Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dietowo

papiery z USC

Polecane posty

Cześć możecie mi wytłumaczyć jak to jest przy ślubie konkordatowym z tym zaświadczeniem z urzedu o braku przeciwskazań do zawarcia związku?? czy ja i narzeczony mozemy załatwic to w jednym urzedzie za jednym zamachem?? czy to są 2 oddzielne zaświadczenia?? i co nalezy mieć idąc po takie zaświadczenie tylko dowód osobisty i dowód wpłaty skarbowej?? powiedzcie jak to jest bo mamy mało czasu na załatwianie tych papierów przez prace i nie chcemy musiec jezdzic tam 10razy... dzięki

Gość salianka
Najlepiej zrobisz jak, zamiast pisać na forum, zadzwonisz do urzędu i tak uzyskasz kompletną i wiążącą informację.

Musicie mieć załatwione wcześniej w przypisanych Wam USC skrócone odpisy aktów urodzenia. Z tymi aktami idziecie razem do USC jednego z Was i tam wydadzą Wam zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia ślubu. Musicie zjawić się razem, ponieważ będzie podpisywać się na dokumentach. Odpisy aktów urodzenia kosztują 22 zł. Zaświadczenie o braku przeciwwskazań powinniście dostać od ręki (przygotujcie się na pytania o to, jakie nazwiska Wy i Wasze dzieci będziecie nosić - ja byłam zaskoczona, nie wiedziałam, że to JUŻ muszę zadecydować). Za takie zaświadczenie nie płacicie, ale będziecie musieli zapłacić bodajże 84 zł przed odbiorem skróconych odpisów aktu ślubu, co jednak nastąpi... już po ślubie :)

Gość ludzik123
w kwestii osoby powyzej - 84 zl w niektorych urzedach placi sie z gory juz przy zaswiadczeniu... wiem co mowie bo odbieralam dzis takie zaswiadczenie i kazano nam zaplacic przy podpisywaniu a wydawano zaswiadczenia 2 dni pozniej

Gość 25latka
salianka dobrze radzi, bo to że mieszkamy wszyscy w Polsce nie oznacza takich samych zasad w urzędach. Parę dni temu była tutaj właśnie dyskusja na temat dokumentów z USC i okazało się że jednym wydają od ręki, inni muszą czekać. To samo jest z opłatami. Falsificate pisze że płaciła 22 zł za odpis aktu urodzenia i 84 zł, ale już po ślubie. Ja natomiast w moim urzędzie nic nie płaciłam za akt urodzenia (może dlatego że sprawy ślubne załatwiałam z moim rodzinnym mieście), za to musiałam uiścić opłatę 84 zł przed wydaniem zaświadczenia o braku przeciwskazań do zawarcia ślubu. Btw, wszystko udało mi się załatwić za jednym zamachem. Najrozsądniej będzie jak zadzwonisz do Twojego urzędu i dowiesz się jak tam oni robią.

Popieram, warto zadzwonić do swojego urzędu. Ja płaciłam za odpis aktu urodzenia, choć pobierałam go z "mojego" USC. Warto wykonać jeden telefon, żeby zaoszczędzić sobie niepotrzebnej fatygi :)

barzdo wam dziękuje macie racje zadzwonie żeby uniknąc niepotzrebnego jeżdżenia;)