Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość love the way you lie_

Ile to jest 6:2*(1+2) ?

Polecane posty

Gość jgclgcjgc
Z FEJSBUCZKA SIE WZIELO CO ?

Gość parram parram
doszłam do wniosku, ze ci co piszą 1 po prostu mają fun z prowokacji.... aż tak tępym przecież być nie można!!!! Dla tych, którym nie chce się klikać w link, który podałam wcześniej: Aby nie trzeba było stawiać tak dużo nawiasów matematycy umówili się, jaka będzie obowiązująca na całym świecie kolejność działań. Bezwzględne pierwszeństwo mają działania w nawiasach. Rolę nawiasu może czasem pełnić długa kreska ułamkowa lub długi symbol pierwiastka. Gdy nie ma nawiasów pierwsze wykonujemy potęgowanie, np. $(-\frac{1}{2})^0=1, -(\frac{1}{2})^0=-1, -\frac{1^0}{2}=-\frac{1}{2}$. mnożenie i dzielenie wykonujemy przed dodawaniem i odejmowaniem, np. 2+32 = 2+(32) = 8, dodawanie i odejmowanie wykonujemy od lewej do prawej, np. 7-3-2+1 = 3, mnożenie i dzielenie wykonujemy od lewej do prawej, 32:32 = 4, potęgowanie wykonujemy przed innymi działaniami, np. 322 = 12, mnożenie wykonujemy przed operacją funkcji, np. cos 20 = 1, operacje funkcji wykonujemy przed dodawaniem, np. sin 0 + 2 = 2.

Gość parram parram
znaczki się nie wkleiły :o Aby nie trzeba było stawiać tak dużo nawiasów matematycy umówili się, jaka będzie obowiązująca na całym świecie kolejność działań. Bezwzględne pierwszeństwo mają działania w nawiasach. Rolę nawiasu może czasem pełnić długa kreska ułamkowa lub długi symbol pierwiastka. Gdy nie ma nawiasów pierwsze wykonujemy potęgowanie, np. $(-\frac{1}{2})^0=1, -(\frac{1}{2})^0=-1, -\frac{1^0}{2}=-\frac{1}{2}$. mnożenie i dzielenie wykonujemy przed dodawaniem i odejmowaniem, np. 2+3*2 = 2+(3*2) = 8, dodawanie i odejmowanie wykonujemy od lewej do prawej, np. 7-3-2+1 = 3, mnożenie i dzielenie wykonujemy od lewej do prawej, 3*2/3*2 = 4, potęgowanie wykonujemy przed innymi działaniami, np. 3*22 = 12, mnożenie wykonujemy przed operacją funkcji, np. cos 2*0 = 1, operacje funkcji wykonujemy przed dodawaniem, np. sin 0 + 2 = 2.

Gość iii iii iii
param- mój naukowy kalkulator mówi że 1. a po drugie jak wytłumaczysz mój przykład z jabłkami?

Gość revlonn
ja również upieram się że 1. z tego co pamiętam takie działa właśnie tak się rozwiązywało jak napisałam... wyżej :)

Gość sdfdfdfdfdfdsf
9!!!!

Gość parram parram
iii jakbyś sobie kliknął w linka, którego podałam na pierwszej stronie to byś przeczytał, że: Niektóre kalkulatory jako wynik naciskania klawiszy 2+3*2 podają wynik 10 a inne 8. Dlaczego tak jest? Nie wszystkie kalkulatory "znają" umowy, dotyczące kolejności wykonywania działań. Kalkulator, który zna umowną kolejność działań, wykona najpierw mnożenie i pokaże 2+3*2 = 8. Kalkulator, który nie zna umowy, wykonują działania "po kolei" od lewej do prawej, tak jak czytamy napis i pokaże 2+3*2 = 10. W takich kalkulatorach trzeba używać nawiasów i pisać 2+(3*2) = 8. przykład z jabłkami dotyczy działania 6/2/3 ewentualnie 6/(2*3)a nie 6/2*3 - trzeba jeszcze umieć poprawnie zapisać działanie..... :o

Gość revlonn
kibordzik-- składnie tak, należy pomnożyć pierwszą cześć i drugą przez nawias :) oświeciłeś mnie teraz :)

Gość rvc
Zapis 6:2*(1+2) nie jest jednoznaczny. Moze oznaczac: a) 6 / (2*(1+2)) wtedy wynikiem jest 1 b) (6 / 2) * (1+2) wtedy wynikiem jest 9

Gość haja
Ja takie rownania zawsze rozwiazywala z x np. 2*(2x-3) to wtedy pczywsite bylo ze najpierw trzeba pozbyc sie nawiasu i wymnozyc wszystko przez 2. W momencie kiedy nie ma x to mysle, ze i tak zasada jest identyczna. I owszem macie racje, ze jesli jest dzielenie i mnoze nie wykonujemy najpierw to co jest pierwsze, ale kiedy jest nawias to to co przy nawiasie. jesli mamy: 9:3*2 = to mamy 6 ale jesli jest tak jak w tym przykladzie jeszcze nawias to napierw wymnazamy nawias, a potem dzielimy

Gość iii iii iii
mój kurwa jest NAUKOWY i podaje 8. ja pierdole w tym przypadku co przytoczyłas

Gość na kalkulatorze matematycznym
po co ciagniecie temat zgodnie z kolejnosci dzialan wyliczeniami na kalkulatorze matematycznym i excelu wychodzi 9 ... MA BYC 9!!!

Gość haja
niech tu sie wypowie jakis matematyk:P ja tam mowie wedlug siebie.. na peirwszy rzut oka wychodzi 9, ale jak czlowiek zrobi na inny rowniez poprawny sposob teoretycznie wychodzi 1 zatem nie wiem sama nie upieram sie:)

Gość laulena
dobrze, ze matma znów obowiązkowa na maturze. oczywiście, że 1 nie możesz rozdzielić czegokolwiek nie wiedząc na ile dzielisz

Gość haja
ja bym pomnozyla najpierw nawias potem dzielila a mature wlasnie pisze w czwartek, ale nie twierdze, ze ja potrafie:P

Gość a ile to jest?????
12:3*2 8 czy 2?

Gość love the way you lie_
8 🖐️

Gość FaraonkaEgi
jak jest i mnozenie i dzielenie to wykonuje sie wszystko od pczatku jak leci!!!!!!!! Gdyby bylo dzielenie i dodawanie, to wtedy dzielimy a pozniej dodajemy barany! wiec wyjdzie 9!!111 Nie sluchaj ich. nie wiedza co czynia, albo dawno w szkole nie byli!

12:3*2=8 bo 12:3=4 4*2=8 12:(3*2)= 12:6=2 no z tym przykładem to rozwaliliście mnie o ile nad tamtym można było by się zastanowić tak tutaj:D

Gość wszyscy sa szczesliwi
6:2*(1+2) ? muj kalkulator wbudowany w system Windows 7 muwi ze 9

Gość informatttykd
Waszym tokiem rozumowania dodawanie by było przed odejmowaniem. Zadanie: Mama miała 10 jabłek, dała 5 Cioci, w zamian za to ciocia na następny dzień oddała jej 8. Wtedy 10-5+8 = 10- 13 = -3 a nie (jak być powinno) 10-5+8=5+8= 13 Możliwe żeby mama miała -3 jabłka??

skonczylam kierunek matematyczno - fizyczny i informatyka gdzie na matematyce rozwiazywalismy takie uklady ze glowa mala.. udzielalam korepetycji z matematyki. mnozenie i dzielenie jest rownolegle! rozwiazaniem jest 9. tylko i wylacznie.

Gość informatttykd
"debile, macie 6 jabłek, i musicie je rozdzielić na 2 grupy po 3 osoby- po ile jabłek im dacie? po 9 czy po 1?" ------------------ do tego by było działanie 6:(2*3) = 1

Gość parram parram
informatyk, żona.. nie ma co żył wypruwać - ja myślę, że to prowo.. i tak sobie będę tkwić w tym przekonaniu, żeby nie myśleć, że ludzie są debilami......

Gość informatttykd
Nie są pewni i się kłócą. Nawet nie potrafią ułożyć treści zadania do działania. Myślcie trochę ;)