Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość love the way you lie_

Ile to jest 6:2*(1+2) ?

Polecane posty

Boże ludzie.... ile wy macie lat? Zadanie na poziomie podstawówki... chyba niektórzy ostro wagarowali na matematyce. Nie wiedzie, że jest coś takiego jak kolejność wykonywania działań? Oczywiście, że odpowiedź to 9.

Gość u mnie nie ma
domowa zona... a jesli jest taki przyklad? 6:2*(2x-2y) to.. najpierw co?

adam --> co ja mam na to powiedziec? znam zasady matematyki ktore wyraznie mowia ze mnozenie i dzielenie sa sobie rownolegle a jak wystepuja oby dwa to obliczenia stosuje sie od lewek do prawej i tyle.

Gość parram parram
ludzie nie myślą.. i to nie dotyczy wyłącznie matematyki - której właśnie najbardziej nie lubią ci, którzy mają problemy z prostym myśleniem logicznym.. masakra. ale niestety sposób nauczania promuje teraz 3xZ (dla studentów może być 4xZ ;) )

Gość informatttykd
u mnie nie ma A czy Ty nie widzisz różnicy między tymi zadaniami? Czy jesteś ślepa/y? Nie widzisz występujących niewiadomych? Nie wiesz że tam w środku jest jeszcze coś bo są ułożone specjalne wzory? Żal

Gość u mnie nie ma
nie wiadome a co innego;/

odp prawidłowa 9 :) najpierw musi pomnożyć obie strony przez nawias, najpierw wykonujemy działania w nawiasach, później mnożenie lub dzielenie na koniec dodawanie lub odejmowanie 6: 2*(1+2) = 6 * (1+2) : 2*(1+2)/(1+2) = (6+ 12) : 2 = 18 : 2= 9 :)

Gość u mnie nie ma
wiecie co powiem Wam ciekawostke w zeszlym roku zdalam mature na 50%, a ledwo co na 2 sie wyciagnelam. A kumpela co 3 miala dostala 26% buhehe

Gość informatttykd
6:2(2x-2y) = 6:(4x-4y) Natomiast warto zauważyć że tu są niewiadome a tam nie.

9 jeśli w działaniu mamy mnożenie i dzielenie, to rozwiązujemy zgodnie z kolejnością. a tutaj mnożenie nei jest pierwsze, barany :O:O:O 🖐️

Gość mi tez wyszlo 9
:(

Gość wszyscy sa szczesliwi
Gdy nie ma nawiasów, to najpierw wykonujemy potęgowanie i pierwiastkowanie; potem znak "minus" oznaczający przeciwieństwo, następnie mnożenie i dzielenie (napisane przez dwukropek lub kreskę pochyłą); a na końcu dodawanie, odejmowanie. Gdy powyższe reguły nie wyjaśniają porządku wykonywania (np. występuje kilkukrotne dzielenie: 1/2/3), to poprawny wynik daje wykonywanie mnożeń, dzieleń, dodawań i odejmowań od lewej strony do prawej (w przykładzie powyżej poprawnym wynikiem jest 1/6), zaś potęgowań od

Gość 99999999999999999999999
9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999

Zdesperowana Domowa Żona -- :D ale chyba zgodnie z zasadami matematyki???, z matematyki zawsze musiałam sobie wszystko po kolei rozpisywać nie umiałam tak z głowy... p.s a na kartce rozpisałam jeszcze bardziej hehe

rozwiazcie to :) : 3 gospodynie postanowiły ugotować barszcz. Ze względów oszczędnościowych nastawiły jeden duży wspólny garnek z zupą i zabrały się za rozpalanie pod kuchnią. Pierwsza gospodyni przyniosła 2 polana, druga - 3, trzecia nie miała polan, zatem przyniosła 10 dolarów. Wiadomo, że gotowanie zupy zakończyło się sukcesem, zupy wystarczyło dla wszystkich trzech, wszystkie się najadły i wszystkie zjadły po równo. Uwaga, pytanie: jak podzielić pieniądze?

Gość u mnie nie ma
ja bym dała 4 dolary jednej gospodyni, 4 dolary drugiej, a sobie zabrala 2 dlatego, ze nie przynioslam polana zadnego:P

nie wiemy ile kosztują polana nie mamy pewności, że te 10 dolarów to koszt 1/3 zupy:) jest kilka możliwości rozwiązania

Gość panicze
ale wy jestescie tepi, zeby zapisac temat na 3 strony klucac sie nad prostym dzialaniem, jasna oczywistosc ze to 9

Gość Adam Szechter
panicze "klucic" i kto tu kurrwa jest tepy idioto :D🖐️ ?