Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chrupka paprykowa.

czy już nie będzie raczkował?

Polecane posty

Gość chrupka paprykowa.

witam, proszę o odpowiedz doświadczone mamy, mój syn za tydzień kończy 8 miesięcy, sam siedzi, siada, przyjmuje pozycje na czworaka, staje w łóżeczku, ale nawet o 1 cm nie porusza się ani w przód ani w tył. czy on nie nauczy się raczkować? wszędzie słysze że powinien chociaż na brzuchu pełzać a on nic.

Gość jakubierac
Każde dziecko jest inne. Moja córa jak miała prawie rok to nie potrafiła ani sama usiąść ani raczkować, za to postawiona do pionu ładnie stała i za rączki chodziła. Dopiero jak to opanowała to zaczęła sama siadać. Nigdy nie raczkowała. Dopiero teraz (ma prawie 2 lata) biega na czworakach gdy udaje psa.

Gość jakubierac
I też nigdy nie pełzała.

a mój miał 8 miesięcy i 2 tyg jak zaczął pełzać, równe 9 jak zaczął raczkować. poszedł sam (w sensie przeszedł więcej niż 5 kroków i nie wracał co chwila do raczkowania) jak skończył 14 miesięcy (od roczku chodził, ale tak po kilka kroków i częściej raczkował niż szedł). także jeszcze nic nie wiadomo, może będzie raczkował!

Gość chrupka paprykowa.
dziękuję mamom za wypowiedzi. bardzo chciałbym zeby nie pominął tego etapu. raczkowanie jest dobre dla dziecka i poza tym uwielbiam widok raczkujących maluchów:)

Gość e4rtfgy
mój zaczął raczkować gdy miał 11 miesięcy, a miesiąc później już chodził :-)

Gość jtjtj
Moja córka zaczęła raczkować w wieku 9 miesięcy. Wcześniej kiwała się w przód i w tył stojąc na czworakach i trochę pełzała.

Gość zmartwiona jestem
dziecko mojego znajomego w wieku 8,5 m-ca nie ma odruchu podciagania się do siadu, nie siedzi samo nawet w podparciu, przy próbach postawienia nna nogi do sprężynowania ucieka nogami od podłoża, nie chce nawet dotknąć - co myślicie dziewczyny?

Gość moja corka raczkowała a
syn od razu zaczal chodzic - i sa jednakowo sprawni. WIec spokojnie.

mój juz chodzil przy meblach,ale kazde dziecko jest inne,niektóre nawet nie siedza mając 8 miesięcy,więc sie nie martw,jak przyjmuje pozycje do raczkowania do moze zaczac jutro,pojutrze lub za tydzień,spokojnie :)

Gość antypatologia
Moj syn tez dlugo kiwal sie na kolanach, zaczal raczkowac po dwoch tygodniach takiego kiwania, mial ok. 7 miesiecy. W miedzyczasie cos kombinowal z pelzaniem. Nadal nie umie sam usiasc, posadzony siedzi w miare stabilnie. Wg mnie, twoje dziecko ruszy na czworakach juz niedlugo, jesli jest ciekawy swiata.

Gość antypatologia
ciekawe*