Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość offofofkgkfk

Spowiedz a seks

Polecane posty

Gość offofofkgkfk

Co o tym myslicie/ Bo owszem jest to grzech ale wiadome ze pojde do spowiedzi i i tak potem dalej nie zmienie tego postepowania:P to troche bez sensu bo grzechem to powinno byc jak sie ktos puszcza na prawo i lewo a nie tak ze dwoje ludzi sie kocha i sa ze soba dlugo, planuja razem przyszlosc. Ja jestem z chlopakiem od 3 lat, on jest moim jedynym chlopakiem jesli chodzi o seks i chcialabym zeby tak zostalo, oboje chcemy byc juz ze soba na stale. Bylam teraz do spowiedzi przed swietami i zeby prystapic do komuni w niedziele i poniedzialek to mam sie nie kochac do tego czasu?;/ w naszym przypadku to naprawde bezsens bo i tak mamy okazje sie kochac tylko raz na tydzien (heh tzn jeden dzien ale nie koniecznie raz:P). Co o tym sadzicie? Tak samo jest przeciez z przeklinaniem, ludzie ida do spowiedzi kilka dni przed swietami, potem napewno zdarzy im sie przeklnac a potem i ta w swieta przystepuja do komuni.....

Gość aojsisjis
Ile masz lat, bo chyba z 16?

Gość mam tak samo jak ty dziewczyno
religia ma wiele sprzeczności a seks dwojga ludzi co się kochaja ( bez małżeństwa ) w istocie jest grzechem :-O

Gość chwila chwila
no idziesz do ksiedza normalnie i mowisz jaka mialas bielizne, czy byl lodzik, minetka czy od razu klasyk, jak skonczy pukac o drewno to znaczy ze uzyskalas rozgrzeszenie :classic_cool:

Gość offofofkgkfk
nie, nie mam 16 lat;/ Spowidalam sie juz wczesniej z tego ale nie jest to taki grzech ktorego zaluje w jakikolwiek sposob;/ Nie mamy pieniedzy wiec nie myslimy o slubie w najblizszym czasie i co mielibysmy czekac z tym do slubu? tak wogole ksiedza nie powinno to obchodzic, to nasza sprawa, kochamy sie i tak juz zostanie

Gość wlosek98
Lepiej grzeszyc i zalowac, niz zalowac ze sie nie grzeszylo!

Gość dlatego ja przestalam chodzic
do spowiedzi. Warunkiem koniecznym spowiedzi jest zal za grzechy i mocne postanowienie poprawy. Nie spelniam. To pojscie do spowiedzi byloby swietokradztwem wg mnie.

Gość dbgbb
dokładnie tak trzeba załować by dostapić odpuszczenia grzechu

Gość offofofkgkfk
Szczerze mowiac to tez bym najchetniej nie szla ale mam takich rodzicow ze cuda by sie dzialy jakby ich ukochana coreczka nie przystapila do komuni w swieta nawet;/

Gość offofofkgkfk
i wtym problem wlasnie ze nie zaluje

Gość dbgbb
jesteś religijna na pokaz ?dla rodziców ? to puste z lekka jest

Gość offofofkgkfk
Nie chodzi o to ze na pokaz. Wierze oczywicie w Boga ale tak naprawde nawet w Pismie sw nie ma nic na temat spowiedzi chyba. To wymysl ksiezy;/

Gość prinzesska27
Ja mieszkam od 3 lat z moim przyszlym mezem i uprawiamy sex bo staramy sie o dziecko. Bedac ostatnio na Mszy Sw tez nie podeszlam do Kommuni bo bylo swietokractwo. Do spowiedzi tez nie chodze bo wiem ze nie dostane rozgrzeszenia

Gość dbgbb
żyj w zgodzie z własnym sumieniem :-) jeżeli spowiedź Ci robi takie problemy ja bym ja sobie odpuścił bo czymże jest spowiadanie się ze współzycia skoro się tego nie żałuje ?

Gość dbgbb
Nowy Testament cudzołożenie -->>> grozi piekło ( ewangelia św. Mateusza )

Gość jest w Bibli o spowiedzi:)
z tego co pamiętam: "co odpuścicie, będzie odpuszczone" coś takiego, słowa bodajże Jezusa do Piotra?? Seks przedmałżeński to wg kościoła grzech. Tak po prostu jest. Jeśli jesteś katoliczką albo to zaakceptujesz, albo nie... Jeśli się z tego wyspowiadałaś, to do komunii...ZERO SEKSU:) Albo seks i bez komunii:)

Gość nie ospdfjwpa
nie ma nic w Piśmie Św ani o spowiedzi, ani o piekle. Jest natomiast o tym że seks jest dozwolony tylko dla małżeństw, inaczej jest to grzech.

Gość a to to nie
"Komu grzechy odpuścicie sa im odpuszczone, komu zatrzymacie sa im zatrzymane". Czy tu nie chodzi o spowiedź?

Gość offofofkgkfk
tak wiem ze seks jest grzechem ale chodzilo mi tylko o to ze o spowiedzi nie ma nic w pismie sw. Ale w sumie raczej glupio by mi bylo jakbym sie kochala a potem poszla do komuni:(:(

Gość szczera jędza1
""Tak samo jest przeciez z przeklinaniem, ludzie ida do spowiedzi kilka dni przed swietami, potem napewno zdarzy im sie przeklnac a potem i ta w swieta przystepuja do komuni....." Nie, to nie jest tak samo, grzechy dzielą się na lekkie i ciężkie i o ile przekleństwo nie jest grzechem ciężkim, to złamanie przykazania "nie cudzołóż" już tak.

Gość Sputnik91
dbgg

Gość offofofkgkfk
a jesli chodzi o rozgrzeszenie to czemu mowicie ze za seks przed slubny sie nie dostanie? Spowiadalam sie z tego kilka razy i zawsze dostalam rozgrzeszenie

Gość effy.
przeklinanie jest grzechem lekkim więc można to robić w jakimś tam stopniu, współzycie jest już cięzkim grzechem. U Ciebie spowiedz jest nie ważna bo nie załujesz i wiesz ze to bedziesz wciaz robic. Ja żałuje, do ślubu zostało 4 miesiace. Ale nie wyobrazam sobie tego nie robić, ze wzgledu na potrzby faceta. Więc moja spowiedz tez bedzie nie wazna. Dlatego nie chce isc

Gość prinzesska27
Bo to chodzi o dobra wole nie popelnienia danego grzechu .

Gość .inga87.
offofofkgkfk, czas wreszcie dorosnąć i sprzeciwić się rodzicom. Powiedz im to wszystko co tu piszesz ! W końcu to nie gestapo tylko Twoi rodzice jeśli mają trochę oleju w głowie to powinni zrozumieć że możesz chcieć żyć inaczej niż oni. Jesteś na tyle dorosła żeby uprawiać seks to bądź też na tyle dorosła żeby porozmawiać ze swoimi rodzicami o wierze.

Gość prinzesska27
To tak ja... nic mi nie wiadomo zebym byla wiatropylna i teoretycznie strajac sie o dziecko popelniam grzech. Moglabym pojsc do spowiedzi bo potrafilabym sie od sexu dla przyjemnosc powstrzymac...

Gość offofofkgkfk
Moi rodzice nawet po tych 3 latach z chlopakiem caly czas mysla ze jestem dziewica chyba;/ watpie ze wogole dopuszczaja do siebie taka mysl. Nie chce im o tym mowic bo jestem pelnoletnia i to moja sprawac o robie

Gość .inga87.
No waśnie jesteś pełnoletnia i to Twoja sprawa co robisz, dlaczego więc chcesz iść do spowiedzi żeby ich uszczęśliwić ? Nie jesteś już ich małą córeczką i musisz dać im to wyraźnie do zrozumienia. Olej spowiedź i już.

Gość offofofkgkfk
Szczerze mowiac troche sie boje ich tak poprostu olac. A z drugiej strony skoro jestem osoba wierzaca nawet jesli ta spowiedz w jakis sposob mnie ogranicza to mysle ze i tak chociaz na swieta powinnam isc a to ze nie potrafie zalowac za ten grzech to inna sprawa. Moze juz nie tyle ze zalowac, bo moze odrobine moge zalowac ale wiem ze i tak nie bedzie poprawy jesli nadal bedziemy razem. To jest chyba normalne we wszystkich zwiazkach, jesli ludzie sie kochaja i pojda ze soba do lozka to spowiedz tego napewno nie zmieni

Gość wszyscy sa szczesliwi
czemu kłamiecie ze nic nie ma o spowiedzi w biblia A Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane (Jn 20:21-23). Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej (1 Kor 11:27) Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim (Jn 6:53-56).