Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Dziekuje Wam za mile powitanie :-) jesli nie bede przeszkadzac to czasem wlacze sie do rozmowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Astri- będzie super jak do nas dołączysz.WITAJ Qantuś bardzo dziękuje,zaraz wyruszam do apteki,może udami się przekonać aptekarkę:D ann- opisz krok po kroku jak robisz konserwy,też z chęcią skorzystam,ja od czasu do czasu robię kiełbasę ale konserw nigdy nie próbowałam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja tez bym z checia skorzystala z przepisu na to miesko. U babci jadlam kiedys kielbase w sloiku z taka pyszna galaretka. Ale sobie narobilam apetytu :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Astri, wpadaj często i aktywnie! :) :) Mięsko w słoikach. O Matko! Babcia takie robiła. Chyba z tzw kulki zadniej cielęcej. Ale to pyszne było! I przyznaję się - jako dziecko podkradałam i łyżeczką wyjadałam...! :P Ann, czekamy na przepis.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No wreszcie mam internet! Chyba nici ze spaceru - paskudnie się czuję :( Chyba ciśnienie będzie chciało spadać, bo oczy mi się kleją :( Witaj Astri 🌻 - miło nam, że do nas dołączasz :) Ann - 5kg mięsa... No to troszkę Ci tej konserwy wyjdzie :D Mąż będzie zadowolony :) Qantuś - i u Ciebie widzę jakieś specyfiki w kuchni się tworzą :) Marguś - zdrowiej, zdrowiej nam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No jak! Już się od północy chmurzy... Jestem usprawiedliwiona! :) No i dobrze! O 18 idę spać i może lać do rana :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sprawdziłam pogodę... No Dziewczyny, chyba jesień nam się zbliża wielkimi krokami. Temperatura poniżej 10st w przyszłym tygodniu... Chyba jednak pójdę na ten spacerek, nacieszyć się słońcem póki jeszcze jest :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość atramka a ty ostatnio
nic nie pichcisz? zadnych nowości na garnku .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pichcę, nawet robię zdjęcia z myślą o garnku, ale nie chce mi się ich przerzucać na komputer :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oj Atrami, jaka Ty niezdecydowana jesteś dzisiaj :) iść, nie iść, a jednak iść :) dziewczynki, już mam czas, zupka zjedzona, mięsko w słoikach gotuje się. no więc tak, mięso, ja kupiłam łopatkę zmielić na grubych oczkach z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, ziołami wg.uznania, ja dodalam majeranek i dużo czosnku :) spróbowac czy nam smak odpowiada ewentualnie jeszcze doprawić, ma być nie za słone bo w słoiku smak się zmieni...potem tą masę do słoików ja dawałam do pół litrowych i porzadnie łyżką ubić, strasznie to długo schodzi, ale musi być dobrze ubite, żeby nie było pęcherzyków powietrza, słoiki zakręcić i do gara z wodą, wody poniżej nakretki i od zawrzenia gotować godzinę. wyjąć odwrócić do góry nogami i tak gotować w sumie przez 3 dni po 1 godzinie. takie mięsko można przechowywać poza lodówką. jest pyszne! to jest przepis mojego ojca wiec wiem co piszę :) w słoiku utworzy się galaretka i smalec. ja zrobiłam 8 słoiczków a reszta poszła na mielone...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aha, a konserwe robie tak samo tylko zamiast miesa mielić, kroje w kostke taka ciut miejszą jak na gulasz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ann z tego co piszesz, to zapowiada się pyszne :) ale z tych 5kg wyszło Ci tylko 8 słoiczków??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matko czy u Was też jest tyle much w domu?? Skąd one się biorą?? Okna otwieram z rana dosłownie na parę minut, żeby pokoje przewietrzyć! Skąd to dziadostwo się bierze? Czyżby kratkami wentylacyjnymi wchodziły?? Na noc zawsze powybijam wszystkie (tak mi się przynajmniej wydaje...) a one już od samego rana nie pozwalają spać - gryzą jak szalone! :( Przed chwilą też wybiłam wszystkie a tu znowu dwie mnie atakują :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Atrami na muchy ja kupuję to: http://www.kwiateo.pl/lep-na-okno-4szt-na-muchy-bros/ przyklejam na oknie na dole, muchy zazwyczaj wlatuja oknem, wiec po jednym dniu, much jest masa... drogie, to i trzeba teraz często zmieniać, ale naprawde jest świetne i tak bardzo much nie widać bo są kwiaty... mięsa zmieliłam 4,5 kg i trochę zostawiłam z tego na kotlety. więc z 4 kg. wyszło mi 8 pół litrowych słoiczków. ale upał u nas dzisiaj, miałam pranie robić, ale kolorowych za mało, białych też trzeba jeszcze dobrudzić...wiec pranie może jutro będzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Annorl1 mogłabyś
Ann dziękuję za przepis:) pozwolę sobie zadac jeszcze takie pytanie odnośnie tego ubijania bo pierwszy raz takie cuda będę robiła;) ubijasz jakąś specjalną łyzką a i po czym poznajesz ze już wystarczająco ubite ? aaa i jeszcze coś do jakiej wysokości słoika ma sięgac to mięso po ubiciu ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pomarańczko proszę bardzo :) ubijam zwykłą łyżką obiadową, niestety ale pałka do mas się nie sprawdza. po czym poznaję że ubite? nie ma pęcherzyków powietrza między mięsem. a jak dużo mięsa? trochę poniżej szyjki słoika :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Annorl-ale narobiłas mi apetytu tym mięskiem .Podobne uczucie głodu miałam czytając topik o słoninie na kanapki czy jakoś tak .Dziewczyna podaje stare ,przepisy na pyszne ,niezdrowe jedzonko.Wykorzystuję ostatnie słoneczne (upalne) dni na nicnierobienie :D.ambitne plany przerobowe zostawiam na deszcz i chłód.Jutro wyjeżdzam na parę dni więc pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
-atramuś - nie tylko Ciebie łamie senność,ja od rana jakaś taka niewyraźna jestem:p zero koncentracji śpię na siedząco,myślałam,że to może skutki przeziębienia ,ale chyba nie:o Ann-okrutna koleżanko ale mi narobiłaś smaka na te słoikowe specjały,ale teraz ich niestety robić nie dam rady,jestem bez sił:p -mnie one przypominają dzieciństwo,zawsze mama robiła takie pychoty w słoiki. Zajrzę jeszcze na garnek i się pożegnam,pa do jutra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Joela, też podglądam ten topik o smalczyku i innych pysznościach :) Margo i reszta jak miesko będzie gotowe to was zaproszę :) i zapomniała bym, mam dzisiaj obudzić zakwas, jutro pieczenie chleba :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień doberek - wreszcie jestem pierwsza!!!!!! Mnie przypadło w udziale urządzić Wam pobudkę!!!!!WSTAWAĆ DZIEWCZYNY💤!!!!! Qantuś -poproszę o łyżkę specjału imbirowego i herbatkę z cytryna i miodem:D ann- a na śniadanie poproszę swojski chlebek z domową konserwą:) Lepiej się czuję to i apetyt powrócił.W aptece nie chcieli mi sprzedać leku,który poleciła Qanta ,ale dała mi w zastępstwie specyfik,po którym "szybko stanie pani na nogi" to słowa aptekarki i faktycznie czuję się znacznie lepiej:D - misiu - jeśli kichasz i psichasz dalej tak jak ja wcześniej, to wypróbuj- lek nazywa się ASCALCIN!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Margo, ranny ptaszku: witaj :) chlebka jeszcze nie ma swojskiego, bo dopiero zaraz będę ciasto wyrabiała, jako że to chleb na zakwasie to dopiero między14-16 pójdzie do pieca :) a mięsko? wygląda super! potem wrzucę na garnek:) Misiu: a jak Twoja dieta? dajesz radę? na pewno dajesz:) tylko jak efekty i który to już dzień? Quan czekamy na pyszności podane na tacy :D Atrami: wstawaj śpiochu!! i reszta też juz pobudka!! piękny dzień się zapowiada chociaż od rana mialo padać, ale nie wygląda na to...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Konserwa ,konserwie nie rowna
Z tym ubijaniem miesa w słoiku ,to ściema.Wszystko gotowane przez 3dni sie i tak zjednoczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pomarańczko, nie wiem czy to ściema czy nie, m ój ojciec takie mięsa robił od kiedy pamietam, zawsze tak ubijał i takie mieso mogło stac w piwnicy nawet rok i nic mu się nie działo...tak przekazał mi wiedze więc ja tez tak piszę jak robię...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja śpię? No co Ty Ann :) Ja mam naturalny budzik w postaci dwójki Dzieci - godziny 6 nie prześpię na pewno! :D CZeść dziewczyny! :) myślałam, że będzie dziś brzydka pogoda, ale słoneczko nieśmiało wygląda, więc chyba jeszcze będzie ładnie - i dobrze! :) Mąż znów na zawodach a ja nie mam kompletnie pomysłu na obiad :( zupy już mi się przejadły :( może placki ziemniaczane? Tylko jeszcze nigdy nie robiłam :( a może naleśniki... kurcze no nie mam pojęcia :( a może coś konkretniejszego... A może troszkę gulaszu do tych placków... oj oj nie wiem :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj atramko!!!!! U mnie dziś obiad wg zamówienia syna!!!!!Ziemniaki polane smażoną cebulką i do tego kubek zsiadłego mleka.Brat w pracy do 24:00 to nie będzie torturowany skromnym obiadkiem,a my z synem za takim zestawem przepadamy.Słonko u mnie zastrajkowało i wcale się nie pokazało:( - na jutro syn zamówił racuchy drożdżowe z jabłkami - to może Ty atramciu zrób je swoim słoneczkom:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×