Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

maniulka66

Interpretacja wyników badań !

Polecane posty

Witam mam problem miesiąc temu przeszłam zabieg łyżeczkowania moja Pani ginekolog powiedziała ,że płód miał 7 i pół tygodnia i nie widać zarodka określiła to jako puste jajo płodowe.Dostałam skierowanie do szpitala na zabieg po czym Pan doktor zrobił mi drugie USG i stwierdził ,że to był już prawie 11 tydzień ! skąd taka rozbieżność ?? Po zabiegu odebrała wyniki badań histopatologicznych na których piszę: Residua decidue et ovi. Zwraca uwagę ogniskowa proliferacja trofoblastu. Wskazane oznaczenie beta-HCG. Co oznacza dla mnie wynik takiego badania ?? Poszłam na wizytę kontrolną ponieważ jeszcze wcześniej Pani doktor wykryła u mnie duża nadżerkę i powiedziała ,że będzie ją musiała usunąć przez zamrożenie.Kiedy teraz poszłam właśnie na tą kontrolną wizytę po łyżeczkowaniu Pani doktor powiedziała ,że nadżerka sama mi się zmniejszyła ... czy to możliwe ?? .Do tego powiedziałam ,że od kilka dni mam zaczerwienienie (chociaż jak byłam u niej to już trochę zeszło) i ,że czuje pieczenie i swędzenie na to Pani doktor powiedziała ,że mam grzybicę i na top wszystko przepisała mi tabletki dopochwowe Gynalgin.Z partnerem współżyłam po 2 tyg. od łyżeczkowania bez zabezpieczenia ... do tej pory 3 razy ... czy mogę zajść znowu w ciąże ?? tym bardziej ,że teraz na tej wizycie kontrolnej Pani doktor wysłała mnie na badanie krwi poziomu hormonu beta-HCG czy dlatego ,że myśli ,że znowu jestem w ciąży ?? czy to kontrolne badanie po zabiegu łyżeczkowania ?? Do tego dodam ,że 12 marca miałam zabieg łyżeczkowania a jeszcze do tej pory nie dostałam okresu tylko wczoraj miałam bóle w podbrzuszu (czy to może dla tego ,że organizm przygotowuje się do kolejnej ciąży ?? ) .Dodam ,że od wczoraj biorę tabletki Gynalgin czy mogą one zaszkodzić ciąży ?? Proszę bardzo o odpowiedz na moje pytania bo wizytę mam dopiero 27 kwietnia a do tej pory ja chyba oszaleję :( Pozdrawiam i z góry dziękuje !

Gość cerrutin
a lekarza nie mogłaś spytać, tylko pytasz tu kafeteryjne specjalistki?:o

"Residua decidue et ovi." oznacza resztki doczesnej i jaja plodowego "Zwraca uwagę ogniskowa proliferacja trofoblastu." - poczatek zasniadu groniastego??? Wskazane oznaczenie beta-HCG." - kontrolne badanie zeby wykluczyc zasniad, dlatego gin wyslala cie na badanie, a nie dlatego ze podejrzewa u ciebie ciaze; ze staraniem sie o ciaze bym poczekala dopoki sytuacja sie nie wyjasni, po co sie tak spieszysz? nadzerki moglas nie miec w ogole, czasem ginekolodzy sie myla i za nadzerke biora wywinieta sluzowke szyjki macicy;

a swoja droga moglas sie zapytac w szpitalu po lyzeczkowaniu kiedy mozesz zaczac sie starac, a ty tak hop siup, dwa tyg po i juz? ja bym poczekala...

Gość a nikt nie powiedział ci
że po łyżeczkowaniu powinnaś trochę odczekać ze staraniem sie o kolejne dziecko? dla mnie twoje zachowanie jest troche nieodpowiedzialne

Gość a nikt nie powiedział ci
dokąłdnie o tym mówie, mi po takim zabiegu powiedzieli że mam odczekac 3 pełne cykle - minimum

Niestety moja lekarka nie odpowiada mi szczegółowo na moje pytania :( A co do ciąży ja się do niej nie śpieszę nawet na razie nie chce być w ciąży ale boje się tym bardziej ,że kochaliśmy się bez zabezpieczenia.Mam nadzieję ,że wszystko będzie dobrze po tym jak wybiorę te tabletki i zniknie ta grzybica i nadżerka.Jak mam przekonać partnera ,żeby poszedł do lekarza bo prawdopodobnie od niego mogłam się zarazić tą grzybicą :( a czy dzięki Gynalginie wyleczę ten zaśniad ??

Powiedziałam lekarce ,że współżyłam po dwóch tyg. od zabiegu zapytałam czy to nie przeszkadza i nie będzie po tym jakiś problemów powiedziała ,że współżyć mogła od razu jak skończyły mi się plamienia a skończyły mi się prawie po 10 dniach ...

Gość Autorko, ile masz lat?
Bo po wypowiedziach pomyślałam, że chodzisz do gimnazjum :O Współżyłaś 2 tyg po zabiegu bez zabezpieczenie? Gratuluję głupoty. Zaśniad to wada ciąży, przyczyna poronienia. Tabletki dostałaś na grzyba a nie zaśniad.

Mam 21 lat tak wiem ,że głupio zrobiłam ale tego już nie cofnę ... A w jaki sposób wyleczę ten zaśniad ??

Zaśniad to powód poronienia, z tego powodu ciąża nie rozwijała się prawidłowo. Przy nim jest bardzo wysoki poziom betahcg, dlatego masz zalecone to badanie, żeby potwierdzić diagnozę. Zaśniadu całkowitego- takiego jaki raczej Ty miałaś nie leczy się, tzn metodą jest łyżeczkowanie. Przy częściowym ważna jest terapia, bo może wpłynąć na kolejne ciąże no i Twoje zdrowie.

Po zaśniadzie nie wolno zajść w ciążę przez rok.

Przeczytałam ,że to jest choroba nowotworowa ! Jestem załamana nie wiem co robić cała się trzęsę ;(

oznaczenie poziomu hcg pozwoli tz stwierdzic czy wszystko zostało dobrze wyczyszczone z macicy, bop jesli cos zostawią to moze powstac zasniad inwazyjny

Rety, ty naprawdę jesteś głupia :O Przeczytałaś jedno zdanie z całego tekstu i wkręcasz sobie bzdury. Po pierwsze nowotwór to 2-4% przypadków, po drugie w przypadku zaśniadu częściowego, a Ty miałaś całkowity. Puknij się w głowę

Bo poroniłaś

Poza tym, wcale nie wiadomo czy to zasniad!!! Tak napisała lionne, a nie lekarz powiedzial

gdyby byl calkowity i ewidentny to wynik hist-pat bylby jednoznaczny i gin od razu by to dziewczynie powiedzial wiec nie nakrecaj jej

Czyli mogę być spokojniejsza póki nie dostanę wyników z badania krwi ?? Lekarka mi nic nie powiedziała na ten temat tylko tyle ,że wysłała mnie na to badanie krwi ...

gdyby byl zasniad to wynik bylby "mola hydatiosa" , na razie nic nie jest przesadzone; wszystko wyjasni beta; a nawet jesli to zasniad sie leczy, z dobrym skutkiem

Mam jednak nadzieję ,że to nie będzie zaśniad a jeśli zaszłam ponownie w ciąże i dlatego beta-HCG wyjdzie wysoki to czy lekarka nie pomyli tego z zaśniadem ... boje się bardzo co będzie ?? czy ma sens kupienie teraz testu ciążowego ??

test jak dla mnie bez sensu bo jak bedzie pozytywny to nie wiadomo czy ciaza czy zasniad; lekarka moze rzeczywiscie miec problem, jesli beta bedzie podwyzszona to pewnie konieczne beda kontrole, czy przyrasta i o ile, bo inne sa przyrosty w prawidlowej ciazy a inne w zasniadzie, zreszta nie ma co gdybac, trzeba poczekac na wynik i wtedy bedzie cos wiadomo

A jak mi radzicie na następną wizytę zapisałam się na 27 kwietnia akurat skończę brać Gynalgin ale wyniki z badania krwi mogą być już 21 kwietnia więc zapisać się wcześniej czy już poczekać do tego 27 ?? !!