Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość atmaca

szew na szyjce w ciąży

Polecane posty

haha dziękuję:) ale już chyba na wnuczkę sie nastawię:) tak, jest tutaj lepiej, nie ma problemów ezgystencjalnych, by ludzie po studiach marne grosze zarabiali, w Pl nie zdecydowałabym sie na 3, musiałabym z pracy zrezygnować wiec jak zyc?Straszne... Tobie też powodzenia:) teraz musi sie udac:)

Gość atmaca
Przykre jest to ze w polsce zamiast lepszych warunków do życia jest coraz gorzej. A Twoi synowie cieszą sie z tego że będą mieli braciszka ?:) możesz czuć sie jak księżniczka wśród tylu facetów w domu :) Myślałam ze już nie znajde nikogo kto by miął założony szew na forum przeważnie dużo dziewczyn ma pessar i troche się tym martwiłam ale ty mnie podniosłaś na duchu i fajnie mić kogoś kto może doradzić i pomóc w takich chwilach gdzie sie nie wie nic na ten tamat. Tym bardziej ze musimy sie oszczędzać w domku :) Ja już zaczełam kombinować by dekoder z anteną przeciągnąć do salonu bo będe dużo czasu spędzać na dole przez jakiś czas a polską tv mam w sypialni na górze i tak co moment coś wymyślam bym miała łatwiej do dostępu wszystkiego :)

Bardzo się ciesza:)młodszy do każdych nowo kupionych spiochów się przytula:) teraz to już zupełnie będę w domu rodzynkiem:) kiedy leżałam w pierwszej ciązy na patologii razem ze mną była dziewczyna co pierwszą ciążę tez w 22 tyg z bliżniakami straciła, załozyli jej szew w drugej ciąży i razem ze mną przenosiła:) na pewno wszystko będzie dobrze

Gość atmaca
Nawet nie wiesz ile dla mnie takie słowa znaczą ,czuje sie od razu silniejsza i pełna wiary na to ze musi być dobrze! Jak słodko że synek tak reaguje na ciuszki dla maluszka ,pewnie też sie będzie nim opiekował :) Lekarz też tak mówią że wtedy to dwójka to podwójne obciążenie i tak szybko sie macica powiększała z dwójką a teraz jest już tylko jedno i będzie dobrze :) Z tym ze na początku przekonywali mnie bym miała monitorowaną szyjke przez usg i wrazie czego założą szew ale ja powiedziałam ze chce od razu będe wtedy spokojniejsza i profilaktycznie będzie lepiej więc mnie posłuchali

Gość atmaca
chciałam sie jeszcze spytać o znieczulenie w kręgosłup : czy po tym znieczuleniu też sie jest takim otumanionym czy nie? Pierwszy raz będe miął takie więc nie wiem jak to jest czy normalnie będe funkcjonować jedynie dołu nie będe czuć ? Zastanawia mnie to

samo wkłucie w kręgosłup boli, gdy kobiety mają podawany epidural w czasie porodu zazwyczaj ich nie boli, gdyż porównując siełę skurczy w czasie porodu a ból w czasie wkłucia, mało go odczuwaja, Wkłucie jest jednak szybkie, mówią ci co masz robić i trwa to ok 3 min, wieć ból bardzo krótki:)wcale nie jesteś otumaniona jak przy ogólnym, czujesz np, że coś ci robią, że dotykają ale nie czujesz bólu, mnie po godzinie zaczeły już mrowić nogi, a po 3 h zupełnie epidural zszedł i mogłam wstać do łazienki, w czasie zabiegu anestezjolog rozmawia z Tobą, nawet żartuje

Gość atmaca
o kurcze tego bólu zstrzyku najbardziej sie boje ,ale dam rade :) ja to będe sie pewnie cały czas modlić :) by wszystko było dobrze. Dziękuje greys77 za odpowiedz ,ciesze sie ze zaglądasz do tego wątku. A jak ty sie czujesz?

Gość atmaca
Zaczełam brać od wczoraj magnez narazie jedną kapsułke dziennie ale po założeniu szwu spytam lekarza jaką mam dawke brać. Ja już na nogach jestem ,dzisiaj będe powoli przygotowywać torbe do szpitala z potrzebnymi rzeczami. Jutro na 8 mą rano mam być w szpitalu ,mam nadzieje ze to szybko wszystko pójdzie i sprawnie bym coś zjadła za jakiś czas bo od rana jestem zawsze bardzo głodna a tutaj nawet wody napić si enie będe mogła :) Jak wróce już do domu to napisze :)

dziekuję, świetnie się czuje, nie mam już dolegliwości ciążowych a mały kopie jak szalony, byłam na wizycie w piatek i w 36 tyg podadzą mi termin cesarki, zrobia usg i ocenią, bo w 37 ściagaja mi szew a ałe jest w opisach 2 tyg większe, zaszłam od razu po okresie wiec moze przy ściągnięciu szwu zrobia mi cc. Jak pojedziesz na czczo to pewnie po zabiegu, nie utrafisz na obiad, a po zabiegu o razu bedziesz mogła jesc, jak mnie przywiezli na sale, pół h po zabiegu to mąż z kanapka z kurczakiem przyszedł, zresztą mąż był na sali operacyjnej ze mna, po twarzy mnie głaskał, pozwolili mu byc. Wszystko będzie dobrze, zabierz wodę do szpitala i i jakieś kanapeczki, żebys miała do przekąszenia po zabiegu. Bedzie dobrze, nie stresuj sie, a ten ból przy zastrzyku naprawde trwa tylko chwilke, a potem już z górki:) Powodzenia, trzymam kciuki!!

Gość atmaca
dzidzia rośnie jak na drożdzach :) fajnie ,poskakuje w brzuszku mamusi :) wybrałaś już imię dla synka? Najważniejsze ze po usg jest wszystko dobrze Już masz z górki to tylko 10 tygodni i będą ściągać szew U nas od razu pytają sie po operacji czy jest się głodnym i kanapki dają,ale jak nie to mąż mi kupi na dole jest restauracja więc nie ma problemu :) Dziękuje Ci bardzo,ja też jestem dobrej myśli :)

Gość atmaca
Grays ale super ze pozwolili by Twój mąż był przy Tobie ,mnie napewno nie pozwolą ,przyjedzie do mnie po wszystkim :)

wybrałam imię, dla chłopca Alexander Krystian, moje dzieci mają każde po 2 imiona ja zresztą też z mężem, starszy syn Dawid Marek a mdłoszy Michał Ryszard, moja mama ciągle wierzy, że będzie wnuczka i na wszelki wypadek mamy Natalie Magdalena, gdyby Alex okazał się dziewczynką:) Powodzenia na szwie:) i napisz potem co i jak

Gość atmaca
wszystkie są śliczne imion :) Dobrze ze masz drugą opcje imienia dla dziewczynki bo nigdy nic nie wiadomo :) Ja jeszcze na moment weszłam od rana bo za moment wyjeżdzamy do szpitala. Dam napewno znać może uda mi sie nawet ze szpitala napisać ,ale jeśli nie to po powrocie do domu napewno dam znać. Miłego dnia:)

Gość atmaca
pisze ze szpitala, mam już założony szew ,ale nie powiem ze nie bolało.Jak zeszlo znieczulenie i macica się ścigała to myślałam że odlece ale podali mi przeciwbólowe i jest już o.k tak jak Greys mowilas jutro maoge iść do domu, mam się też nie przestraszyć jak będę plamic bo to normalne. Greys77 a ty ile dni plamilas? Taka mocną krwią czy raczej na brazowo? Boję się ze jak zobaczę w domu krew to będę panikować a w szpitalu to co innego

To super, że już po jest ból na poczatku, ale on zejdzie szybko, wiesz ja juz 3 ciąża wiec juz przeszłam przez bóle porodowe i ten ból jest naprawde minimalny, stąd dla mnie prawie znikomy:) Plamiłam pierwszy dzień na czerwono, a potem nastepne 3 na brązowo i cisza do tamtej pory zaś w Polsce po założeniu plamiłam na czerwono cały tydzień, ale nie martw się tym, to od szwu nie z macicy, jak nie ma bólu brzucha to znaczy, że wszystko w porządku, a głowa cię bolała po epiduralu? to przeszłam najgorzej, gorzej od bólu po zejściu znieczulenia

Gość atmaca
Ja już planie coraz mniej na czerono więc mam nadzieję ze już jutro będzie na brazowo. Nie miałam bólu głowy pewnie też od tego ze dostałam najpierw w kroplowce przeciwbólowe a potem w tabletkach i trzy kroplówki.Ale znieczulenie w kręgosłup jak dla mnie był bolesny i czułam jak tam mi zaszywali strasznie nie przyjemne uczucie i dlatego musiałam dostać dodatkową dawkę dozylnie. No nic już to wszystko za mną teraz musi być tylko lepiej,zastanawiam się co do tego magnezu czy przy antybiotyku mogę go brac bo tutaj lekarze nie wiedzą na co mi ten magnez i powiedzieli bym nie brała .Teraz czekam na usg i mają mi dać recepty bym wykupiła leki i za tydzień mam się zgłosić na zastrzyki to jest ten progesteron co ty masz w globulkach tak mi się wydaje.

Gość atmaca
Czuje czasem takie coś jak by mnie ktoś co jakiś czas kopnął czy to dzidzia? na poczatku przestraszyłam sie ze cos sie dzieje ale to tak najczesciej mam rano i wieczorem i ustepuje .

Gość atmaca
Greys77 powiedz mi jak teraz jestes kontrolowana chodzi mi o szyjke macicy i co jaki czas? Na fotelu chyba jedynie mozna sprawdzic? ja wybralam juz antybiotyk dzisiaj wzielam ostatni rano. Jednie dzisiaj zaszczypalo mnie cos w dole moment i nie wiem od czego czy to od tego szwu moze byc? Jutro ide na zastrzyk od rana

Gość atmaca
Greys77 mam nadzieje ze jest wszystko o.k bo widze ze nie zagladasz tutaj A ja jetem po kontroli pare dni temu i usg mialam dopochwowo by sprawdzic szyjke i normalne przez brzuszek by obejrzyc dzidzie :) To juz wiem jak jest kontrolowana szyjka po zalozeniu szwu :)

Gość DoniaJulia
Cześć. Jestem w 7tyg ciąży. Co do szwu na szyjce macicy to mam pewne doświadczenie. Na początku jednak dodam coś o sobie, bo jestem tu nowa. Mam 31 lat, jest to moja trzecia ciąża. Mam dwie córki z porzedniego małżeństwa (10 i 6 lat). Obydwie porzednie ciążę miałam wysokiego ryzyka, z powodu niewydolności szyjki macicy. I tu się zaczyna moja przygoda z szwem na szyjce. W pierwszej ciąży ujście szyjki zaczęło mi się otwierać w 24 tc. Było na 1 cm. Po czterech tygodniach, powiększyło się na 2,5 cm. I dosatałam skierowanie do szpitala w celu założenia szwu na szyjkę macicy. Jest to krótki zabieg około 10-15 minut pod uśpieniem. Niestety ciąża była już wysoka i szwu założyć się nie udało, więc od 28 tyg ciąży do rozwiązania leżałam w szpitalu czyli prawie 11 tygodni!! W drugiej ciąży szyjka moja zaczęła mi się skracać już w 18tc i od razu skierowanie do założenia szwu. Tym razem udało się. Na szyjkę macicy został założony szew metodą McDonalda. W szptalu spędziłam tylko 3 dni. Zdjęcie szwu następuje i tu zależność od waszego ginka. Ja miałam ściągnięty szew w 37 tygodniu podczas zwykłej kontrolnej wizyty u lekarza. Córkę urodziłam dzień przed terminem (miałam na 2 stycznia, urodziła się w Nowy Rok). Teraz jak będzie, nie mam pojecia, ale mam nadzieję że dobrze. We wtorek za tydzień (31 maj) mam pierwszą wizytę u ginka. I wiecie co, chciałabym aby były dwojaczki. Wiem jestem szalona. Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mamusie.

wszystko dobrze u mnie dziękuje:) leże bo szew czuje za każdym razem jak już wstaję, a małe ruchliwe niesamowicie. Czyli poczułas pierwsze ruchy, super, najpierw bąbelki, a kopniaki juz niedługo mocne dawac bedzie. Kontroluja mi szyjke tylko przez usg, ani razu nie badali mnie jeszcze w ciazy dopochwowo. Mam nadzieję, ze wszystko ok u ciebie a bierzesz progesteron dopochwowo? przepisali? do dziewczyny powyżej, tez jestem teraz z 3 w ciąży a pierwsze rodziłam 13 lat temu i miałam szew zakładany w 22 tyg a w drugiej ciazy zakładali mi w 31 tyg wiec to nie jest tak ze tylko do 28 zakładaja, w Polsce jest szew zakładany przy ogólnym znieczuleniu, w innych krajach nie jestesmy usypiane tylko epidural daja, w 3 ciązy juz pewnie zapobiegawczo ci założa, tak jak mnie w 14 tyg, wiec musisz liczyć sie z tym ze nowa ciąża to znowu lezenie, powodzenia

Grays77 też tak myślę, że szew mnie nie ominie. Mam na imię Dominika i milo mi poznać. Rodzić będę w Irlandii. We wrześniu się tam przeprowadzam. Pozdrawiam i zapraszam także do forum "Po prostu ciąża" :-)

Gość atmaca
DonaJulia - fajnie ze napisalas :) pewnie tez bedziesz miala zakladany szew jak my z Greys77 :) ,najwazniejsze ze wczesniejsze ciaze zakonczyly sie szczesliwie,teraz tez tak bedzie. Jak sie wogole czujesz? myslisz ze to beda blizniaczki? Greys77 -dobrze ze u Ciebie wszystko o.k,ja tez mialam pierwsze badanie szyjki na usg dopochwowo i jest o.k chociaz po antybiotyku musialam dostac 3 dopochwowe kapsulki na grzybki bo mialam swedzenia i wczoraj wybralam ostatnia. Mam co tydzien zastrzyki do miesniowe z prolutonu to jest na to by nie wystapily wczesniej skorcze a pozatym nic mi nie dali ,powiedzieli ze te zastrzyki wystarcza. Musisz teraz lezec czy sama chcesz? Ja malo leze ,zazwyczaj siedze albo chodze i nie wiem czy dobrze robie? jak myslicie? musze juz zaczac wiecej lezec jestem w prawie 18 tc w sumie lekarz powiedzial mi ze mam normalnie wszystko robic ale i tak uwazam z tym ze za duzo nie leze. Mam ostatnio straszne sny , chyba to juz na psychike mi pada bo sie strasznie boje tym bardziej ze zbliza sie 20 tc Magnez biore tylko raz dziennie bo u mnie lekarze oczywiscie nie wiedza po co ten magnez i powiedzieli bym nie brala ale ja i tak biore jeden dziennie i nie wiem czy zwiekszyc dawke?

Gość atmaca
dzisiaj bylam u lekarza sprawdzic mocz bo ostatnio cos czulam nie tak przy oddawaniu moczu i sam dol jak by byyl lekko opuchniety,badania moczu wyszly dobre wszystko jest o.k i podobno dzidzia naciska mi na pecherz i to dlatego mialyscie tez tak? mam nadzieje ze mi to przejdzie

atmaca leżę, bo szyjka mnie ciągnie, przejdę kilka kroków i już czuję kłócia, coraz więcej śluzu co znaczy że szew podrażnia, jeszcze tyko 11 tyg do cesarki, musze jakoś dotrwać, a ty się nie nadwyręzaj za bardzo i odpoczywaj, im ciąża wyższa tym większy ucisk maleństwa na szyjkę, pozdrawiam:) biorę magnez i już na stałe nospę wprowadziłam, cyclogest do 34 tyg mam brać, nic innego rozkurczowego mi nie dadzą juz pytałam, więc ratuję się jakoś tą nospą forte, ostatnie usg miałam w 21 tyg, i choć byłam już na wizycie u gina powiedzieli, że nie ma sensu już robić usg szyjki jeśli nie mam niepokojących objawów typu plamienia, wiec ostatnie usg mam tuż przed cesarką, 29 lipca w 36 tyg i podadzą mi wtedy dzień cesarki

Gość atmaca
Greys77 to wypoczywaj ,ja tez czasem czuje klucie jak zle usiade,teraz bede coraz bardziej uwazac ,chociaz raz na jakis czas jade z mezem do centrum by troche pochodzic. We wtorek mam znow kontrole szyjki i usg dzidzi wiec znow bede sprawdzana i lekarz powiedzial ze co 2 tygodnie beda spawdzac szyjke. Zostalo Ci juz nie duzo czasu ,trzymam kciuki by bylo wszystko o.k ja raz na jakis czas uzywam nospy ,ale jak tylko boli mnie brzuch to wtedy nia sie ratuje. Kurcze boje sie tych dwudzietych tygodni ale musze byc dobrej mysli. Daj znac Greys od czasu do czasu jak sie czujesz. Mnie maja zdjac szew w 37 tc i do tego czasu mam miec zastrzyki . Ja znow mam czasem jazdy dolem bo albo chodze jak szalona siku albo cos mnie tam poszczypuje itp a wszystko jest o.k

Gość atmaca
Greys77- masz moze zolte uplawy? ja mam caly czas czasem wiecej a czasem mniej nawet po antybiotyku ,ale i tak teraz we wtorek poprosze o zrobienie wymazu bo tak jakos dziwne mam uczucie na dole a mocz mam czysty ,wybralam niedawno antybiotyk i 3 kapsulki przeciwgrzybiczne i nie wiem czemu tak dziwnie cos na dole czuje ,mam nadzieje ze jest o.k bo nie chcialabym brac tylu antybiotykow w tak krotkim czasie

Gość atmaca
Greys77- masz moze zolte uplawy? ja mam caly czas czasem wiecej a czasem mniej nawet po antybiotyku ,ale i tak teraz we wtorek poprosze o zrobienie wymazu bo tak jakos dziwne mam uczucie na dole a mocz mam czysty ,wybralam niedawno antybiotyk i 3 kapsulki przeciwgrzybiczne i nie wiem czemu tak dziwnie cos na dole czuje ,mam nadzieje ze jest o.k bo nie chcialabym brac tylu antybiotykow w tak krotkim czasie

Gość atmaca
Greys 77 masz moze zolte uplawy? ja mam caly czas raz mniej raz wiecej ,nawet po antybiotyku.Musze poprosic moja lekarke by mi pobrala wymaz bo jakos dziwne mam uczucie w dole i wole sie upewnic,chociaz niedawno wybralam antybiotyk i globulki na grzybki ,mam nadzieje ze nic tam nie ma bo nie chcialabym brac tak czesto antybiotyku ,mocz sprawdzalam i jest o.k wiec musze wymaz zrobic

Gość atmaca
kurcze komp mi sie zawiesil i 3 razy wyslalo wiadomosc