Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieateistka

pytanie - jakie narodowości była św. Edyta Stein.

Polecane posty

Gość nieateistka

Zgadnijcie.

Gość nieateistka
Ciekawe czy dzis by tak powiedziała. Myślę, ze nie. Że by powiedziała, że i tak i nie. I tyle. I wszyscy myśleliby co to znaczy i dziś byłaby wielką filozofką a kiedyś nie. Bo u Niemców powie wystarczyło słuchać co mówią wyżej i tak sie robiło karierę na uczelni. Właśnie nic od siebie tylko co Ci mówią. I uważała, że raz dwa zostanie profesorem PRZEZ TO ona nie wyszła za mąż BO DZIECI, jak ona zrobi karierę z dziećmi? No nie wiadomo czy by je miała, no ale... juz tak z góry założyła i tyle. A tu nici z kariery i co dalej? I wszystko zwaliła na Boga - to przez Niego się nie wydała bo On też się nie ożenił. Jak On śmiał się nie ożenić myślała, no ale szedł na krzyż i wiecie ciekawe o czym jest ta Wiedza krzyża jej. Pewnie o niczym bo w Niemczech to o niczym. Ale myślała nad tym krzyżem i myślała. A jak stała w kolejce do tej szatni to wiedziała , że to koniec, jak jechała to koniec - taka podróż do nikąd jej to była. Co to bedzie dalej tak myslała, wszyscy się tak bali, ona się nie bała. Wiedziała, że już nie wyjdzie zywa. Tylko z tą siostrą była i tyle. I ONA MIAŁA SĄD już bo to wiem bo ją osądził Bóg i uratowało ją WYŁĄCZNIE Miłosierdzie i tyle. A Faustyna nie miała sądu bo była jednym miłosierdziem - co jest lepsze słuchajcie?

Gość c a p o
Urodziła się we Wrocławiu (wówczas: Breslau).

Gość nieateistka
Ona była taka chytra w tej filozofii słuchajcie, że jest nie do obalenia. Ale kurde takie myślenie żydowskie, że to sie opisać nie da - nic swojego tylko słuchać co wyżej i już jest kariera. No ale jakie miała szanse skoro nic swojego nie wymyśliła w sumie. A kościół uważa - wielki filozof. No a w sumie co ona wymyśliła. Tą Wiedzę Krzyża, ale to jest w sumie z Polski i tyle. Chociaż tyle ile... ona powinna być wielką mistyczką i mieć wizje, żeby moim zdaniem być tak wysoko. W tym klasztorze miała widzieć rózne rzeczy jak dla mnie. A tu nic. Ale jest gwiazdą i tyle.

Gość nieateistka
No a wcześniej - skąd Ci Żydzi się wzięli w tej Europie? Jak uważacie?

Gość nieateistka
Bo wiecie Pan Jezus on był filozofem - w Ewangelii jest i filozofia Boga jak dla mnie i tyle. Bo ostatnio myślałam nad pewną rzeczą i tak doszłam - jedyna słuszna filozofia to jest. A ta Edyta Stein to moim zdaniem w ogóle nie była filozofem. W ogóle. Tylko karierowiczką. I WIEDZA KRZYŻA - no to powinno być jej główne dzieło filozoficzne, ale w sumie o czym?

Gość nieateistka
tak doszłam do wniosku - tak chciałam napisać wyżej, ale mi się zjadło tekst...

Gość ehhhhhe
żydów amerykanie zrzucili jak stonke

Gość nieateistka
Nieprawda. Żydzi to bardzo skomplikowany temat. Ostatnio mnie znowu trochę oświeciło w tej kwestii. Ale tego nie mogę nikomu powiedzieć. Edytą Stein można rozwalić całą Europę. Gdyby Bóg chciał to by sie nią posłużył i wszystko rozwalił bo już naprawdę sensu żadnego to nie ma i tyle. A ona wiecie za co poszła do Auschwitz i ma w Niemczech kilka pomników? Wszyscy myślą, że ją szanują bo po szkole niemieckiej i tyle. Akurat - bo miała rodowód, ale bez zwierzęcia. I za to poszła do pieca i tyle. Bo jej nie chcieli uznać Niemką , a powinni bo Zydzi nie nawrócili sie przez Niemców. I u Żydów ta wiara - katolicyzm - to była NIEMIECKA WIARA. Watykan był w Rzymie - wiecie - Jana Chrzciciela to nie było wcale w tej Ewangelii. Ciekawe czemu wiecie? A chrześcijaństwo to była NIEMIECKA wiarka i to tam było - no w tego na krzyżu. Jak oni im sie nie dali, nie? Ale nie rodowód i tyle. I wiecie Z TEGO PUNKTU WIDZENIA, że to na tych Ottonów to ona miała jako Żydówka 200% racji wiecie. Nie ma niczego oprócz władzy. Czyli jedynie władza tak naprawdę STANOWI FILOZOFIĘ I WYKONUJE FILOZOFIĘ ale tego nie napisała lecz taki miała jak dla mnie pogląd wiecie. Inne rzeczy nie, ale filozofia to faktycznie - nic oprócz kariery na uczelni jeśli się każdego słucha. A co innego? No czy to jest ważne? Nie - wcale :( I tyle, nie?

Gość ehhhhhe
a cóż cie tak oświeciło?

Gość nieateistka
Oni w ogóle wiecie uważali, że Rzym to tak wybudowali dalej, a cała ta wiara to niemiecka. Ale to tak się na nich zawzięli tam tu i to tak tu trochę , tam trochę ale najbardziej Niemcy wierzyli, tam największe znaczenie dla nich mieli - no też tam wiecie pieniądze, ale ta wiara. No i na nich. Czemu to ten Rzym tak daleko mają? Taka budowla - co oni - jeszcze do tej Francji uciekali to do Niemiec mogli się przenieść. I oni nic, nic, nic i na koniec wszystkich podusili. No nie wszystkich - niektórzy uciekli. A Rzym zostawili. I te Żydy stare to nie umieją tego zrozumieć - zrobili błąd, ale czemu? To nie mogło tam być. A skąd chcieli porwać papieża? Od Zydów. I Rzym mieć u siebie bo w sumie mieli rację. No i tak sie zaczęła Bruksela. Następny Rzym. Katolicy mają swoj, a oni swój. Tacy są. I wiecie - jadę na ten zachód I JA MAM BYĆ ZACHODNIA albo nie - czemu ty zachodu nie popierasz? No ale wiecie - KOGO JA MAM POPIERAĆ TAM? Żyda Wiecznego Tułacza w Brukseli? To jak ja mogę być zachodnia. Nie mogę mieć zachodniej filozofii przecież jak ŻYD mną rządzi. I teraz nie żaden Żyd katolik tylko Żydy z Azji mną rządzą. A wszyscy na mnie. A co ta Azja jest biedna wiecie? A ten Żyd to jaki jest w tej Brukseli? Inny od tych Chinczyków czy Koreańczyków? Co to do synagogi chodzi i Torę czyta? Eeee... :( nie dam się i tyle :(

Gość ehhhhhe
żydy znajda cie wszędzie

Gość nieateistka
Wiecie oni tam kapowali tak - Rzym stoi, Auschwitz stoi, no to mogą siedzieć. Nic im sie nie stanie - najwyżej do Londynu i koniec. Tam zawsze mogą być. I NIKT NIE ROZUMIE CZEMU. Ale mogą być i tyle. TO NIECH SIĘ TAM UDADZĄ - moje zdanie. Ciekawe czy mogą być? Tak myślą, a czy tak jest? Teraz i USA to juz to samo bo Unia nie chce się jednoczyć językiem wiecie. Próbują narzucić 1 język, nie umieją. To musza myśleć dalej. W SUMIE - czemu nie? NIE. I tyle :( No i wszystko byłoby OK gdyby to powiedzieli przedstawiciele poszczególnych krajów a to powiedzieli ŻYDZI W UNI. Ale na razie mogą być, a wy nie rozumiecie czemu lecz za chwilę? No cóz... Auschwitz ciągle stoi...

Gość nieateistka
No zobaczymy co będzie dalej ale marnie to widzę. W przyszłym roku świat się musi skończyć bo wojna w Europie i tyle. Czy od Polski? Nie wiadomo. Muszą sie w sumie w tym USA namyślić. I tyle.

Gość nieateistka
Osobiście uważam Żydów za debili. I tyle. No ale wiecie kto w Polsce jak nie oni? Reszta to w ogóle zapomnijcie, że żyć trzeba z sensem. I tyle. Ale oni? KUPKA KASY. Normalnie KUPKA KASY. No nie powinno tak być - a rządzą sie kurde jak Hitlery tu. Ale kupka kasy. NIe podoba mi się to i już nigdy tego nie poprę. Stawiam na gry liczbowe i wyjazd na zawsze. Co prawda zawsze tak stawiałam ale nic mi sie się nie udało. W SUMIE - tyle :(

Gość ehhhhhe
dobranoc