Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Yavagrana

Pytanie o soczewicę:)

Polecane posty

Kupiłam pierwszy raz w życiu i zamierzam przyrządzić z tego taką zupę z mięsem mielonym i papryką. I nie wiem ile czasu to się gotuje (na opakowaniu nie napisali, internet podaje informacje sprzeczne) i czy można to wrzucić od razu do zupy, czy lepiej osobno ugotowac i dodac już ugotowaną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość która soczewica
zielona, brązowa, czerwona?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spoko looooz
spokojnie mozesz dodac do zupy po 20 minutach powinna juz byc ok, ale nawet jak bedzie gotowala sie 40 to nic sie nie stanie, zacznie sie tylko lekko rozpadac, po prostu wylaczysz zupe jak bedzie miala juz fajna konsystencje, musisz kosztowac co jakis czas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podam ci przepis na bardzo smaczna i pozywna zupe z soczewicy. w ogole w potrawach z soczewicy jest juz tyle bialka i ogolnej 'pozywnosci', ze smialo mozesz nie dawac miesa, szczegolnie jesli chcialabys zaoszczedzic na kaloriach ;) FAKES - GRECKA ZUPA Z SOCZEWICY Skladniki: - pol szklanki oliwy z oliwek - 2 duze cebule (pokrojone w kostke) - 2 zemby czosnku (wycisniete przez praske) - 2 srednie marchewki (pokrojone w kostke) - 1 szklanka suchej zielonej soczewicy - listek laurowy - litr wody - puszka krojonych pomidorow - lyzka przecieru pomidorowego - lyzka oregano - sol i pieprz - 2 lyzki czerwonego octu winnego - garsc czarnych oliwek bez pestek (ilosc wg. upodoban i stanu posiadania) Wykonanie: 1. W garnku podgrzewamy oliwe i dusimy w niej cebule z czosnkiem kilka minut. 2. Dodajemy marchewke, soczewice, listek laurowy i wode, gotujemy pol godziny. 3. Dodajemy pomidory, przecier, oregano, sol i pieprz, gotujemy 15 mminut. 4. Po ugotowaniu dodajemy ocet i wrzucamy oliwki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość franuś
ja też robię soczewicę zieloną na kolację (i nie tylko)w ramach odchudzania (i nie tylko) gotuję soczewicę w małej ilości wody ok. 10 min. siekam w tym czasie cebulkę i ogórek kiszony w kosteczkę odcedzam soczewicę do przestudzonej soczewicy dodaję cebulkę i ogórek, dodaję oliwę z oliwek mieszam szybko zdrowo i smacznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
swietny pomysl, musze tak salatke z soczewicy zrobic, bo mam worek i tak lezy w szafce juz chyba z rok :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ufoludka
Zupa z soczewicy Składniki: - 250 g zielonej soczewicy - 250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki oliwy - 2 marchewki pokrojone w kostkę - 2 cebule pokrojone w kostkę - 2 utarte ząbki czosnku - łyżka koncentratu pomidorowego - listek laurowy - sól - pieprz - oregano - 2 łyżki czerwonego octu winnego Sposób przygotowania: Na rozgrzanej oliwie w garnku chwilę przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok.1 l) i gotować pół godziny, aż zmięknie. Dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 minut. Przed podaniem doprawić octem. Na stole dodatkowo postawić ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×