczenia zawodowego. Sztuką jest czegoś tego to dziecko nauczyć.

Gość a moja uczennica
była ostatnio wielce zaskoczona, że Lech Wałęsa dostał Nobla. Albo nie potrafią wymienić dni powszednich. Ale ja uczę w gimnazjum...

Gość halynka
Wiem, o czym mówicie... Na mojej uczelni był 10 marca dzień otwarty. Stałam przy stanowisku, gdzie można było robić na komputerze próbną maturę z matematyki. Od razu był wynik. No i to, co się tam działo, było miejscami dramatyczne. Maturzyści nie potrafili dodawać prostych rzeczy, mieli problem z prostymi równaniami. Kalkulator z komórki cały czas w ruchu. Nie mogę powiedzieć, że wszyscy byli równie mało zdolni, co to to nie, ale zdarzyło się paru aparatów. Możecie mówić, że to dlatego, że to szkoła niepubliczna, ale wiele z tych osób chciało iść na AGH, UJ.

Gość łóóó żesz ty.
A moja nauczycielka z technikum nie wiedziała że w Polsce kilkakrotnie panowało 2 króli jednocześnie... Połowa z tego co uczniowie mówią że nie wiedza wynika albo ze strachu że się pomylą albo z lenistwa, bo nie chce im się chwile pomyśleć...

Gość bhjbjh
NIestety, ale poziom wspolczesnej mlodziezy jest po prostu zenujacy, ale nic dziwnego skoro za moich czasow w wolnym czasie pochlanialo sie ksiazki, a dzisiaj siedzi sie na fotce.pl czy naszej klasie:O Mozemy sobie podac juz reke z Amerykanami/Brytyjczykami czy Wlochami, ktorych wiedza o swiecie ogolnym jest po prostu zerowa.

Gość również jestem nauczycielką
Otóż to. Zamiast przechwalać się, o ile to nie jesteśmy mądrzejsi od własnych uczniów, może warto się zastanowić trochę nad tym, co faktycznie uczeń wie, a czego nie wie i dlaczego.

Gość bjvkb
przesrane być nauczycielką w gimnazjum/ liceum. moja mama uczy ale w podstawówce, tam dzieci są fajniejsze. ale cieszę sie że juz nie mam nic wspólnego z tą chołotą gówniazy. sama mam 24 lata i poważniejsze sprawy na głowie niż dzieci. kogo to obchodzi czym oni sie zajmują. niech robia co chca byle podatki płacili. dla mnie moga jeśc te tabsy z domestosem i puszczać sie w wieku 12 lat. wogóle mnie to nie obchodzi bo to nie moja sprawa. a swoje dziecko dam do prywatnej szkoły tak ja chodziłam bo tam jest elita i ludzie młodzi w miare myślacy, reszta to chołota i pospólstwo

Nic tak nie dobija jak głupota innych. Chodzę do liceum i niestety nie z każdym można porozmawiać na poziomie. Ocen dobrych to ja i tak nie mam...

Gość kaRinKa_
do bjvkb widać jaka jesteś wykształcona po tym jak piszesz "chołota"

Gość łóóó żesz ty.
Karinka forum to żaden wyznacznik wykształcenia, każdy tu pisze tak że nasi dawni nauczyciele zawyli by ze zgrozy i rozpaczy...:P

Gość bjvkb
5 rok medycyny, bujaj sie :P

Gość tym gorzej dla medycyny
a tym bardziej dla pacjentów:) ,kazdy w miare inteligentny człowiek zaskoczy,ze "hołota" pochodzi od "hołysz" czy "goły", wiec musi byc przez "h"

Gość autorko nie rozdzieraj szat
nad Amerykanami, tam poziom jest bardzo zróznicowany, bo to wielki kraj. Gdyby bylo tak zle , nie mieliby tyłu noblistów i w kosmos nie latali. Top swiatowych uniwersytetów to Uniw. amerykanskie. W Polsce tez mamy lepsze i gorsze licea, wiec nie ma co uogólniac.

Gość łóóó żesz ty.
Pal licho ortografię, co za empatia i kultura! Nie daj boże przyjdzie ci leczyć tę "chołotę"...