Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wszystkozajeteblalblabalbblbla

Adopcja szczeniaka i małe dziecko 2.

Polecane posty

Gość gerg
Ty chyba nigdy nie miałaś własnego psa, od szczeniaka, prawda? Zadajesz pytania o tak podstawowe sprawy że aż włos mi się jeży na myśl o tym że faktycznie weźmiesz psa. Ty się sama musisz strasznie dużo nauczyć, a co dopiero jeszcze malutkie dziecko i psiak- nie dość że szczenię, to specjalnej troski bo ze schroniska. Miałam psy, mam 1,5-roczne dziecko i obecnie jednego psa. Czasem jest ciężko i zawsze ktoreś z dwojga jest poszkodowane (np gorszym spacerem czy zabawą). No, ale przecież dziecka nie oddam. :D I tak z pełną odpowiedzialnością poradzę ci jedno: poczekaj aż dziecko będzie starsze, kontaktuj je wcześniej ze zwierzętami, ucz stosunku do nich, niech raczej jest spragnione opieki nad psem niż ma psa za dużo, sama też odwiedzaj znajomych którzy mają psy, żebyś wiedziała czego się można spodziewać. Za parę lat wróć do myśli o własnym psie. Inaczej skończy się oddaniem psa z powrotem a to niewybaczalne, zwłaszcza w przypadku psa ze schroniska. ( I jeszcze o psie... Może być tak że wyjdziesz z dzieckiem i psem a pies wytarza się w ludzkim gównie. I co zrobisz? Może być tak że dziecko zachoruje i będzie musiało siedzieć w domu. Pies bez spaceru będzie sfrustrowany, zacznie szczekać na wszystko, dziecko które dopiero co zasnęło, rozpłacze się na dobre ze strachu. I co zrobisz? Innym razem wyjdziesz tylko z dzieckiem, bo na plac zabaw, a pies opuszczony w domu obgryzie ci meble. Może też zjeść coś niejadalnego i konieczna będzie operacja (o ile się w porę zorientujesz). No i co? Ile wytrzymasz? I co z psem? Oczywiście bywają sprawy o wiele bardziej drastyczne.)

Nie byłabym aż taką pesymistką jak gerg, ale jeśli chodzi o spacer 4x dziennie to jest to ok dla dorosłego psa. Szczeniaczek sika praktycznie co chwilę, po każdym spanku, a śpi co chwilę :) więc jeśli ograniczysz mu wyjścia do 4 razy dziennie to w Twoim mieszkaniu będzie śmierdzieć moczem, a pieskowi nauka sikania na zewnątrz zajmie o wiele więcej czasu, niż powinna. Może, jeśli chcesz wciąć teraz koniecznie pieska, to weź jakąś powiedzmy roczną, łagodną, niedużą suczkę?

sorrki, teraz przeczytałam wszystkie Twoje wypowiedzi i rzeczywiście widzę, że nigdy w życiu nie miałaś psa. W takim razie radzę odczekać jak dziecko będzie starsze, bo już widzę, jak po 2 miesiącach oddajesz tego szczeniaka do schroniska.. Jamnik się nie bardzo nadaje. Wbrew pozorom nie każda mała rasa jest idealna dla dzieci.

Ja mam małego pieska teraz ma już 8 miesięcy jesteśmy razem od ciąży teraz mam 3 miesięczne dziecko jak brałam pieska to w grę również nie wchodziło oddanie go powiem szczerze chwilami jest ciężko bo przeprowadziliśmy się sama zajmuję się dzieckiem a mąż co jakiś czas wyjeżdża na delegacje z pracy i chcący wyjść z pieskiem muszę ubierać i brać dziecko ze sobą ;) ale nie narzekam i oddanie pieska nie wchodzi w grę a wręcz przeciwnie również bym chciała adoptować drugiego. ;););)