Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biznesplannn

POMYSŁ NA BIZNES- wypali? jak myslicie?

Polecane posty

Gość biznesplannn

Mam pomysł na biznes. Mieszkam w dosc fajnym zalesionym terenie aglomeracyjnym. Zero bloków, same domy. Chcialbym otworzyc firme ogrodowa ktora docelowo w lato zajmowalaby sie : *koszeniem trawy, zakladaniem trawnikow, nawozy, *zwalczanie robactwa, chwastow *wycinka drzewek, podcinanie zywoplotow *usuwanie mchu z dachów domu (!)))) W zime chcialbym zaproponowac : *CODZIENNE odsniezanie posesji (wjazd, podjazd, ogrod, chodnik) codziennie o wyznaczonej przez Klienta porze odsnieze, np. o goodzinie 6,00 tak aby nie musial juz sam przed wyjsciem do pracy sie pocic i machac lopata. Takie cos byloby w abonamencie czyli odsniezanie codzienne- bez klopotu dla Klienta. Dodatkowo odsniezanie dachu raz na miesiac w tzw. pakiecie (gratisowo). Jak myslicie o moim pomysle? Szczegolnie zalezy mi czy znalazlby sie amator codziennego odsniezania w zime. Prosze o szczere opinie. Jezeli tak, to na ile byscie wycenili takie codzienne odsniezanie w zime?

Gość biznesplannn
up up up up

Pomysł ciekawy. Ceny zobacz w internecie. Jak nie przesadzisz to chętni na pewno będą. Jest tylko mały kłopot- co jak śniegu nie będzie? Na zimę potrzebne ci będzie zabezpieczenie finansowe. Popytaj sąsiadów ile by byli skłonni zapłacić za takie usługi.

Gość promykkk
wydaje mi sie super..

Gość biznesplannn
rud dziekuje :) Snieg kurcze u nas zawsze jest, a gmina nie odsnieza czesto ( w ta zime przez 2 dni nie jezdzilem do pracy bo glowna droga byla zasypana ze oprocz Hammera nic nie przejechalo). Klientow jest masa, to miateczko pod duzym miastem Polski, masa ludzi dojezdza 20 km do pracy. Wszyscy sie tu wyprowadzili na tzw . niby wieś. Ogrom klientów, zero blokow, same domy z nadzianymi lekarzami, prawnikami itd.. Co do cen wole sie sasiadow nie pytac, akurat ich mam okropnych. Chcialbym wiedziec ile np. WY byscie spokojnie zaplacili za taka usluge miesiecznie.

Zależnie od domu i stopnia zajebistości domu i podwórka. Myślę że od 300 do 600 zeta m-c za utrzymanie trawnika średniej wielkości i podobnie za odśnieżenie podjazdu do domu powinno być ok.

Gość biznesplannn
Wiem, ze pomysl jest dobry, bo i mnie bierze cholera jak w zime musze wstac rano i odsniezyc do bramy okolo 20 metrow chodnika. Ile sie naklnę to nie powiem. Pewnie macie tak samo, byloby dobrze gdyby wypowiedziala sie tu osoba, ktora mieszka wlasnie w domu ( nie w bloku) i musi sama odsniezac. Ile wycenilaby taka usluge?

Z tym że, o ile trawniki to nie taki problem, to odśnieżanie samemu łopatą 5 czy 10 podjazdów może przerosnąć jednego człowieka. Chyba że planujesz z rozmachem- maszyny, ludzie itd. Tylko że wtedy może się okazać że nic nie zarobiłeś.

jeśli takiej firmy w okolicy nie ma to jak najbardzioej sie ona powiedzie.. i bedzie kasa z tego napewno.. wg. świetny pomysł.. :)

Gość promykkk
ale cena zalezy od sezonu, bo w lecie to musisz wiedziec ile razy w tygodniu skosisz trawe i jak wielki jest ogrod, nie mozesz obrac jednej ceny dla wszystkich, jedni maja male drudzy wieksze u jednych bedzie pielil i nawozil pol dnia u innych godz to musisz obrac jakas strategie tzn albo godz ( ale nie kazdy na to pojdzie ) albo ustlic indywidualnie uczciwie cene z wlascicielem albo metrazem,.... cos musisz zrobic bo pozniej mozesz miec dylemat

Gość biznesplannn
Odnosnie lata to wiem jakie ceny :) Chodzi mi bardziej o ceny zimą bo czegos takiego tutaj nie ma. Owszem sa ogloszenia na slupach ze ktoś tam odsniezy, ale to wiadomo. Tutaj proponuje codzienne o ustalonej porze+ odsniezanie dachu, jezeli nie ma garazu ewentualnie samochód przygotowac do wyjazdu do pracy. Powiem Wam ze mieszkam w jednej z najbogatszych gmin w Polsce i w tym momencie za skoszenie trawy u jednej osoby+ podciecie żywopłota co zajelo mi w sumie 8 h dano mi do reki 200 zł. Mysle ze jezeli ustale miesieczny abonament na odsniezanie cos w tym stylu to bedzie ok : * codziennie odsniezanie *raz w miesiacu odsniezanie dachu *odsniezenie samochodu jezeli nie ma garazu albo w garazu stoi inny samochod *do tego posypanie chodnika, podjazdu solą, piaskiem *usunięcie sopli z dachow aby kogos nie zabilo

"* codziennie odsniezanie *raz w miesiacu odsniezanie dachu *odsniezenie samochodu jezeli nie ma garazu albo w garazu stoi inny samochod *do tego posypanie chodnika, podjazdu solą, piaskiem *usunięcie sopli z dachow aby kogos nie zabilo" Takie usługi są drogie. Ale jeśli klient będzie to ok. Najlepiej indywidualnie podejść do klienta. Ustalić sobie orientacyjną cenę za metr i negocjować z każdym osobno. Myślę że za samo odśnieżanie podjazdu 50- 100 jednorazowo zależnie od wielkości spokojnie zapłacą.

"skoszenie trawy u jednej osoby+ podciecie żywopłota co zajelo mi w sumie 8 h dano mi do reki 200 zł." No to masz- 5 takich klientów na każdy dzień daje ci około 4000 obrotu. Odejmij od tego koszty i masz zarobek. Przy większej liczbie klientów zawsze można jakiegoś studenta zatrudnić za jakąś 100 dniówki i też do przodu.

Gość biznesplannn
Rus nie nie, nie chodzi mi jednorazowo. powiedzmy ze Ty jestes moim Klientem. Ja Tobie proponuje w zimę codzienne odsniezanie o powiedzmy 5,30 rano, posypanie piaskiem i sola podjazdu. Dodatkowo raz w miesiacu usune Ci snieg z dachu i sople. To jest abonament- usula codzienna. To znaczy ze codziennie o 6 rano jak wyjrzysz z okna, bedziesz mial odsniezone- swiatek, piatek i niedziela. :) Czy uwazasz ze 600-700 zlotych za miesiac to duzo?

Gość natalaaaa
Czy Ty przypadkiem nie mieszkasz w małej miejscowości pod Poznaniem?

Gość biznesplannn
Natalaaa nie. I wbrew pozorom moje miasto nie jest takie male ( 15000 mieszkancow).

Gość biznesplannn
A moze Wy mi podpowiecie czego Wam brakuje w takiego typu uslugach? Do czego nie macie sily? Pielenie? Nawozenie? Posadzenie trawy? Zabezpieczenie przed zima krzewow ozdobnych? Malowanie i lakierowanie ogrodzenia? Lawek? Mebli ogrodowych? I co z ta zima..

Gość biznesplannn
Czyszczenie elewacji? Z kurzu, porostów, mchu, wieloletniego brudu, nacieków?

"Czy uwazasz ze 600-700 zlotych za miesiac to duzo?" Zakładając że zarabiam nieźle, a pewnie tak zarabiają skoro mają domy na przedmieściach, to za takie usługi dałbym tyle i napiwek jeszcze. Oczywiście pod warunkiem solidności.

Gość ęntęlygęntny inaczej
Ja bym dał spokojnie 1000.Mam duży dom i ogród.W zimę biorę gościa,który za jednorazowe odśnieżenie i to nie rano jak potrzebuję bierze 100 złoty.Startuj spokojnie i powodzenia. Elewacja też fajny pomysł.Przyda się.

biznesplannn Z tego co widzę to masz wszystko przemyślane. Startuj z biznesem ;]

Gość biznesplannn
Rus, dzieki. Mysle ze na dzien dobry potrzeba ulotek i fajnej strony WWW. Problem tylko skad na to wziac fundusze, potrzeba i tak niewiele. Czy na start dzialalnosci banki daja kredyty? Nie jestem w PUP zarejestrowany wiec nie ma co liczyc na dotacje z urzedu. Chyba ze z unii ale to trwa, a biznes trzeba by bylo juz otworzyc.

Kredyt musisz skombinować. Choćby na zakup sprzętu, chyba że masz wszystko. Trochę ulotek i na początek warto osobiście je roznieść i porozmawiać z potencjalnymi klientami. Może gość który zapłacił ci za robotę te 2 stówki poleci cię znajomym. Taka reklama jest najlepsza ;] Do urzędu pracy podejdź zapytać jak to jest. Z doświadczenia wiem że każdy urzędnik ma swoje racje mimo że wszędzie powinno być tak samo. Ja nie dałem rady bo musiałem na już firmę zakładać, a warunek w PUP jest taki że dają na otwarcie, czyli przed otwarciem.

Gość biznesplannn
Sprzetu poki co nie mam, ale nie trzeba na poczatek duzo. Jakos dam rade. No tak poczta pantoflowa to najlepsza reklama z mozliwych. Mam nadzieje, ze sie uda z tym ruszyc w najblizszym czasie. Myslalem tez o myciu i konserwacji kostki brukowej, podjazdow oraz o myciu elewacji. Taki kompleks na zewnatrz domu :) Jest jeszcze ktos kto sie wypowie?

ja to bym chetnie wynajela kogos do skopania ziemi i ..."rozdrobnienia" pod ogrodek kwiatowy-ale to ciezka robota

Gość biznesplannn
Tak szczerze- nie ma problemu! :) To oferta standardowa i wiadomo, że to w lecie idzie najlepiej. Ile zapłaciłabyś za skopanie Twojego ogrodka? Duzy jest? Musze rozjerzec sie cenowo, jak na to patrza Klienci.

Gość biznesplannn
Rus nie nie, sprzęt jest tańszy na dach z czymś takim nie wejdziesz. To się robi Carcherem już zdążyłem to wybadać. A na to impregnaty przeciw porostom,kurzowi,wodzie.

Gość biznesplannn
up up