Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zwyczajua nie znam

czy przed slubem jedzie sie na cmentarz gdy jedno z rodzicow nie zyje?

Polecane posty

Gość aniutek263
no to ja nie rozumiem po co dziadek i chrzestny, ale dobra ja postanowilam ze jade na cmentarz a blogoslawic nas beda trzy osoby przed kosciolem.

Gość Kici998
po ślubie się jedzie

Gość moja kuzynka była po
ślubie i weselu na cmentarzu

Gość moja kuzynka była po
i nie było chrzestnej na jej weselu bo wyjechała za granicę kupę lat temu nie utrzymują kontaktów mój tata jest chrzestnym a za chrzestną przy błogosławieństwie była moja mama.

Gość prinzesska27
Tak, w grudniu zmarl ojczym mego m i po slubie pojedziemy zapalic znicz.

Gość a.a.a.
Ja z narzeczonym, rodzicami i świadkami jedziemy na cmentarz do mojego Taty przed ślubem, tak jak wspomniano powyżej po błogosławieństwo. Dla mnie i mojego narzeczonego jest to jak najbardziej oczywiste :) Na pewno pojedziemy jeszcze raz następnego dnia po weselu aby złożyć kwiaty :) ale każdy robi jak uważa. w tej kwestii głos decydujący należał do mnie i ja odczuwam taką potrzebę, ponieważ mój Tata zmarł w sobotę i w każda sobote jeżdże na cmentarz :)

nie czytałam wszystkich postów. w mojej rodzinie jest taki zwyczaj. my zrobiliśmy tak. umówiliśmy się z orkiestrą że znikniemy na pół godzinki po obiedzie i pierwszym tańcu. i pojechaliśmy zawieźć bukiet na cmentarz dla mojego taty. moja teściowa była oburzona no bo do dziadków tez trzeba by jechać :( dla mnie to było bardzo ważne żeby w tym dniu odwiedzić grób tak bliskiej osoby jak ojciec

Gość aniutk263
te tesciowe a niech je piorun piznie

Gość effy.
ja pojade dzień wcześniej z narzeczonym. Mieszkam w Krakowie i nie wyobrazam sobie iśc na grob 15 minut w jedna strone i drugie 15 w drugą strone w sukni, a gapi co nie miara :o Co innego gdy ktoś ma rodziców na małym cmentarzu

Gość ja miałam taką sytuację
razem z nażeczonym pojechalismy na cmentarz dzień przed ślubem z koszem kwiatów dla jego zmarłej mamy.

W różnych częściach Polski jest różny zwyczaj. Koleżanka mi opowiadała, że u niej jedzie się zaraz po kościele, i jeszcze jakieś zdjęcia tam robią:-O Myśmy pojechali na drugi dzień, na spokojnie, nie uśmiechało mi się w białej sukni ocierać się o nagrobki.

U mnie jest taka sytuacja, że ojciec mojego nie żyje. W zeszłym roku brał ślub jego brat i oni poszli na cmentarz już po ślubie, z nimi rodzice i świadkowie. A my pójdziemy przed ślubem, najpierw do mojego dziadka, który był mi bardzo bliski, a potem do taty mojego. Po błogosławieństwo. A potem z ich błogosławieństwem do kościoła. Dla mnie to bardzo intymna chwila i nie chce, żeby ktoś nam towarzyszył. Chyba też nie ma konkretnego zwyczaju idzie się raczej z potrzeby serca niż z obowiązku albo zwyczaju.

idzie sie przed ślubem po błogosławieństwo mamy lub taty , tak szły moje siostry i tak na każdym weselu gdzie jedno lub obydwoje nie żyją

Gość aniutek263
effy ja jestem ze szczecina i tez jest tu ogromny cmentarz wiec zalatwiamy wjazd na teren cmentarza bo tez nie mam zamiaru isc taki kawal w sukni, wiec popytaj bo jest taka mozliwosc

Gość a.a.a.
jak pisałam wczesniej rownierz idziemy przed slubem, a raczej wjedziemy samochodami, w soboty wjazd do godz. 16 więc przyjedziemy ok. 15.40. i do 16 sie wyrobimy a slub na 17, wiec pojedziemy pod kościół i bedziemy zdjęcia robić do ok. 16.40 zanim pojdziemy do kancelarii :)

Gość kurna czegos tu
nie kapuje-nieboszczyk ma wam dac blogoslawienstwo??? co za durny ciemny narod.

aniutek263 ciemna to ty jesteś pisząc taki komentarz , myslisz że masz patent na mądrość ? nie umiesz zrozumiec że ktoś ma inne odczucia , wiarę , zwyczaje ?

Gość Anonim@
A ja pojade do rodziców dzien predzej bo od mojego miejsca zamieszkania na cmentarz jest 40km by bylo bliżej bym jechała w dzien ślubu

Gość papajaaa
Nie planuję jeszcze ślubu, ale nieraz o tym myślałam. I wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem byłoby jechać na cmentarz przed mszą, a po błogosławieńśtwie. Do domu na błogosławieństwo zjeżdża się i tak tylko najbliższa rodzina, większość gości jedzie prosto na mszę. A wydaje mi się, że w dniu ślubu odwiedziny zmarłych rodziców mają tym większą symbolikę, że prosi się ich o błogosławieństwo. Dlatego jeśli ktoś ma mszę zamówioną np na godzinę 15, to spokojnie można zorganizować błogosławieństwo np o 12-13. Na spokojnie jechać na cmentarz, zapalić znicze, położyć kwiaty, i równie spokojnie jechać na msze :)