Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sylwia510

izotek i alkohol.

Polecane posty

Gość sylwia510

Witam. Przez pół roku zażywałam antybiotyk o nazwie aknenormin(izotek). Tydzień temu skończyła mi się już kuracja. Za kilka dni zaczne stosować jakąś maść na blizny po trądziku, którą przepisał mi lekarz. Dlatego pytam czy mogłabym już pić alkohol ( mam namyśli min. jedno piwo) Proszę o szczere wypowiedzi osób, które mają o tym pojęcie, ponieważ nie chce sobie zaszkodzić. Czekam na szybką odpowiedź . : )

Gość wpisz se w google
izotek a alkohol i nie przynudzaj na forum, marmuzo jedna :o

Gość sylwia510
dobrze tylko, że na google jest tylko opisane spożywanie alkoholu podczas kuracji, a ja jestem już po marmuzo jedna ;]

Gość wpisz se w google
bystra to ty nie jesteś pomyśl se, ze na jedno wychodzi albo cie spryszczy albo nie :)

Gość wpisz se w google
a tak w ogóle, to pomogło?

Gość sylwia510
dlatego czekam na odpowiedzi osób, które mają o tym większe pojęcie od Ciebie ;) ponieważ nie chce żeby mnie "spryszczyło"

Gość sylwia510
jeżeli chodzi o izotek, to owszem przyniósł oczekiwane efekty : ) dlatego zadałam takie pytanie na forum, ponieważ nie chce zaprzepaścic tych 6 miesięcy kuracji-.- mam 16 lat i raczej proste, że nie podejde do lekarza i nie spytam o alkohol ;d

Gość ja zażywałam
Myślę, że powinnaś jeszcze trochę zaczekać z tym alkoholem. Aknenormin utrzymuje się w organizmie jeszcze przez 2 miesiące od skończonej kuracji (przynajmniej tak mówi ulotka). Jednak u mnie lek utrzymywał się dużo dłużej - 6 miesięcy po skończonej kuracji dostałam poparzeń 2 stopnia na całym ciele po 20 min. na słońcu.

Gość ja zażywałam
No i trzymam kciuki za efekty. Ja brałam przez 11 miesięcy po 10 mg dziennie. W czasie kuracji buzia była niezkazitelna, ale niestety po 2 miesiącach od skończonej kuracji trądzik powrócił prawie tak samo nasilony jak przed leczeniem.

Gość sylwia510
jejku, współczuje Ci. Mam nadzieję, że mnie to nie spotka : ( a masz może pojęcie o tym jaki okres czasu po kuracji można spożyć alkohol (chodzi mi mniej więcej o wypicie jednego piwa raz na jakis czas)

Gość ja zażywałam
Zakaz picia alkoholu w czasie kuracji jest dlatego, że Aknenormin abrdzo obciąża wątrobę. W ulotce jest napisane, że lek utrzymuje się w organizmie jeszcze przez 2 miesiące po skończonym leczeniu. W tym czasie nie można się na przykłąd opalać, nie można zajść w ciążę. Więc myślę, że alkoholu też nie powinnaś pić wcześniej niż po 2 miesiącach po skończonej kuracji.

Gość stigma
Ja zażywałam Izotek i czasem pozwalałam sobie na 1-2 piwka, wyniki miałam cały czas idealne.

Gość ja zażywałam
Ja zaczęłam się opalać jakieś 5-6 miesięcy po skończonej kuracji. Myślałam, że po takim czasie już mogę. Wyszłam na plażę, a po 20 min. byłam czerwona jak burak i dostałam pęcherzy. Nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło, więc obwiniam Aknenormin. Dlatego radzę zaczekać jeszcze te 2 miesiące przynajmniej.

Gość stigma
Chodzi o obciążenie wątroby, o nic innego. Nie porównujcie więc działania izotretynoiny na skórę i na wątrobę.

Gość trrrrrrrrrrrr
to chyba kwestai indywidulana. ale dokładnie, to zalezy od watroby. Robili Ci badania z krwi? Były ok? ja np piłam wino rozcienczone wodą :)

Gość W_e_r_a
Myślę, że jak wypijesz piwko czy 2 to nic się nie stanie :) od tego całej kuracji nie zaprzepaścisz. Ja akurat właśnie po alkoholu zawsze miałam wysyp jak diabli ale już nie piję, bo zbrzydło mi to jakoś więc nie mam już tego kłopotu. A jak wypiję trzy razy do roku drinka to nic się nie stanie. Ja ostatnio dostałam po słońcu strasznej wysypki na ręce, ustach i twarzy. Z początku myślałam,że to wysypka po tym jak użyłam maści witaminowej i poszłam się opalać. Swędziło strasznie.. Ale teraz myślę,że to jednak "zasługa" AKNENORMINU. Mimo, że skończyłam kurację prawie 8 miesięcy temu, to jednak najwyraźniej coś tam musi jeszcze we mnie siedzieć. Miałam dużą dawkę bo z początku 40mg, później na zmianę 20-40, a ważyłam tylko 45kg więc pewnie trochę dłużej we mnie ten Aknenormin pozostał. Bo nie sądzę abym nagle dostała uczulenia na słońce. Mam 22 lata i myślę,że ujawniłoby się to wcześniej.

Izotek, Aknenormin, Curacne, Tretinex, Axotret - sa to rozne leki ale o bardzo podobnym skladzie- spytaj lekarza prowadzacego ktory wypisal ci recepte, bo wplyw alkoholu na poszczegolne osoby jest calkiem inny a do tego w polaczeniu z lekami moze stworzyc mieszanke wybuchowa....poczekaj jeszcze z tydzien z tym alkoholem ;)

Gość W_e_r_a
Myślę,że jedno piwo może wypić bez obaw :)

Gość sylwia18
Biorę Izotek 4 miesiąc i ostatnio wypiłam lampkę wina i 2 piwa :) wyniki mam jak na moją dawkę leku idealne :) duzo zalezy od organizmu

Gość Izotek

Tez mam dylemat czy mogę się napić skromnie kilka kieliszków na studniówce. Ps skończyłem kuracje 3tyg temu

Gość Łatwo

Ja tam piłem dość często alko wódka piwa podczas kuracji dawkę miałem 60 na dzień waga 65 kg i najlepsze ze wyniki bardzo mi się polepszyly jak przed kuracja izotekiem i tak wszystko ładnie poznikalo buzia ładna no i wsm to słońca też za bardzo nie unikalem nornalnie ładnie się opalalem tylko na buzię krem z filtrem na wszelki wypadek 😊 dermatolog zdziwiona tymi wynikami