Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała podróżniczka

Co warto zobaczyć w Lublinie?

Polecane posty

Gość mała podróżniczka

wybieram się tam na weekend i zastanawiam się gdzie warto pójść :)

Gość prawiczek z warszawy
Palikota

Gość bb2011
nie wybieraj się, bo to najbrzydsze miejsce pod słońcem. Wiem bo niestety tu mieszkam :(

Gość idź na targowisko
koło dworca PKS polecam ukraińskie cukierki musujące pycha :classic_cool: a zaraz naprzeciwko jest Stare Miasto :)

Gość mała podróżniczka
no ale chyba znajdzie się u Ciebie jakieś ciekawe muzeum? albo chociaż fajna knajpa do której można wpaść na piwo? ;)

Gość idź na targowisko
a jak jesteś mobilna to jedź do Nałęczowa i Kazimierza :) w miare blisko

Gość bb2011
knajpy wszędzie są takie same. Podobnie z muzeum

Gość mała podróżniczka
targowisko to raczej wątpliwa atrakcja ;) Stare Miasto oczywiście, ale może są jakieś kluby/kina/muzea/wystawy o które warto zahaczyć?

Gość Bumbarash
Izę Sierakowską

Gość bb2011
nic z tego. nie w tym zadupiu

Gość hmmm lublin to zadupie
mieszkam juz tu 23 lata i wiem co mowie :) najlepiej to wszystko zaorac :P a tak na serio to stare miasto jest w miare ok, od zamku w strone bramy krakowskiej, sporo ogrodkow piwnych, sam zamek mozesz zobaczyc, w sumie dla mnie nic ciekawego tam nie ma no ale...moze jeszcze katedre...nie wiem, ogrod botaniczny, skansen, ale to na slawinku. Ogolnie nie ma u nas co ogladac :)

Gość hmmm lublin to zadupie
kluby...czy ja wiem, u nas raczej nie ma niczego fajnego :P moze archiwum, fashion, z kin to najlepsze mamy w plazie :P a na muzeach to ja sie nie znam.

Gość Navya
Studiuje w lublinie i myslę,że nie zbyt warto odwiedzać to miasto ,ale jak już przyjedziesz to możesz zobaczyć zamek gdzie jest słynna ,, czarcia łapa" . na starym mieście jest restauracja też z dość bogatą historią o nazwie ,,czarcia łapa" nawet wystapiła w ,,kuchennych rewolucjach" z Magdą Gessler z sukcesem możesz sobie obejrzec na necie ten odcinek poza tym warto zobaczyć ogród botaniczny szczególnie teraz wiosną warto odwiedzić obóz koncentracyjny na Majdanku tylko tam zachowało się krematorium w Auschwitz nie. można pochodzic po starym mieście jest tam pełno waskich doscurokliwych uliczek tylko to stare miasto jest troche ,,mroczne" i smutne jak dla mnie ,ale na pewno ładne krakowskie przedmieście to najładniesza ulica lublina , dość odnowiona , można sie tam wybrać na spacer i po deptaku tak samo Na starym mieście polecam restauracje ,,Magia" oprócz ,, czarciej łapy" Można pojechać na spacer nad zalew koło lublina i pochodzić po świeżym powietrzu ,albo przejśćsie do ogrodu saskiego tam jest całkiem ładnie Na zakupy to galeria plaza albo olimp

Gość mała podróżniczka
Nigdy nie byłam w Lublinie, mieszkam w Rzeszowie i uważam że Rzeszów jest naprawdę pięknym miastem. Co do Lublina zaintrygował mnie ogród botaniczny, pewnie tam pojadę ;) I oczywiście Majdanek. A możecie polecić jakąś dobrą cukiernię i knajpę w której można dobrze (i niedrogo, mam ograniczony budżet ;) ) zjeść?

Gość Navya
i co tam jeszcze.. kino chyba najlepsze jest w galerii ,,plaza" Można przejść się do klubów na starym mieście i krakowskich przedmieściu można pozwiedzać uczelnie :P na starym mieście polecam kawiarnie ,, Vanilia" Ogólnie pochodzę z Rzeszowa i podkarpacie mi siepodoba milion razy bardziej jak lubelszczyzna ,ale jak już jedziesz to warto coś tam zobaczyć

Gość Navya
O Ty też z Rzeszowa ? ;) ja mam rodzinę w Rzeszowie i Krośnie i stąd pochodzę jak miło ;)

JA mam podobny pomysł chyba :) byłam tam z racji wyjazdu ze studiów i bardzo mi się spodobało to miasto :) lubie ten klimat, który panuje tam na Starym Mieście :) właśnie od Bramy Krakowskiej w strone zamku :) takie kamieniczki itp... ponoć któras tam Palikota jest. i jest tam mnóstwo fajnych knajpek :) poza tym można się przejść na spacer Aleją Racławicka, sa tam niektóre uczelnie, mozna sobie poogladać, jakiś kawałek parku...Plac Litewski, gdzieś nieopodal jest takie mini-podium do głośnego wyrażania swoich mysli ;P A z galerii to Plaza chyba... Olimp jest na obrzeżach miasta, to strasznie daleko od centrum..

Gość mała podróżniczka
Trafił swój na swego ;) szukałam w internecie informacji o Lublinie ale ciężko z suchych internetowych faktów wywnioskować na co warto się skusić. A jak tam z komunikacją? jest może coś takiego jak bilety dobowe żeby nie zbankrutować na autobusach? :)

A gdzie jest ten ogród botaniczny?? Kiedys byłam tam z wycieczka szkolna i też mi sie podobało...

a gdzie jest ogród botaniczny?? BYłam tam kiedys z wycieczka szkolna i mi sie spodobało.

Gość mała podróżniczka
na stronie MPK Lublin jest coś o biletach czasowych, nie wiesz jak to funkcjonuje?

Gość Navya
nie jeżdze autobusami w ogóle więc nie wiem jak to jest z biletami ,ale jest ogólnie dość kiepsko w lublinie z komunikacją tzn żeby gdzieś dotrzeć trzeba nie raz nieźle pokombinować ;) Zjeść można np ,,pod łosiem " tam jest dobre jedzenie i dosćładny wystrój ,a nie drogo.. poza tym pizzeria pauza na miasteczku akademickim jest dobra i nie droga czarcia łapa też nie jest jakas bardzo droga w magii jest dość drogo

Gość Navya
i ludzie chwalą restauracje ,, ulice miasta" ,że tam podobno jest tanio i dobre jedzenie ,ale nie bylam

Myśmy w kilka osób chodzili i zwiedzali Lublin z kolegą, który tam mieszka i za kazdym razem kupowalismy jednorazowy... bo mówił, że nie ma dobowych... może czasowe to znaczy że są kilkudniowe albo miesięczne.. Zapytam koleżanki zaraz..

"ulice miasta" też słyszałam że jest tam bardzo fajnie :) w Pauzie ponoć są najfajniejsze imprezy, więc jeśli będziecie tam na weekendzie, to możecie sie tam wybrać na jakąś dyskoteke :P a gdzie macie nocleg?

Gość mała podróżniczka
Z tymi biletami to dziwna sprawa... Noclegu jeszcze nie mamy xd mamy zamiar dobrze się bawić do białego rana i wrócić porannym pociągiem dlatego próbuję się zorientować co warto zobaczyć. Bez sensu błądzić godzinami po mieście ;)

ja myślę, że jak pójdziecie od starego miasta w kierunku zamku, to znajdziecie jakieś przytulne miejsce, żeby usiąć, odpocząć i zjeśc coś dobrego :) Do Plazy do kina mozecie pójśc jak bedzie coś ciekawego leciało :)

Majdanek jest wart zobaczenia, robi naprawdę wrażenie... jak ja byłam tam 4 tyg temu, to akurat przyjechali Żydzi i jakieś tam modły odprawiali... Tam w dni powszednie jest do 16 otwarte, a w weekendy to nie wiem.. tylko jest sporo chodzenia...

Gość mała podróżniczka
brzmi dość ciekawie... już układam w głowie plan ;)