Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marvena

Co robią ciąże z człowiekiem

Polecane posty

Gość marvena

ciąża ma wiele negatywnych skutków dla ciała: rozstępy, obwisła skóra,blizny, hemoridy, nietrzymanie moczu, problemy z wypróżnianiem,hemoroidy, ból pleców, problem z siedzeniem, kichaniem po cesarce, zrosty, ciągnięcie szwów, wypadanie włosów, cellilit, rozstępy na udach, pupie, poszerzone biodra, czasem większe stopy,nadwaga, potem poranione sutki, ciągły płacz,hałas, niewyspanie, brak czasu dla siebie, 24/dobę opieka nad dzieckiem, praca partner, brak swobody-nadmiar obowiązków, walka z rosnącym dzieckiem 2-6 lat, które domaga się 100 % uwagi...horror...już chyba wolę adoptować, choć partner chciałby własne... co z tego, że większość z ww. dolegliwości można przezwyciężyć jak ta 1/4 sprawi,że będę nieszczęśliwa... miłość-ok,ale nie ukrywajmy,że to kobieta ma dolegliwości ciąży na głowie, i większość dnia na wychowywanie dziecka,Po pracy jeszcze małe dziecko, partner też z pracy do domu, teraz jak wracam z pracy myślę o położeniu się do łóżka,odpoczynku... dziecko nie jest mi pisane, nie lubię małych dzieci, tego oddania się im całkowicie- chodzi mi o obowiązki- a nie o miłość-bo ta by była:) dzieci ograniczają dusze spragnione wolności jak ja... nie jestem podróżniczką,ale wiecie o jaką wolność chodzi, ciągłą wolność, anie jak to często bywa- młody człowiek wyfruwa z gniazdka rodzinnego, trochę się pobawi przez studia, potem ślub,dziecko i no life, chyba,że stać go na opiekunki,gosposie ;) ja tak nie chcę, nie chcę być niewolnicą dziecka, układać wszystkiego pod to czy mam z kim dziecko zostawić... wiadomo, z czasem sie to zmienia,bo dziecko same zajmie się sobą, i można prowadzić bardziej partnerskie życie z nim :) ale po co tyle trudu ? żeby było z kim święta spędzić czy ktoś Ci herbatę poda lub zapracuje na nasze emerytury ??? mamy przyjaciół :) z tych powodów nie widzę konieczności zarywania kilku lat całodobowej opieki, lepiej stworzyć rodzinę zastępczą i być szczęśliwym rodzicem :) szczęśliwi rodzice- szczęśliwe dziecko, wszyscy dobrze o tym wiemy :)

Gość marvena
jeszcze do listy zapomniałam dodać dyskutowane ostatnio ze znajomą, która ma dziecko- podcieranie tyłeczka dziecku prawie do 6 roku życia...jestem wrażliwa na zapachy i "konsystencję" . adoptowane kochałabym tak samo,i to, i to, człowiek, ktoś kto sie będzie nami- rodzicami interesował,kochał i opiekował na starość, a my nim :) pamiętam, że jak byłam dzieckiem, chciałam adoptować, już od małego miałam takie poglądy na wolność, swobodę robienia czego się chce i spokój...:)

Gość z moich obserwacji
Obecnie kobiety po ciąży debileją, horyzont zainteresowań dramatycznie im się zawęża.

posiadanie dzieci nie jest obowiązkiem , na szcżęśćie . Ale dorabianie do tego filozofii jest co najmniej dziwne .

Gość zega
Jeśli dla ciebie autorko opieka nad włąsnym dzieckiem to tylko nocne wstawanie , kupy , smarki i rozstępy to rzeczywiście zrezygnuj z potomstwa . Do rodzicielstwa trzeba dojrzeć , TY widocznie jestejś jeszcze zielona i być możę nigdy nie dojrzejesz .Nigdzie nie jest napisane ,ze kążdy powinien mieć dzieci i tego sie trzymajmy .

Też nigdy nie lubiłam dzieci i obowiązków z nimi związanych. Ale jak moja córka się urodziła to robiłam wszystko z przyjemnością,np. karmienie jest świetne, bo wtedy się tak słodko na mnie patrzy itp. Moje dziecko jest bardzo spokojne, śpi całe noce więc nie chodzę zmęczona itp. z mężem mamy czas dla siebie i na seks co najmniej 3 razy w tyg. Kiedy wracam zmęczona do domu układam malutką koło siebie i sobie razem leżymy itd... Więc nie jest tak źle. Miałam oczywiście odruchy wymiotne jak moja piżama była wysmarowana kupą a na włosach miałam jej wymiociny ale się z tego śmiałam:) A propos ciązy- ufff okropieństwo, ale na szczescie nie trwa wiecznie i poród jest fajny. Trzymam mocz, nie mam problemu z ciągnięciem szwów moje mega rozstępy z powodu 27 kg na plusie z których zostało tylko 6 pomału bieleją, nie mam tzw ''rozklapiochy'' no może jest ciut luźniej ale nie ma wiadra. Jest dobrze a nawet lepiej:)

Gość shineonyou
zostawmy filozofię filozofom drogie Panie. dziewczyna ma rację co do zabrania wolności i tych wszystkich chorób

Gość zega
To nie jest wolność . To niedojrzałość

No właśnie- opieka nad dzieckiem nie ogranicza się do sztywnych obowiązków:) A jeśli chodzi o wolność- z dzieckiem można robić prawie wszystko:) Nie jest kulą przykutą do nogi. Nie wiesz jakie to świetne uczucie jak moja 3miesieczna córka wyciągnięta z wózka z wielkim zdziwieniem patrzyła w drzewo:) Uwielbiam [patrzeć jak z dnia na dzień uczy się nowych rzeczy jak mogę ja ją tego nauczyć, rozpiera mnie wtedy duma:);)

Gość shineonyou
Kafeterianka 252- gratuluję :) ale czy dla siebie masz czas ? na np poczytanie książki,serial czy fryzjera lub spotkanie ze znajomymi czy kino?

Gość zega
na takiej samej zasadzie możemy powiedzieć , ze praca ogrnicza naszą wolność . Bo nie mozemy np .spać do 12 a chcielibyśmy . Czy ktoś jednak podważa wartość pracy ? przeciwnie , wszyscy staraja sie pracować .

Gość shineonyou
pewnie, wszędzie z wózkiem....taka mała kuleczka u nogi narazie.a jak będzie w wieku 2-6...

Gość Der Blaue Reiter
Ludzie na starość bywają samotni, nawet mając dzieci. Nie wierzcie w to, że wasze dzieci będą się wami zajmować i marnować sobie życie.

Gość Boss
o dojrzałości nie świadczy chęć posiadania dzieci, jedni się godzą na bóle i ograniczenia, innym to nie pasuje.

Przyznam autorce, że ciąża nie jest najpiękniejszym momętem życiu, ja przechodziłam ciąże okropnie; 1 trymestr rzyganie 100 razy dziennie, ciągły płacz bo mój m nie potrafi pokroic pieczarek, 2 trymestr spanie na stojąco pochłanianie kebabów i czekolady niczym odkurzacz o każdej porze dnia i nocy no i 3 trymestr puszczanie bąków non stop, wielki brzuchol( cięzko się ogolić i w ogóle poruszać się) 2 tygodnie w szpitalu na podtrzymaniu a pozniej nie mogłam urodzic i kopniaki po zoladku, nerkach ehhh Ale mamuśki, przyznajcie jaka nagroda za to wszystko. Dzieci są zaje*iste

Gość Boss
z tego co widzę, to kobietami kierują emocje- rozpiera je duma,popatrzą na słodki minki, ok jest fajne,ale kobiety ZAPOMINAJĄ o sobie i partnerze.takie jest moje zdanie.

Gość zega
o dojrzałosci świadczy podejmowanie takich a nie innych decyzji i przymowanie ich konsekwencji . A trudno dojrzeć dojrzałość w decydowaniu sie na potomstwo bądź nie z powodu - nie będę miała czasu obejrzeć serialu.

Gość bo tak i już
Mój syn ma 3 miesiące. W tym czasie bylam już przynajmniej 2 - 3 razy u fryzjera, przeczytałam pare ksiązek, spotakania ze znajomymi nie sa może takie czeste, ale są...kina nie lubie :P Nie kumam, przecie jest jeszcze tatuś który tak samo potrafi zając się dzieckiem. Zgadzam się że przy dziecku czasem jest zapieprz i padam ale nie przesadzajmy. Jakoś da się znaleść chwile na relaks :)

Pewnie, że mam czas dla siebie- na fryzjera, pomalowanie paznokci i takie podstawowe rzeczy:) Rano maluje sie ok 10 min, wtedy kłade mała kolo siebie na łóżku i sie na mnie patrzy '' co ta mama robi?'' heheheheh Ale dopiero zaczelam się wyrabiac ze wszytkim jak mala miala prawie 2 mce, musialam nauczyc sie ułatwiac sobie zycie przez organizacje, ale teraz jest ok

Gość Boss
może wypowie się jakaś mama 2-6 latka jak to przyjemnie latać z kupami,jak puchną uszy,a oczy dookoła głowy ?

do Boss, kocham swoje dziecko, ale nie zapominam o rownie waznym mezu i innych. Mam czas dla niego a nasze wieczorne rozmowy nie sa na temat '' trzeba malej mleko kupic'' nie przesadzajmy:)

Gość Monika8511
ja odpowiem za kafeterianke... TAK mam czas dla siebie!!! mam 2,5 miesiecznego synka,nie mam rozstepow, mialam cesarke wiec nie mam rozklapiochy blizna po cesarce jest malutka i nie ciagnie, nie mialam i nie mam hemoroidow i trzymam mocz:) mam pomalowanie paznokcie u rak i u nog mam pelny makija codziennie chodze do fryzjera i do kosmetyczki, spotykam sie z przyjaciolmi. Przeciez do jasnej cholerki to ze urodzilo sie dziecko nie znaczy ze jest sie razem z tym dzieckiem przywiazany do kaloryfera w domu!!! Fakt dziecko robi kupy, czasem ma katarek i czasem mu sie ulewa ale opieka nad nim jest naturalna i tak samo jak Ty autorko moze bedziesz stara zgrzybiala bedzie trzeba Cie karmic lyzeczka i bedziesz robic pod siebie, to czy to Twoje dziecko czy pielegniarka w domu opieki mam nadzieje ze Ci powiedza ze dupy Ci nie podetra bo sa wrazliwi na zapachy...

Gość Der Blaue Reiter
Mnie najbardziej przeraża to, że myśli się o dziecku zapominając o kobiecie. Kobietę może boleć, to tamto, bo to dziecko jest najważniejsze a kobieta ma je urodzić, aby nie było niżu demograficznego. Smutne trochę.

Gość zega
ja sie wypowiem , choć mój syn na 21 lat . To teraz z prespektywy czasu uważam ,zę to były najlepsze lata naszego , jako rodziców życia . I nie będę nikogo do tego przekonywać , to po priostu trzeba przeżyć . Najwartościowsze chwile i rzeczy wymagaja naszego zangażowania , naszego starania i odpowiedzialności . Dajesz coś- dosztajesz coś . Tylko Nic nie wymaga Niczego .

moja siostra ma 3 letniego synka, wiec powiem ci tak: jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz... Nie wolno dać dziecku wejsc sobie na głowe. Czemu cągle panuje takie przekonanie, że jak ma się dziecko to jest sie zaganiana kobieta w brudnym dresie ze zmeczona mina i obładowana zakupami a za nia toczy si e wrzeszczace dziecko?