Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aguniaes

problemy w 31 tg ciąży...

Polecane posty

Witam Was! Wczoraj mój lekarz podczas badania usg stwierdził, że mam w łożysku złogi wapnia, nie jest tego dużo, ale świadczy to o starzeniu się łożyska, a co za tym idzie, mogę urodzić wcześniej. Ponadto, masa dzidzi była zbyt niska jak to określił - 1134kg, więc z 31 tyg średnia wyszła na 28 tydzień, moja waga natomiast jak na razie to +17, więc do wagi maluszka jest bardzo nie współmierna. Trochę tym faktem się podłamałam, wiem, że nie jest dobrze, może któraś z Was miała podobny problem, do tego skacze mi ciśnienie, raz mam 153/105, a raz 130/100, innym razem 98/80... napiszcie coś proszę...

Powiedział, że muszę dużo odpoczywać, leżeć na lewym boku, bo dziecko dostaje za mało krwi i tlenu, dlatego za mało przybiera na wadze.

Wiesz, rozumiem, ze sie martwisz, ale skoro lekarz nie zalecil zadnych dodatkowych badan etc to faktycznie staraj sie duzo odpoczywac i trzymaj sie jego zalecen... nie bylam w takiej sytuacji, ale trzymam mocno kciuki za Ciebie i dzidzie, staraj sie myslec pozytywnie.

Chciałabym, żebyś miała rację, dziękuję za odzew, pozdrawiam i życzę miłego weekendu majowego :)

Gość mafik28
Moje dziecko tez przez całą ciążę bylo na dolnej granicy wagi, około właśnie 30 tyg, było zapóźnione o 2 tyg. Lekarz też mi kazał leżeć i jeść, ale to nie pomagało. Dopiero w 35 tyg. trafiłam do lekarki, która przepisała mi "odżywki" dla dziecka- Medargin, Acard na poprawę przepływu krwi, żeby dziecko było lepiej odżywiane i to wreszcie pomogło. W ciągu tygodnia dziecko przytyło mi o 360 gram(a wczesniej góra 200), więc to bardzo duży sukces. Teraz jestem w 38 tyg. i ze spokojem czekam na poród, bo wiem, że wreszcie jest ok. Może też spytaj lekarza o jakieś "wspomagacze"

O, dzięki za informację, oczywiście że zapytam czy mógłby mi przepisać jakieś środki, zdrowie malucha jest najważniejsze, tylko martwi mnie jeszcze to ciśnienie, właśnie zmierzyłam sobie przed chwilką i mam 150/105... może dam radę wytrzymać do lekarza, mam na 12.15 dziś...

Gość mafik28
No na ciśnienie to powinien ci koniecznie coś przepisać. Z tego, co wiem, dziewczyny w ciąży biorą na wyregulowanie ciśnienia, ale akurat tu nie pomogę, boja ciśnienie mam dobre. Ale o ten Medargin zapytaj lekarza, bo wiem, że podają go nawet w szpitalu, kiedy dziecko zagrożone jest hipotrofią. Ja żałuję, że wcześniej tego nie dostałam.

Zapytam dziś o te środki na ciśnienie, wolałabym uniknąć trucia jakimikolwiek prochami, ale jeśli to ma pomóc, to będę stosować się do zleceń lekarza, boję się jak jasna cholera, ale zdrowie dziecka jest najważniejsze, więc muszę wyluzować, chociaż jest paskudnie ciężko, przed ciążą paliłam, może dlatego też ma to wpływ na rozwój malucha...a raczej na pewno, bo lekarz pytał czy w tej chwili też palę, jak mu powiedziałam, że nie palę od kiedy się dowiedziałam, że jestem w ciąży, czyli gdzieś od 4 tyg, to nie chciał mi wierzyć...

Gość ja też miałam wysokie
ciśnienie w ciąży i 2 razy byłam z tego powodu w szpitalu i miałam wywoływany poród w 38 tygodniu właśnie ze względu na ciśnienie

Gość mała stoki
Przy takim ciśnieniu powinnaś dostać Dopegyt,ja miałam 140/90 a już go stosowałam...Nadciśnienie tętnicze jest niebezpieczne dla matki jak i dziecka pod żadnym pozorem lekarz nie ma prawa tego zlekcewazyc...a co do wagi to spokojnie dzidzia na pewno nadgoni...

Przede wszystkim Twoja waga i waga dziecka nie mają ze sobą nic wspólnego. To,że Ty przytyłaś już 17 kg, nie znaczy, że dziecko ma ważyć 3 kg:) Moje w 30 tc ważyło nieco ponad kilogram, urodziła się 2500kg i wszystko było ok, ale co do ciśnienia, to faktycznie trochę wysokie i powinnaś to skonsultować może z innym lekarzem??

a kiedy robiłaś sobie ostatnio badanie moczu? nie było w nim białka? nie puchniesz?

ostatnie badanie moczu robilam miesiąc temu, nie było tam białka, ale małe ilości bakterii, lekarz powiedział wtedy, że są dwie tego przyczyny, albo mała infekcja - która u kobiet w ciąży zdarza się często, albo zbyt długo próbka moczu czeka na badanie w laboratorium. Staram się myśleć pozytywnie, ale jest ciężko, zresztą same wiecie...

No i jestem, okazało się, że był źle zrobiony pomiar, zmieniłam lekarza, powiedział, że złogi na łożysku są w znikomych ilościach, to jest objaw starzejącego się łożyska - objaw całkiem normalny, a na ciśnienie przepisał leki. Co do wagi malucha to ma ONA :) ok 1420g, więc jest w porządku :) :) dieta tylko białkowa, zero mięsa czerwonego, dużo warzyw i zero słodyczy, dla malucha zniosę wszystko :) buziaki kochane :)