Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama733333

kiedy wasze niemowlaki umiały siedziec, usiaść, nie wiem czy wszystko jest ok?

Polecane posty

Gość mama733333

troche sie martwie poniewaz mam kontakt z wieloma niemowlakami i wydaje mi sie że mój jednak troszke odstaje od nich...... ma 7,5 miesiaca i umie przewrócic sie na brzuch, ale prób raczkowania wogole, siadania wogóle, a posadzony nie potrafi wogóle sie utrzymac od razu leci w przód albo do boku..... byłam teraz na ponownym badaniu stawów biodrowych i z nimi według lekarza jest ok, ale moze powinnam isc do pediatry? mam z nim ćwiczyc moze bardziej jakos, ale jak? teściowa, mąż, babcia małego mówia że juz powinien sie trzymac jak sie go posadzi, do tej pory miałam to w nosie bo wiadomo każde dziecko inne, ale jak zobaczylam rówiesników to wydaje mi sie że może cos jest nie tak.....może wy napiszecie jak bylo z tym u was? prosze...

Gość Iza_30
Jak ja uwielbiam takie "cenne" rady "życzliwych", że już powinno, czy że wszystkie inne dzieci już to czy tamto. Absolutnie się tym nie przejmuj autorko. Moja mała ma 8 miesięcy i...nie siedzi, nie raczkuje, jak się ją posadzi to najczęściej leci w różnych kierunkach:-) i lekarka mówi, że się świetnie rozwija, jest kontaktowa, roześmiana i że wszystko ok...ale co się nasłuchałam od teściów...szkoda gadać

Gość Mama Nikoli
Moja corka ma 10 miesiecy, sama siedziala jak miala 6miesiecy, a sama do siedzenia dopiero zaczyna sie teraz brac... Tez jest troche leniwa bo nie raczkuje wogole, ani sama sie nie podciaga do tania, ale prowadzana za raczki chodzi ladnie i nabiera coraz wiecej rownowagi. Mysle ze na wszystko przyjdzie czas, czase w ciagu tygodnia dzieciaki nadrabiaja zaleglosci z kilku miesiecy...

Gość można na szybko
ok 9 miesiąca dzieci siedzą, ale każde rozwija sie w swoim tempie tak naprawde i odstępstwa o 2-3 miesiące w obie strony to nic takiego

Gość mama733333
dziękuje wam :) ja sie nie przejmowałam ale wczoraj mąż jeszcze dowalił ze dlaczego jeszcze nie siedzi jak inne tak:( a babcia kazała dawac witaminy jakies na wzmocnienie :/

Gość jakubierac
Droga autorko - każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Moja kuzynka ma bliźniaczki i jedna z bliźniaczek zawsze "wyprzedzała" drugą o ok. 2 miesiące (zarówno w siedzeniu, chodzeniu, mówieniu itp). Teraz mają 3 latka i różnicy nie widać. Dla porównania moja córka w wieku 11 m-cy zaczynała chodzić (za rączki), ale jeszcze sama nie umiała się podciągnąć do siedzenia i nie raczkowała. Ale posadzona siedziała ładnie. Dopiero jak zaczęła chodzić to i podnosić się z pozycji leżącej. I nie raczkowała wogóle, dopiero teraz jak ma 2 lata i naśladuje pieska :)

Mój młody kiedy miał 7 miesięcy i jeden tydzień sam wstał w łóżeczku, byłam trochę w szoku, chociaż już przecież raczkował i siedział. Ortopeda powiedział ze to trochę za wcześnie ale jeśli ma siłę sam wstawać to się go przecież nie zwiąże. Bałam się trochę czy nogi nie będą krzywe, nie są na szczęście. Każde dziecko rozwija się własnym tempem i powiem Ci z doświadczenia że może lepiej że jeszcze nie siada masz nad nim więcej kontroli, ja już musiałam mieć oczy dookoła głowy, bo gdy mój syn skończył 8 mcy już dreptał przy meblach a przed ukończeniem roku biegał dość szybko. Tak mu zostało teraz ma 2,9 i jeździ rowerem sam, masakra, wiecznie za nim biegam. Nic się nie stresuj będzie siadał, wstawał i chodził, cierpliwości.

Gość gytrryu
Ja także uważam, że na każdego przyjdzie czas.Moja długo nie umiała utrzymać równowagi podczas siedzenia i nawet dostałam skierowanie od pediatry do neurologa,że jeszcze sama nie siedzi a następnego dna już siedziała to się stało z dnia na dzień i rzaden neurolog nie był potrzebny.Miała wtedy 8,5 miesiąca.

Gość a ja napisze inaczej
o ile dziecko nie ejst do tylu we wszystkim to nie ma sie czym martwic ze tego czy tamtego nie potrafi a inni to jzu umieja czy powinni itd ale skoro takich elementow jak siedzenie, pelzanie, obracanie sie jest wiecej to powinno sie to zbadac i zapobiec zaleglosciom jak najszybciej, co innego jesli dziecko ladnei siedzi i raczkuje ale nie wstaje, nie siada, obraca sie w jedna strone a co innego jesli nic z tych rzeczy nie potrafi, musisz autorko sama ocenic czy widzis duze roznice w rozwoju wzgledem innych i norm czy to sa jakeis pojedyncze umiejetnosci, i najwazneijsze czy dziecko robi postepy czy w pewnym momencie sie zatzrymalo w rozwoju

Gość z czasem
zacznie siedziec,chodzic!wiec niemasz sie co martwic na zapas.moj to szybko siedzial 5miesiecy mial,chodzil zaczol chodzic jak mial9miesiecy!ale kolezanki zaczol siedziec jak mailskonczone 8miesiecy a zaczol chodzic jak mial15miesiecy!niedenerwoj sie wszystko z czasem glowa do gory:)

Gość smerfetka..........
moj nie chcial siadac, nie podobala mu sie ta pozycja. zaczal raczkowac kolo 8 miesiaca i wtedy tez zaczal siadac, ale wciaz niechetnie.

Gość mysle ze nie masz powodu
do niepokoju skoro lekarka mowi ze wsyztsko ok. dzieci rozwijaja sie roznie, naprawde nie ma co porownywac. moja ma 10 miesiecy i posadzona siedziala tydzien po 6 miesiacach, poczatkowo chwiejnie pozniej coraz pewniej. usiadla sama dopiero jak zaczela raczkowac, miala ok 7,5 miesiaca czy 8 dokladnie nie pamietam. i wtedy tez zaczela sama siadac