Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Alina123

Stawianie się macicy!

Polecane posty

Drogie Dziewczyny mam pytanie. Otóż od kilku tyg. stawiał mi się brzuch. Miałam brać mg i no-spę, ale ostatnio to mi się nasiliło. Mój lekarz wyjechał na sympozjum, więc poszłam do innego, który powiedział, że mam bardzo nisko ułożoną Dzidzię stąd te bezbolesne skurcze. Dostałam no-spę forte 3x1 (moim zdaniem dużo!) i luteinę dopochwowo 2x1 oraz mam leżeć, aby główka nie uciskała na szyjkę. Dodam, że szyjka się nie skraca ani nie rozwiera, ale z tego co wiem, to może się stać z dnia na dzień :/ Dziś zaczęłam 32 tc. Za wcześnie na przyjście na świat Mojej Kruszynki! Czy któraś z Was też tak miała? Dodam, że prof. który prowadzi moją ciążę, nie zalecał leżenia, no i sama nie wiem co o tym myśleć...

Też tak właśnie myślała, że leżenie rozluźnia i wycisza, ale u mnie jest wręcz odwrotnie. jak leżę brzuch mi się co chwila stawia. Najlepiej się czuję jak coś robię i paradoksalnie chodzę :/

Gość 56798
ja tak miałam od 4 miesiąca i byłam na podtrzymaniu, miałam nospę jak ty i nie było to zbyt dużo, do tego magne b6, duphaston. Urodziłam w 1 d 37 tc

Byle do końca 36 tc! Obawiam się czy taka dawka no-spy nie zaszkodzi Dziecku. Wiem, że po dłuższym stosowaniu no-spy Dziecko może mieć problemy z napięciem mięśniowym :(

Gość fgbvdvfg
mialam od 16 tyg. bralam no-spe, pracowalam do 29 tyg. urodzilam w 42, porod musial byc wywolywany, takze spokojna glowa, stawianie sie macicy nie zawsze konczy sie porodem przedwczesnym :)

ja tak mialam od 20 ktoregos tygodnia, albo nawet wczesniej - mialam zalecona no-spe (zjadlam kilka razy) magnez (to regularnie) a potem i fenoterol (ktorego nie jadlam po przeczytaniu o jego skutkach ubocznych) - szyjka przed terminem zaczela mi sie skracac i rozwierac, ale i tak urodzilam po terminie, mialam porod wywolywany i na dodatek zakonczyl sie cc :/ Lekarz byl przekonany ,ze urodze przed terminem. Mala mimo tego ,ze lek nie zazywalam i tak miala male problemy z napieciem ... tak wiec nic nie jest przesadzone - ale oszczedny tryb zycia wskazany jak najbardziej. Lek tez mi nie kazal lezec plackiem, ale zrezygnowac z pracy , wolne spacery, releks, odpoczynek ;) powodzenia!

Gość na tym etapie ciąży LUTEINA
????????? PO CO????

Moja szyjka w 31 tc ma 2,5 cm. To mało? Lekarz powiedział, że ok na tym etapie ciąży. Jest jakaś norma na III trymestr? Wiem na pewno, że po 20 tyg. powinna mieć 38-42 mm, ale czy ktoś może wie od którego tygodnia ma prawo się skracać?

no-spę bierz tylko jak skurczy jest dużo, leż na lewym boku, w czasie skurczu oddychaj przeponowo, no i na pewno bierz Mg B6 możesz nawet 3x2tabl.

Luteina zapobiega samoistnym skurczom macicy w III trymestrze i ma chronić przed wcześniejszym porodem. Przyjmowana w II trymestrze ma za zadanie podtrzymywać ciążę. Też byłam zdziwiona! ;)

Ja jestem w 22 tyg ciąży i stawia mi się macica. Jednego dnia miałam nawet przez 1,5 h wieczorem twardy brzuch. Wynika to z przepracowania, najpierw praca a po niej zamiast leżeć to załatwiałam inne rzeczy. Moja Gin przypisała mi no-spę 3x2 tabl i zwiększyła dawkę mg do 3x2 tabl dziennie. Od dwóch dni jestem na zwolnienieu lekarskim i odrazu widzę poprawę. Poprostu jak trzeba odpoczywać to nie można tego bagatelizować.