Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trutka na myszy i szczury

Niedawno zaczęłam pracę...i nie wiem co dalej. Poradzicie?

Polecane posty

W UK. Oczywiscie mam juz Insurance number. Zaczelam prace od tygodnia w sklepie jako na zasadzie self-employment (porada od pracodawcy). W kazdym razie co ja mam teraz zrobic? Zawiadomic kogos ze zaczelam prace? Zalatwic cos?Jak wyglada rozliczenie podatkowe tutaj? Zupełnie sie nie orientuje....

Gość glupote zrobilas
wiesz co to chociaz self-employment? Nie musi za ciebie zadnych skladek placic, zadnej pensi i urlopu...

Gość glupote zrobilas
dla takiego gowna nie musialas przyjezdzac do UK, w Polsce pracodawcy tez takie cos robia, a widac angole szybko sie ucza:/

Gość przyprawa maggie
bez sensu że się zgodziłaś, bo to tak jakbyś w Polsce na umowę-zlecenie robiła, słabo.

ale ja nie mam zamiaru spedzic reszte zycia w tym sklepie- to tylko kilka miesiecy. zadnych skladek masz na mysli co? majac insurance number moge pojsc do lekarza i jestem ubezpieczona. zadnej pensji? ale czemu głupotę?

Gość packa na muchy chy chy
pierwsze slysze,zeby ktos pracowal w sklepie jako self employed... przewaznie pracuja tak ludzie , ktorzy swiadcza jakies uslugi np, hydraulik, tlumacz, budowlaniec..moze jak ktos wspomnial wyzej twoj pracodawca to niezly spryciarz i nie chce od ciebei zadnych skladek odprowadzac, z etgo co sie orientuje to teraz musisz sama odprowadzac sobie skladki na insurance number ( chyba sie idzie z tym do inland revenue o ile sie nie myle) a podatek to sie chyba placi pod koniec roku podatkowego, wogole to musisz sobie zalatwic jakis kod podatkowy, z tego co jeszcze kojarze to samozatrudnieni moga sobei odliczac od podatku koszta poniesione w zwiazku z praca, moze podroz bedzies zmogla sobei odliczyc, albo jakis ubrania..najlepiej to poczytaj cos o tym na necie

umowa zlecenie? tylko ze pieniadze inne niz w PL. wiadomo ze dla nich to byłby wiekszy koszt gdybym nie byla self employment

ale w sklepie tez swiadczy sie uslugi jako tako. ale tak jak mowie to praca na jakis czas, kilka miesiecy. tyle ze nie wiem co ja mam teraz zrobic czy zglosic sie gdzies, jak to packa na muchy napisała o kodzie itd.

dzieki

Gość packa na muchy chy chy
nie ma za co ;) milego czytania