Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie rozumiem tego zjawiska

Dlaczego tak wiele matek oszczedza na dzieciach?

Polecane posty

Gość wodę oszczedzam tak samo
- zawsze! Ubrania- dzieci chodzily głownie w ubranich od kogos, po czym podawalismy dalej ( szybko wyrastaja, a malym jest i tak wszystko jedno, w czym chodza. Jedzenie kupuje tanie i zdrowe - jablka, marchew, kartofle, kasza, buraki - owszem wydaję na ryby, ale nie kupuje zadnych farbowanych slodyczy, napojow itp. Zabawki najlpesze sa proste i w malych ilosciach - pobudzaja wyobraznie. W sumie kupuj e tylko zabawki edukacyjne i ksiazki, ale tez wiekszosc mialam po kims. Przy tym wszytkim naprawde stac nas na wiele - ale wydaje na to, co uwazam,za sensowne. Owszem, wycieczki, z ktorych cos dziecko wynosi, sport ( choc wiele z tego moze byc za darmo) - w sumie to, co slzy zdowiu i rozwojowi intelektualnemu.

Gość mam pytanie takie
a czy czekoladę ritter sport też żałujecie??hi, ha, hi, ho.............................

Gość ja mam 24 lata bede miec 25
tak wyjechalam za ciapatym :D oczywiscie :D i napewno siedzie w uk :D co tam jeszcze napiszecie bo schodzicie z tematu :P

"Opisz choć jedną, konkretną osobę, która się w ten sposób zachowuje" a daleko szukac nie musze:P Znajoma ze szkoly sredniej, kokosow nie maja, ale tez i biedy tam nie ma. Widzialam sie z nia ostatnio 2 razy (ze wzgledu na moj zawod) i ona wlasnie oszczedza wiecznie i na dziecku. Dalej szukac przykladu? Moi sasiedzi ( nie tacy do konca, bo mieszkaja 3 domy dalej, ale czesto ona mnie zagaduje min. jak chce cos po moim dziecku) i ona tez ma takie podejscie

Gość olivia dunham
omg co za poziom niektorych z was:o widze, ze prawda boli

Gość do --ja mam 24 lata bede miec
fajnie się z Tobą pisze. Napisz coś jeszcze.

Gość na jedzeniu i edukacji się
...co do wody czy prądu - to ich oszczędzanie jest zachowaniem proekologicznym i ja jak najbardziej jestem za, żeby uczyć tego dzieci, dla dobra nas wszystkich... dlatego zwracam uwagę na to czy woda jest zakręcona przy myciu zębów, czy gaszą światło wychodząc z pomieszczenia, czy segregują śmieci itp

tania czekolada to moze byc np. Wedel po promocji po 1,99zl. I to jest ok, ale nie nazywaja czekolada czegos co nia jeste, a przypominam ze wyrob czekoladopodobny jak sama nazwa wskazuje nie jest absolutnie czekolada

Gość malutka tutka
anikaaaaa też mnie bawią argumenty typu " szkoda wydawać na dziecko bo przecież zaraz wyrośnie" później rosną zachuchane w sobie dzieciaczki, które wszystkiego się boją, maja niskie poczucie własnej wartości :( smutne ale prawdziwe. Ostatnio widziałam właśnie matkę z synem. matka-pudernica, inaczej nazwać jej nie mogę. Paznokcie - tipsy, ubrana na jasno, widać że nowe markowe ciuchy, włosy - jak gdyby prosto od fryzjera, a bąbel obok niej w naciagniętym sweterku, choć było mega ciepło i w spodniach dresowych ale duuuużo za małych. Skoro matkę stać na tipsy, kosmetyki, ciuchy to dlaczego nie zainwestuje też w dziecko. Nie muszą to być super ekstra markowe ciuchy ale ważne zeby były rozmiarowo dobre na dziecko, i miały jakis wygląd... tak mi sie przypomniało moja szwagierka uwielbia kupować na wyrost - jej syn 7 latek zawsze ma podwinięte nogawki, rękawy, za duze buty i kurtkę do kolan. Ot tak zeby starczylo na 3 lata z rzędu...ha ha :P :P jak to widzę to nóż w kieszeni sie otwiera

Gość przekazywanie ubran
i oszczedzanie wody to mądre, proekologiczne dzialanie, w dodatku wychowacze. A czekolada? Nie wiem, czy faktycznie ktos oszczedza kupujac czekoladopodobną, skoro wedel jest za 1,9, moze kupuje przez nieswiadomosc bardziej. Poza tym - ile tej czekolady dziecko zje?

I wlasnie o tym pisze, po co wydac 1,90zl na Wedel jak mozna za 1,19 kupic podrobe czekolady, w koncu to oszczednosc:O

Gość przekazywanie ubran
poza tym mozna dziecko ubrac przeslicznie i b tanio (np w ubrania z lumpeksu). To raczej kwestia dobrego gustu niz pieniedzy. tak samo z osczedzaniem na jedzeniu - czesto wynika z nieswiadomosci, na czym polega zdrowe zywienie, mozna karmic tanio i zdrowo, mozna tez drogo i niezdrowo;. Jakos mi sie nie chce wierzyc, zeby matki oszcedzaly akurat specjalnie na dzieciach (owszem, moga oszczedzac na calej rodznie i sobie, jelsi im nie stracza kasy.Ale na pewno nie zaczynaja od dziecka).

malutka tutka to ja mam taka kuzynke w rodzinie , jak pisalam nawet poradzi do matki po make proszek podjechac bo nie kupi bo po co jak matka da ? dzieci - 2 sobie zrobila i w dodatku dziewczynke bo parke miec to tak fajnie , a prosi sie po rodzinie by dzieciom kupili ale na sobie nie oszczedza :O

he he ja oszczędzam nie kupując czekolady wcale :P ... albo raczej sporadycznie i to gorzką!... wolę truskawki zasadzić w ogrodzie... czereśnie, kalarepki... teraz objadamy się słodziutką rzodkiewką i sałatą z własnej szklarenki .... ...tanio, ekologicznie, zdrowo.... :D

co do przekazywania ubran - to ja jestem w 34 tc. i tez otrzymalam ciuszki od kuzynki , i nie widze w tym nic zlego :) ja swoje w ktorych nie chodze a sa zadbane tez dalej podaje ale juz nie wyobrazam sobie tego ze jak dostalam uzywane ciuszki to nie kupie nic nowego bo po co ?

hmm co do tematu, to mnie się tylko jeden przykład nasuwa.... znam rodzinę majętną, tam dzieci mają super ciuchy, gadżety, wycieczki ALE! do szkoły chodzą kiepskiej, choć w pobliżu jest dożo lepsza - niestety odpłatna, nie chodzą na żadne zająca dodatkowe, języki mimo, że oceny mają kiepskie.... .... i tego powiem szczerze nie rozumiem

Gość nhfhb
tak naprawdę zdrowa czekolada to czekolada która ma ok 70% zawartości kakao czyli gorzka i to porządna, to czy wedel czy nie to raczej kwestia drugorzędna, bo i tak przeważnie słodka czekolada to sam cukier i tłuszcz, to już lepiej tego wcale nie kupować

Gość psychiczna jestes autorko
nie rozumiem tego zjawiska--> Napisalas: "I mam gdzies oszczedznie wody, bo w Afryce jej nie maja". Juz wkrotce taka swoista "afryka" moze byc i u nas. Ty wody nie oszczedzasz, a z pragnienia byc moze umra Twoje wnuki/prawnuki, a kto wie, moze i dzieci... Wody sie nie kupi jak jej nie ma. Co brak wody ma wspolnego z antykoncepcja, do ktorej go porownujesz to nie wiem...

przynajmniej umra wiedzac co to jest kapiel, a nie znajac ja z telewizji tylko i marznac pod prysznicem bo trzeba zakrecic na czas namydlenia sie wode:P

ja uwazam ze oszczedzanie jest oszczedzaniem ale ze zdrowym rozsadkiem , ja moge sobie nie kupic czegos , odmowic jakiejs przyjemnosci na pewny cel - to jest z sensem tak samo jak oszczedzamy caly rok by wyjechac na wakacje skapstwo to juz moim zdaniem choroba :O

Gość nhfhb
a ja nie rozumiem co złego jest w zakręcaniu wody. przeciez dziecko nie jest w stanie się dokładnie umyć jeśli woda ciagl esięleje - to jest raczej imitacja mycia i polewanie wodą. A kąpiel w wannie jest i może przyjemna, ale średnio zdrowa.

ja tez nie lubie osob, ktore oszczedzaja na wszystkim:O Jaka to przyjemnosc z zycia? A co do kapieli to ja nie zakrecam wody podczas prysznica i jak sie myje to go po prostu odsuwam na czas namydlania a nastepnie delikatnie leje po sobie, odsuwam itd. Nie rozumiem w czym problem?

Gość asia866666
21:53 [zgłoś do usunięcia] wodę oszczedzam tak samo - zawsze! Ubrania- dzieci chodzily głownie w ubranich od kogos, po czym podawalismy dalej ( szybko wyrastaja, a malym jest i tak wszystko jedno, w czym chodza. Jedzenie kupuje tanie i zdrowe - jablka, marchew, kartofle, kasza, buraki - owszem wydaję na ryby, ale nie kupuje zadnych farbowanych slodyczy, napojow itp. Zabawki najlpesze sa proste i w malych ilosciach - pobudzaja wyobraznie. W sumie kupuj e tylko zabawki edukacyjne i ksiazki, ale tez wiekszosc mialam po kims. Przy tym wszytkim naprawde stac nas na wiele - ale wydaje na to, co uwazam,za sensowne. Owszem, wycieczki, z ktorych cos dziecko wynosi, sport ( choc wiele z tego moze byc za darmo) - w sumie to, co slzy zdowiu i rozwojowi intelektualnemu. Ja tak miałam! Takie dzieciństwo! Matka Kupiła mi nową rzecz raz na 3 lata! Wszystko używane! Klocki drewniane, telewizora nie było, tylko radio! A ja zawsze się wstydziłam w szkole, zawsze ta gorsza! Nie krzywdź swojego dziecka!

Gość nhfhb
ja tam wolę żyć ekologicznie; uważam że wcale nie jest nam tak daleko do Afryki. Mieszkam na wsi i widze że w okresie suszy wody jest mniej - i w studniach przydomowych i w sieci miejskiej. Są takie domy, które rok w rok nie mają wody w lecie. W oszczędzaniu prądu też chyba nie ma nic złego. Przecież zużywanie prądu wiąże sie nie tylko z kosztami bezpośrednimi, przecież poza tym to zużywanie surowców i trucie środowiska. Bezmyślne zużywanie czegokolwiek to nie luksus ale głupota. Kiedyś też czytałam że dla oczu najlepiej, gdy źródło światła znajduje za tv, nie musi się wcale palić światło główne.

W ogole nie wiem naprawde jak mozna wlasne dziecko ubierac w zuzywane szmaty do szkoly:O Zeby dziecku nie kupic porzadnego ubrania tylko po kims ma nosic? Niektorzy to naprawde powinni byc kastrowani zanim tylko im przyjdzie do lba mysl o dzieciach:O

ja np. segreguje smieci, uzywam zarowek energooszczednych, nie pale swiatla w dzien (chyba ze jest pochmurno), nie leje bez sensu wody, ale zeby sie nie wykapac normalnie? Bez przesady:O

Gość Etinka metinka z Poznania
ale mialam ubaw z tego jak przeczytalam o zagrozeniach na basenach hahahah :D jasne ,kazde tlumaczenie skapstwa jest dobre :classic_cool: albo ... z ta woda ludzie czy wy naprawde nie bierzecie kapieli w wannie ? tylko szybki prysznic w tym zakrecajac wode ? i tak samo kapiecie dzieci ? czy jeszcze cala rodzina w jednej wodzie no nie przesadzajcie ja tez oszczedzam bo pieniadze z nieba mi nie spadaja ale to co tu czytalam to az ciary mnie przeszly A juz nie wspomne o osobach ktorym brak podstawowej kultury

Gość Etinka metinka z Poznania
[zgłoś do usunięcia] EwelinaEwa ja np. segreguje smieci, uzywam zarowek energooszczednych, nie pale swiatla w dzien (chyba ze jest pochmurno), nie leje bez sensu wody, ale zeby sie nie wykapac normalnie? Bez przesady madre slowa , tez tak robie oprocz segregowania hehe

Gość asia866666
Z wodą jest tak, że obecnie mamy wodę w czynszu, ale mamy prysznic w łazience i czywiście codziennie sę kąpiemy ( ja, mąż, synek) a w weekendy kąpiemy się u moje mamy ( na wsi, ma wannę) i ja płacę u mamy co 2 m-ce rachunki , żeby nie marudziła ( wychdzi ok. 25-30 ł za m-c). Nie wyobrażam sobie oszczędzania na wodzie, wiedzy, wycieczkach itd. Oszczędzam na jedzeniu dla siebie ( synek to niejadek, muszę mu przygotowywać najlepsze potrawy) ja dużo zjeść nie muszę, zresztą to akurat dobrze s łuży mojej figurze, ciuchy to różnie, mam kilka rzeczy z lumpka, z rynku, od Chińczyka, markowych, różnie, jeżeli coś mi się spodoba to kupuję (bez przesady oczwiście...)