Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to zrobićććć

router + laptop = pytanie

Polecane posty

Gość jak to zrobićććć

jak zrobić takie coś, żeby router i laptop nie były połączone kablem usb? tzn. żeby router stał w jednym miejscu a sygnał internetu był dostepny bezprzewodowo? wie ktoś? wiem,że nie napisałam tego po polsku, ale nie znam fachowego językainformatycznego;-)

Gość musisz chyba
Musisz chyba miec router podlaczony kablem do jednego kompa jak masz jeszcze stacjonarny to podlacz go kablem do stacjonarnego a przez laptop odbieraj bezprzewodowy internet wifi

Gość jak to zrobićććć
mam też stacjonarny, ale jak odbierać ten bezprzewodowy wifi? zmienić coś w ustawieniach laptopa? gdzie? co?

Gość musisz chyba
nic nie musisz zmieniac odlacz kable podlacz do stacjonarnego i wtedy na laptopie bedzie Ci odbierac bezprzewodowy ale router musi byc zainstalowany tez na stacjonarnym

Musisz chyba miec router podlaczony kablem do jednego kompa" wcale nie :) router możesz podłączyć bezpośrednio do urządzenia skąd ciągniesz sygnał (np.modem),konfigurujesz i masz sygnał z routera do lapa przez 802.11 :)

ja mam router na szafie w kuchni a laptop w innym pomieszczeniu. działa to za pomocą sieci bezprzewodowej WFI trzeba mieć odpowiedni program w kompie. minus jest taki że jak nie zrobi się blokady to wszyscy w całym bloku będą mogli korzystać. ja na szczęście mieszkam w domku jednorodzinnym i chodzę sobie po całym domu z kompem i wszędzie mam neta.

a i router podłączony jest tylko do gniazda sieci elektrycznej. u mnie zainstalowany jest program intel R(to r jest w kółeczku) PROSet/Wireless WiFi. modem mam iplus i przesyła sygnał za pomocą WLAN trzeba mieć coś takiego w routerze a najlepiej zadzwoń do biura obsługi i tam zapytaj. jak mi mąż pokasował wewnętrzne ustawienia w routerze to zadzwoniłam i oni krok po kroku pomogli mi ustawić router tak żeby działał poprawnie.

Gość jak to zrobićććć
no to już coś wiem, srdeczne dzięki;-)

Gość ja polecam BLOKER
ja mam router podlaczony do jednego komputera bo modem jest podlaczony do drugiego kompa stacjonarnego a ja mam wifi w lapku a haslo mam 10literowe i nikt go nie zlamie zeby sciagac za free ode mnie neta:)

Gość ten co wie
ludzie to nie mają pojecia. Twoj internet touslug ADSL (neostarada czy DSL itp) musisz kupic router z wifi, ktory ma wejscie ADSL, potem to skonfigurowac i bedzie dzialac. Obawiam sie ze sama sobie nie poradzisz, poszukaj fachowca, chyba ze mieszkasz blisko to pomoge

Witajcie. Każdy router należy najpierw skonfigurować. Pierwszy krok to podłącz laptop do routera po kablu UTP (skrętka), w przeglądarce wpisz standardowy adres: 192.168.1.1. Następnie musisz uruchomić w zakładce wi-fi DHCP-a, który przydziela pulę adresów, musisz wybrać tą pulę np od 192.168.1.0 do 192.168.1.10, tzn że rozda tylko 10 adresów dla 10-ciu kompów. Na koniec zabezpieczenia by nikt Ci nie podbierał sygnału i ukrycie SSID-a.

Jesteś zadowolona z obecnego routera? Po kilku latach użytkowania potrafią odmówić posłuszeństwa i trzeba zakupić nowy. W takiej sytuacji najlepiej wpaść na wasserman.pl, gdzie jest spory wybór routerów i innych komputerowych sprzętów w cenie do przełknięcia przez Kowalskiego.