Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość babielatoooo

kiedy zacząc sadzac dziecko i jak i kiedy rozszerzac jego diete

Polecane posty

Gość babielatoooo

kiedy zacząc sadzac dziecko i jak i kiedy rozszerzac jego diete

Gość ashnjhojDJOsd
sadzać możesz zacząć od 4 m-ca, ale najlepiej poczekaj aż samo będzie chciało siedzieć - pamiętaj nic na siłę, bo możesz dziecku zaszkodzić, a rozszerzać możesz od 5 m-ca

Gość efwefw
mamy kopiować czy powielać porady z poradników? od cholery tego w necie, wygoogluj sobie teraz radzi się żeby dziecka nie sadzać a czekać aż zacznie samo siadać

Gość babielatoooo
co innego w necie co innego w praktyce, dlatego pytam,

nie sadzać. jak bedzie gotowe samo usiądzie. dietę rozszerzać po 4 mies, jeśli karmisz modyfikowanym, jeśli piersią po 6 miesiącu.

nie ma czegos takiego "kiedy sadzac" usiądzie to będzie siedzieć,bez pośpiechu,nie patrz na inne mamy które myślą że są najmądrzejsze i sadzaja dzieci,bo jak nie teraz to na przyszłosc dziecku zaszkodzisz. Dziecko wie kiedy ma posadzić pupkę,jak mięśnie i cała reszta będzie gotowa i będzie mieć na tyle sił by dać radę ;) i nie pośpieszaj dziecka jesli nie chcesz mu zaszkodzic,jednemu nic nie będzie a inne będzie miało problemy a menu rozszerzać możesz od 4 miesiąca-stopniowo i po trochu ;) ja zaczynałam od jabłka i marchewki,najpierw po kilka łyżeczek i potem coraz więcej,kaszki itp... i dobrze mówisz,co innego praktyka a co innego moim zdaniem głupie artykuły w necie ;)

Gość a mi pediatra kazała
dziecko sadzać od 4 m-ca!!! Konsultowałam to z koleżankami, które mają dzieci i zaprzeczyły temu kategorycznie!!! Nie sadzać!!! Lekarkę zmieniłam, zresztą w innych kwestiach też mi podpadła.

Moja mala ma 4 miesiace i 2 tyg, skoncZone. Az sie rwie zeby usiac. Nie ulezy chwili na plecach tylko podpiera sie lokciami i leci w rozne strony. Podczas wizyty u pediatry zapytałam o to, a on kategorycznie zabronił ciagniecia dziecka za raczki z pozycji lezacej do siadu. Kazał jej podac dwa palce i ma sie sama podnosic bez mojej pomocy, ponoc w ten sposob ma wzmacniac swoje miesnie. No i stwierdził tez ze to troche za szybko:) A co do diety ja juz daje małej owoce i soki:) Po piatym miesiacu wprowadze warzywa:)

Gość a w jakim sensie piszecie
"sadzac"? bo ja małą czasem trzymam na kolanach w takiej właśnie siedzącej pozycji, z tym że jesto ona o mnie oparta i dodatkowo podtrzymuję ją pod pachami żeby odciążyc kregosłup. w tej pozycji uspokaja sie kiedy juz np nie mam siły jej nosic. czy takie "sadzanie" tez jest niebezpieczne?

Gość dopóki dziecko nie próbuje
samo się podciągać do pozycji siedzącej, powinno się go trzymać w pozycji półleżącej, żeby nie przeciążać bardzo delikatnego kręgosłupka. Sporadyczne takie sadzanie nie wyrządzi mu krzywdy.