Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tuch

liceum czy technikum?

Polecane posty

Gość Tuch

czy po liceum idąc na studia musisz iść w kierunku tym co kończysz studia czy możesz wybrać studia zupełnie z innym kierunkiem ? np. idąc do technikum ekonomicznego po ukończeniu idziesz na studia ale nie związane z ekonomią a np. architektura czy czymś innym.

Gość Bo rachunków za kafe nie płaci
Pewnie, że nie musisz. To Twój wolny wybór. Ludzie są na profilach humanistycznych i idą na medycynę, absolwenci matfizów składają papiery na prawo. Nie ma reguły. :)

Tylko technikum! Wartość wykształcenia licealnego jest na rynku pracy zerowa.

Poza tym po technikum można iść na każde studia, jak po liceum, także niezwiązane z ukierunkowaniem nauki w technikum :)

Jestem w liceum, jakbym mogła wybierać drugi raz poszłabym do technikum.

a ja właśnie piszę maturę i jestem po liceum, ja bym do technikum nie poszła bo się siedzi rok dłużej, a examiny na technika sa trudne i 70% prog zdawalnosci wiec wiesz.. poza tym i tak pewnie na studiach wyladujesz, bo co Ci po marnym techniku? wiec pomysl tylko o tym czy oplaca sie tracic rok

opłaca sie "tracić rok" bo nawet jak pójdzie na studia i będzie chciała dorobić to prędzej zatrudniają po technikum niż po liceum. będzie miała większe doświadczenie zawodowe- praktyki

jeśli zda technika. Ale mówiłam, że i tak wyląduje na studiach pewnie. wiadomo, że technik to lepiej niż nic. Bo po samym liceum się nic nie ma. Dla mnei to jest oczywiste, że jak samo liceum to potem studia. Bo tak to po co tracić z kolei 3 lata ?

ja gdybym mogła cofnąć czas to poszłabym do technikum.... fachowców w tym kraju potrzeba a nie kolejnych studentów pedagogiki czy zarządzania

Próg zdawalności egz. teoretycznego w technikum to 50%, egz. praktycznego: 75%. Tak naprawdę nie są to trudne egzaminy, wszystko robi się według utartego schematu. Oczywiście egzamin czerwcowy przede mną, ale oceniam poziom trudności tych egzaminów według wniosków, jakie wyciągnąłem na egzaminach próbnych. Jeżeli twoi rodzice nie będą w stanie podołać finansowo utrzymaniu ciebie na studiach dziennych, to miej świadomość, że po liceum twoje szanse na dostanie pracy są o wiele niższe, niż po technikum 🖐️

Gość mvfvdcx
ja poszlam do technikum i to byla najgorsza decyzja w moim zyciu. po pierwsze nie dosc ze 1 matma mnie objela na maturze(a moj rocznik w liceum jej nie pisal) to stracilam tylko 4 lata. moglam isc do liceum spokajnie sie tylko do matury uczyc a potem zrobic np 2letnie studium lub na studia isc. albo isc do zawodówki i miec konkretny zawód a potem do policealnej mature zrobic i to by bylo najlepsze rozwiazanie. ja technikum odradzam nauki duzo jest bo musisz sie uczyc i na zaodowe i zwykle przedmioty.

Gość mvfvdcx
sram dupom jem gębom