Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala manieczka

pediatra powiedziała, żeby odzwyczaić 9-miesięczniaka od nocnego karmienia

Polecane posty

Gość mala manieczka

dotąd karmiłam ją o 23-24 (czasem przez sen) i potem spała do 5-6, wg pediatry nie powinnam jej już karmić o 23, jakie są Wasze doświadczenia

Gość ja karmiłam 11 miesięcy
w nocy 2 a potem raz, nic dziecku od tego nie jest ;)

Gość fajnomiecdzieci
No ale skoro karmisz ją sumie ostatni raz późnym wieczorem o 23 i prześpi do 5-6 rana, to nie można powiedzieć, że ją w nocy dokarmiasz, bo całą noc śpi. A czemu na spiąco karmisz o tej 23 ? Nie dojada w dzień czy co ?

Gość dla takiego dziecka 23 to noc
a nie wieczór. ale karmisz piersią czy butelką? dzieci są różne, jedne długo chcą jeść w nocy inne - jak moje w wieku 5 msc już nie chcą. spróbować zawsze mozesz.

moje dziecko koło 6 miesiaca przestało jeść w nocy i przesypiać całą noc, teraz tylko pije

Gość jejejejejejejejejjejjejejejjej
ja karmiłam w nocy do 6 m-ca, potem zaczłęam dawać wodę w butelce, dwie noce i przestał się budzić :) a takie dziecko nie musi już jesć w nocy

Gość mala manieczka
mnie też się wydaje, że może to takie przyzwyczajenie...bo robię tak od 3. miesiąca i nic się nie zmienia, a ona przecież rośnie.

9miesięczniak ma już ząbki raczej, wiec wypadałoby je myć po tym posiłku. raczej sie nie da, wiec pewnie lepiej byloby zredukowac to karmienie. spróbuj jej którejś nocy - takiej którą mozesz "poswiecic" i odespac rano troszke, np z soboty na niedziele - po prostu nie nakarmić o tej 23. zobaczysz do kiedy pospi. jak sie obudzi w nocy spróbuj przepoic ciepłą wodą a nie mlekiem. moze sie udac :)

Pediatra ma rację, już dawno nie powinnaś karmić o tej porze, a dziecko powinno przesypiać 10-12h w nocy. Nie karm na śpiąco. Jak dziecko się obudzi, to podaj wodę. Po 2-3 takich nocach przestanie się budzić.

Gość mala manieczka
naprawdę jestem skołowana, bo każdy ma inną opinię na ten temat... mnie osobiście karmienie o tej godzinie nie przeszkadza (karmię piersią przed pójściem spać), na razie nie pracuję, zastanawiam się, czy robić cokolwiek na siłę..

Gość szuruuubuuruuuu
najwazniesze ze maluszek jest szczesliwy! kieruj sie wlasnym instynktem i potrzebami twojego dziecka. jesli dziecko chce mleka o 23 to dawaj.

Lepiej jest nie karmic w nocy ale ja swoja corke karmilam do 14 mies, byla na piersi wiec dlatego tak dlugo. Odstawilam od piersi i przestala jesc w nocy. Ale wielokrotnie pytalam o to pediatre ktora uznala ze skoro dziecko budzi sie na karmienie to nie ma sensu jej tego pozbawiac, tym bardziej ze prawdopodobnie odrabia sobie braki z dnia, kiedy ja pracuje. Ale czy butelka karmilabym tak dlugo - wątpię !!!

Moja córka jadła do 1,5 roku. Jakbym zaczęła na siłę ją odzwyczajać, to pewnie dalej by jadła w nocy. A tak,zrezygnowała sama- bezboleśnie, bezstresowo -wtedy,kiedy potrzebowała :)

Gość leczkaaa
Ja karmiłam butelką, ale od ok 6 miesiąca jadła już o 18 a potem o 6 rano i tak jest do dziś, ma 1,5 roku. Nie bylo jakiegoś odzwyczajania, po prostu się nie dopominała a wcześniej pamietam że było ok 3 takie karmienie jeszcze.

powinnaś już oduczyć jedzenia w nocy...później bedzie ci trudniej. Dziecko ok 7-8 miesiaca nie powinno jeść w nocy

Nasza Maja jutro kończy 4 miesiące a od jakichś trzech tygodni ostatni posiłek zjada między 21 a 22 drugą i śpi tak do 6-7. Oczywiście z przerwami na włożenie smoczka;)

Gość mama24l
Moja córka przestała jeść w nocy jak skończyła 3 miesiące, a dla przykładu córka znajomej nawet gdy miała już 2 lata dostawała jeszcze około 2:00 w nocy butlę. Znajoma na to bardzo narzekała, ale moim zdaniem to jej wina bo nie karmiła dziecka na rządanie tylko miała sztywno ustalone godziny karmienia i wg nich karmiła malucha. Moja córka mimo, że po pierwszym miesiącu życia była karmiona butelką dostawała mleko tylko na rządanie. Przybierała na wadze jak inne dzieci i szybko oduczyła się jeść w nocy.

A moja Mała jest karmiona na godziny i jak pisałam wyżej też przesypia noce a dziś kończy dopiero 4 tygodnie. Więc to nie jest regułą. Ja tylko zauważyłam, że odkąd zaczeliśmy karmić Ją na godziny a nie na rządanie zrobiła się spokojniejsza a wiem, że się najada i też ładnie przybiera na wadze.

Gość mama24l
Każde dziecko jest inne :)

Endlessy- ja zrobilam tak samo, wprowadzilam godziny karmienia i moj maly juz sam wie kiedy dostanie jesc- jest o wiele spokojniejszy :) i przesypia mi noc ( z przerwami na smoczka) od 20.30 do 6-7 rano.. czasami jak sie przebudzi mocniej to dostaje 100ml przegotowanej wody.. przeciez brzuch w nocy musi odpoczywac a tak to ciagle trawi i trawi!

Gość gość
Moj syn ma 13 msc i budzi sie od 6 miesiaca kilja razy . Majac 3-6 msc spal do rana a po 6 msc nagle zaczal sue budzic. Myslalam ze to z glodu bo nic jesc nie chcial caly dzien tylko piers i ewentualnie owoce ale teraz nawet jak zje duzo to nadal sie budzi a ja juz mam dosyc bo bardzo duzo mojego mleka pije a ja chudne i chodze niewyspana

Gość gość
Córka ma 11 miesięcy i potrzebuje sobie zjeść w nocy mleko okolo 2 sie budzi i nie zaśnie póki nie zje tylko w dzień nie chce mi jeść mleka wiec chociaż dobrze ze w nocy zje

Gość gość
Tylko jak oduczyć kiedy dziecko jest na prawdę glodne

Gość gość
Taaaaaaaa najważniejsze, że maluszek jest szczęśliwy:/ Jak słyszę takie opinie, to się nie dziwię, że potem z tych maluszków wyrastają zapatrzeni w siebie egoiści, bo rodzice im całe życie pewnie nadskakiwali:/ Powiem tak: jeśli dziecko ma prawidłową wagę (a pewnie ma skoro lekarz nie zaleca karmień nocnych), to znaczy, że te karmienia są dziecku niepotrzebne. I pije mleko z przyzwyczajenia, bo lubi posiedzieć przy cycuszku. Karmienia nocne w tym wieku nie są dla dziecka korzystne, bo wpływają źle na zęby (no chyba, że po nocnym karmieniu też myjesz dziecku ząbki?), oraz dlatego, że układ pokarmowy malucha powinien się już uczyć, że w nocy się nie je. To są ewidentne wady karmień nocnych. Dodatkowo, jeśli dziecko przyzwyczaja się do usypiania przy piersi, będzie miało problem z usypianiem samemu, co (w końcu) się na nim i na Was odbije. Tak więc im szybciej oduczysz, tym lepiej. A na pytanie jak, już Ci odpowiadam jak ja to zrobiłam. Otóż córka uwielbiała siedzieć na piersi i gdy miała ok 10 miesięcy zamiast ograniczać ilość posiłków zaczęła ją zwiększać (wpłynęły na to ząbki i infekcja z gorączką). Po ustąpieniu problemu ząbków i infekcji ograniczyłam karmienia do 2 dziennie: rano i wieczorem. Pierwszego dnia usłyszała pierwsze "Nie" gdy chciała w ciągu dnia pierś. Drugie "Nie" było tej samej nocy. Oczywiście był płacz i krzyk, ale drugiego dnia było gładko, a drugiej nocy już tylko troszkę płaczu. Trzeci dzień i noc ok. Najważniejsza jest konsekwencja w działaniu, spokój mamy i wyjaśnienie wszystkiego dziecku ze spokojem w głosie. Konsekwencja, bo jak ustąpisz, to kolejna próba odstawienia będzie trudniejsza, a dziecko uczy się, że krzykiem wszystko załatwi. Spokój, bo dziecko nie jest nauczone, że czegoś nie dostanie, więc potrzebuje oparcia w rodzicach i musi wiedzieć, że się nic złego nie dzieje. Szczerze mówiąc, ja zupełnie nie ogarniam matek, które robią wszystko tak jak dziecko chce, byle tylko je zadowolić. Prawda jest taka, że nie wszystko czego dziecko chce jest dla niego dobre, to raz. A dwa, że kiedyś dziecko usłyszy "Nie", to nieuchronne, więc dobrze, aby nauczyło się przyjmować odmowy w bezpiecznym dla niego otoczeniu i od ukochanych rodziców.

Gość gość
A na naprawdę głodne dzieci też jest sposób, tyle, że na każde dziecko inny. Pierwsza sprawa: dziecko musi być najedzone odpowiednio za dnia. Oczywiście nie chodzi o to by je karmić na siłę, ale warto przyjrzeć się temu co je i może zmienić jadłospis, może dawać inną kolację itp. A potem w zależności od tego czy dziecko jest na piersi czy na butelce: - jeśli na piersi stopniowo i subtelnie skracać czas karmienia - jeśli na butelce stopniowo dodawać mniej mleka, aż będzie podawana sama woda. Wodę dziecko może pić.