Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dolina smaku

Socjalizm czy demokracja

Polecane posty

Wy tu ciagle mylicie pojecia. Przynajmniej wiekszosc z Was. Owszem, mamy socjalizm. Owszem, kraje skandynawskie tez sa socjalistyczne. JAk i zreszta cala Unia. NAjprosciej rzecz ujmujac, socjalizm jest przeciwstawny kapitalizmowi, wolnemu rynkowi. Czyli panstwo ingeruje, jak moze w dzialalnosc prywatna (ogranicza ja), a niektore sektory sa w ogole poza zasiegiem "kapitalistow". A demokracja w tym wszystkim moze sobie istniec, czemu nie? :)

Gość pieprzycie głupoty
Socjalizm (łac.societas - wspólnota) - wieloznaczne pojęcie, odnoszące się do prób zmniejszenia nierówności społecznych i upowszechnienia świadczeń socjalnych, lub poddania gospodarki kontroli społecznej (poprzez instytucje państwowe, samorządowe, korporacyjne lub spółdzielcze). Częścią wspólną wszystkich odmian socjalizmu jest (częściowe lub całkowite) odrzucenie idei kapitalistycznego wolnego rynku, ograniczenie własności prywatnej oraz promowanie idei sprawiedliwości społecznej. W państwach rządzonych przez partie komunistyczne socjalizm był systemem, w którym środki produkcji były uspołecznione, a gospodarka według ideologii marksistowskiej miała być nastawiona na sprawiedliwy podział dóbr, a nie na zysk właścicieli kapitału. Socjalizm w tym systemie miał być drogą do komunizmu, który w praktyce nigdy nie został zrealizowany jako społeczeństwo bezklasowe.

Gość pieprzycie głupoty
socjalizm INGERUJE W WOLNOŚĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zapamiętać. Myślicie że dlaczego cukier podrożał???????? bo mamy socjalizm i gospodarkę planową(unia wprowadziła limity na produkcję cukru). Myślisz że skąd państwo ma pieniądze na biedne dzieci? Od podatników, pieniądze przechodzą przez maszynę urzędniczą(która kosztuje) i wracają z powrotem do ludzi tyle że mniejsza kwota. Gdyby nie było maszyny urzędniczej każdemu żyłoby się lepiej. Cholera! Poczytać najpierw a później na wybory!!!!!!!!!!!!!! Kraje skandynawskie nie miały tylu wojen co my, dlatego są bogatsze. Pamiętaj, że mogłyby być jeszcze bardziej bogate gdyby pieniądze nie przechodziły przez urzędników. Trzymajcie mnie bo padnę.

Gość pieprzycie głupoty
Nie ma czegoś takiego jak równość! Bo ja np. jestem humanistą a kto inny ma umysł ścisły, Ktoś się nadaje to łopaty a inny jest artystą.

"Myślicie że dlaczego cukier podrożał???????? bo mamy socjalizm i gospodarkę planową(unia wprowadziła limity na produkcję cukru)" Jesli to nie jest ingerencja to co nia jest? Co do reszty sie zgadzam.

Gość pieprzycie głupoty
AnitaAnitaAnita Pisałam do autorki, tak to jest ingerencja i to obrzydliwa. Ale my mamy mieć socjalizm bo dzieci nie będą głodne. Jak można mieć tak wyprany mózg? Boże i tacy ludzie mogą głosować...

Gość pieprzycie głupoty
innymi słowy SOCJALIZM OGRANICZA NASZĄ WOLNOŚĆ!

Gość demokracja = socjalizm!
jak powiedział Marks: "żeby wprowadzić socjalizm, wystarczy zrobić demokrację" Socjalizm to zło! Socjalizm to ustrój w którym najlepiej się kradnie, stoi w kolejkach do lekarza i płaci wysokie podatki na leni i obiboków w ramach równości społecznej. Socjalizm to niesprawiedliwość, wysokie podatki, wysokie ceny, niskie pensje. Socjalizm hamuje rozwój gospodarki. Ale wystarczy że lewak Napieralski, populista Kaczyński i pseudo liberał Tusk ładnie się uśmiechną i ludzie to kupują. Trzeba być idiotą albo cwaniakiem który czerpie na tym korzyści żeby wierzyć w socjalizm.

Gość pieprzycie głupoty
Najlepiej dać się zamknąć w klatce państwu. Niedługo nam zakażą picia ze szklanych naczyń bo przecież można tym kogoś zabić! Wydaje wam się że przesadzam ale tak jest. Banda leni, byle żreć państwo dało a my już nic nie musimy. Dawno sie tak nie wkurzyłam jak po przeczytaniu tych bredni.

Fajnym przykladem jest Norwegia. Przed odkryciem zloz ropy kraj biedny jak swiety turecki. Teraz jeden z bogatszych na swiecie. Ale: A) podatki sa zabojcze B) ceny sa zabojcze - w tym akcyzy wszelkiej masci C) rozne durne i smieszne ograniczenioa na porzadku dziennym Przecietny Norweg jest dobrze sytuowany, na wiele moze sobie pozwolic. A moglby na jeszcze wiecej, gdyby panstwo nie zzeralo mu wiekszosci tego, co zarabia.

Gość pieprzycie głupoty
Jasne, że tak. Głosujesz na Korwina?

Gość pieprzycie głupoty
Najwyższy Czas love. kurde ja się mega wkurzam jak czytam takie wypowiedzi.trzeba ludzi chociaż na kafe uświadamiać. Bo ja już mam dosyć naszej kochanej dupokracji

Mnie bardzo przeraza brak wiedzy, ktora sie zdobywa gdzies na etapie szkoly sredniej, albo moze nawet i gimnazjum. Bo jesli ktos uwaza, ze demokracja jest w opozycji do socjalizmu, miesza w to wszystko komunizm i Bog wie co jeszcze, to znaczy, ze brak mu elementarnej wiedzy. I osobnik taki biegnie do urny i z czystym sumieniem glosuje. a ja ponosze tego konsekwencje. Kurde.

Wiesz, co mnie zawsze ciekawilo? UPR mial/ma haslo: zlikwidowac koryto. I tak sie zastanawiam, gdyby jakims cudem doszli do wladzy (ktora przeciez demoralizuje absolutnie), czy mieli by tyle samozaparcia, zeby to koryto faktycznie zlikwidowac. Ale chetnie sie dowiem. :)

Gość pieprzycie głupoty
ano właśnie, ja pamiętam dokładnie jak w szkole mówili, że demokracja to najlepszy system. Mnie też to przeraża, wręcz mrozi krew. Boję się pomyśleć co będzie za parę lat jak nic się nie zmieni. Co śmieszne, ludzie myślą, że socjalizm wykarmi biedne dzieci i usunie wszelkie zło ze świata:-(

Gość pieprzycie głupoty
Też się czasem nad tym zastanawiam. Masz rację, warto się przekonać bo rządy bandy czworga już znamy. Najgorsze to te cholerne media tvny i wyborcze.

Gość pieprzycie głupoty
ale co tam, propaganda najważniejsza. A gdzie Ci miłośnicy socjalizmu? Dlaczego się nie wypowiadacie? Pousypialiście?

Hahaha wlasnie mi sie przypomnialo, jak na akademii w podstawowce spiewalismy: "..bo naszym zadaniem budowac socjalizm..!" No i tak, kurcze, wykrakalismy.

Gość pieprzycie głupoty
:-) a kysz. Nigdy więcej nie mów takich rzeczy, bo sie sprawdza

Gość jak tak dalej będziecie
pieprzyć to my nigdy do tego socjalizmu nie dojdziemy

Gość maliboo.
bo jestem idiotą :)

Gość fanty,kanty
Ja cie nie moge

Gość harsh is dead
Wiele bym dal, zeby w Polsce pojawil sie drugi Piłsudski i Dmowski 🖐️

Gość WRGVwgbbrebh
za socjalizmem są nieudacznicy życiowi, którzy są tak niezaradni, że przy wolnym rynku nie są w stanie zapewnić sobie normalnego życia. Tacy to tylko czekają aż państwo da.

Gość Dolina smaku
Ja tam uważam że za komuny było lepiej:D