Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rud

kosmetyk 55+ dla dziewczyny 25letniej?

Polecane posty

Jadąc do rodzinnego domu na wielkanoc, zapomniałam kosmetyczki. Nie chciałam kupować nic nowego na 4 dni, więc podkradałam mamie płyn miceralny ziaji - seria jasminowa 55+. Krem na szczęście miałam jakiś w torebce, więc o sam ten plyn się rozchodzi - mam po nim śliczną, świeżą buzię - żadnych wyprysków, ładnie oczyszczoną, promienną. Już dawno tak mi się moja cera nie podobała. No i pytanie... Wiem, że nie powinno się używać kosmetyków przeznaczonych dla dużo starszej cery, ale taki płyn? Co mi "grozi", jeżeli kupię go sobie i będę używała regularnie? Tak opisuje działanie producent: Wspomaga kompensację kolagenu, fizjolipidów i kwasu hialuronowego. Zawiera fitoestrogen genisteinę izoflawon o aktywności hormono-podobnej, calcium główny czynnik regenerujący epidermę.

Gość ojejku jej
skora bedzie ci sie szybciej starzec....

Gość a jednak dobiera się do
wiekui to jak najbardziej. Skóra osoby starszej wymaga bardziejintensywnych zabiegów, dlatego kosmetyki zawierają więcej albo bardziej skoncentrowane składniki. Lepiej pozotań przy kosmetykach dla swojej grupy wiekowej. Po co oddziaływać zbyt intensywnie albo niepotrzebnymi składnikami na młodą skórę?

Dzięki mrowa! To dla mnie całkiem nowe spojrzenie... Ale mam problem z określeniem swojego typu cery, a co dopiero wieku biologicznego :(

Nie, nie do wieku. Do stanu i do potrzeb cery. Nieraz 20-latka po np. intensywnej kuracji przeciwtrądzikowej może potrzebować kremu z kilka razy większą ilością ceramidów czy nawilżaczy niż jej mama. A składniki przecizwmarszczkowe takie jak kwasy, retinoidy, antyoksydanty warto stosować jak najwcześniej, bo one opóźniają powstawanie zmarszczek i starzenie skóry. Intensywne i skuteczne zabiegi dla starszej i już zniszczonej skóry to na pewno nie będą kremy, tylko znacznie bardziej inwazyjne kuracje. Rud, jeśli temat Cię zainteresował to polecam wczytać się w fora na temat biochemii kosmetycznej: Laboratorium Urody, podfora na Femineusie i Wizażu... Kopalnia bardzo ciekawej wiedzy :)