Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość strachibolprzerazenie

Czy ktos z was ma doswiadczenie z osobami chorymi na schizofrenie?

Polecane posty

Czy takie osoby potrafia kochac, czy rozumieja na czym polega zwiazek itp. ? Czy raniac innchy zdaja sobie z tego sprawe?

up

ja mam... ale to poczatki choroby, więc mam same złe doświadzcenia z tego powodu.

Gość hehehehihila
a jak rozpoznac schizofrenie?

Wszystko zależy od danej osoby, Jedne są wredne, nie potrafią poradzić sobie ze swoją chorobą i odreagują na tych którzy im pomagają. Są też osoby które potrafią docenić pomoc i są ok.

Gość Al2el3
Tak potrafią. Żadnych uczuć nie posiadają socjopaci i psychopaci! W Wiki jest wszystko na ten temat.

Gość jeszcze 2 tyg
moja mama ma schizofrenie, w tej chwili juz daleko posunieta Jest dobra kobieta,czulam i czuje sie kochana ale choroba powodowala ze czasami potrafila mowic przykre rzeczy raz mnie nawet wyzwala od dziwki :(

Gość iuhyjk
a mało to zdrowych? po co życie sobie paprac wiąząc się z kims chorym na łeb? wpierdoli ci raz ,drugi to sama sobie odpowiesz na zadawane pytanie

Gość hehehehihila
u mnie lekarz nie stwerdził schizofreni

Gość jeszcze 2 tyg
to faktycznie zalezy duzo od osoby, ale chroba moze spowodowac zmiane zachowan, czasem u schizfrenikow moze pojawiac sie agresja slowna, cyba nie potrafia nad tym zapanowac

Gość hehehehihila
ja mam agresje słowna do osób których nie lubie :) a to nie oznacza ze mam schizorfienie :) moja mama owszem miała, tak mi sie przynajmniej wydaje ale ja nie mam stwerdzonej, lekarz powiedział ze nie choruje, nie mam zadnych oznak... a w czasie kłotni z mezem oczywiscie byma przykra tak samo jak i on... (nie mówie o wyzwiskach) a kto nie bywa?

agresja słowna?? Chyba nie tylko słowna..... Moja mama nam spać nie dawała ... a teraz juz 4 tydzień w szpitalu lezy... i o dziwo doszło do niej chyba, że jest chora..

Schizofrenicy maja najczęsciej jakieś omamy, urojenia przesladowacze, przyspieszony tok myślowy... to są najczęśtsze objawy schizofrenii, ale nie każdy musi je mieć...

Gość hehehehihila
wiem jedno...czytajac niektóre wpisy na kafe mozna łatwo zachorowac :P

Ale patrząc na Norberta z Klanu ;p jeśli się ma świadomość choroby i bierze sie leki regularnie, to chyba zyje się jak zupełnie normalny człowiek..

Poza tym są różne postaci tej choroby.. róznie sie objawia u mężczyzn i u kobiet i też w zależności od wieku.. I bywa wyleczalna, także nie będę cię straszyć... :) jedyne ryzyko to takie, że jest dziedziczna...

polecam Ci stronke "schizofrenia zabrala mi syna"

Gość marukill
ja mam wieloletnie doświadczenie :( Powiem tak - tego nie można uogólniać - ile ludzi tyle odmian schizofrenii - jedni zdają sobie sprawę z choroby inni nie jedni chcą się leczyć inni nie jedni są agresywni inni nie w moim przypadku - bły brak uczuć wyższysch, potrzeby podstawowe bytowe, omamy i wiele innych przeżyłam horror - ciągły lęk o życie

Gość hehehehihila
a skad to sie bierze?

Gość marukill
kiedyś myśleli że jest to dziedziczne i że jest za tą chorobę odpowiedzialnu jakiś konkretny gen ale dziś uważa się że jest to grupa genów z czego wynika że nie jest to choroba dziedziczna, jedynie można mieć większe predyspozycje. co więcej nigdy nie wiadomo kto i kiedy na to zachoruje w sumie to tak dziwna choroba że dalej trwają nad nią badania - mało tego nie można jej ani zatrzymać ani wyleczyć, jedynie spowolnić, lub wyeliminować pewne objawy chorobowe. gama leków stosowanych przy tej chorobie też jest stosunkowo uboga i mało skuteczna (tzn też zależy od rodzaju choroby) i od jej stopnia nasilenia

Gość Zbieram
Zbieram puszki po piwie żeby mieć kasę na leczenie znajomego, który jest chory psychicznie! Taki żart na dobranoc;-) Trzeba pomagać upośledzonym to nie ich wina, że tacy się urodzili!;-)B-)

Gość Zbieram231
Tylko nie wiem czy taki psychiatra już się urodził, który byłby w stanie go wyleczyć!? Nie mogę patrzeć na to jak się męczy, a jego stan psychiczny pogarsza się z dnia na dzień!!! Może to psychoza starcza bo nie jest już taki mlody!? Może znacie dobry szpital psychiatryczny? Tworki? Lubiąż? Czekam na propozycję;-);-);-)

Gość KakakaUlalala
co wy gadacie, schizofrenia nie jest uleczalna !!! To najgorsza choroba psychiczna. Człowiek słyszy głosy w własnej głowie, które do niego cały czas mówią. Znam dwie osoby chore na schizofrenie. Niestety babcia nie żyje już, było tragicznie, mimo pobytów w szpitalu, braniu leków. Schizofrenia to choroba duszy. Mówcie co chcecie ale ja uważam że szpital tylko zaszkodził tym dwóm osobom. Duszy nie ulecza sie lekami. Łatwo z człowieka głupka otępiałego zrobić tymi zasranymi lekami

Gość VelNikita23
Ja też miałam okazję zetknąć się z tą chorobą. Mam koleżankę, która jest właśnie chora, maluje piękne obrazy:-) i właśnie dzięki lekom jest w stanie normalnie funkcjonować! Najważniejsze to nie ukrywać przed otoczeniem tego, że jest się chorym!!! Skąd druga osoba ma wiedzieć czy w danym momencie chory jest przykry dla otoczenia bo np. ma zły dzień, czy to już nawrót choroby!

Gość Daryll
twoja koleżanka maluje ale te osoby w żadnym przypadku nie powinny wchodzić w związki i mieć dzieci. Same wymagają opieki. I potrafią być bardzo kłopotliwe. Lepiej nie wiąż się z chorym psychicznie!!!!

Gość kokulekcza
Czy objawami są również zaniki pamięci, brak dobrej pamięci ? Podekscytowanie, strach przez np wyjazdem z obcymi osobami ?