Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość shskiokln

Izabella czy Izabela?

Polecane posty

Gość shskiokln

Która wersja ładniej brzmi, wygląda etc?

Gość shskiokln
Zastanawiam się też czy nie lepiej nazwać córki po prostu Iza (nie jako zdrobnienia, a całego imienia). Jak myślicie?

Gość love dont have to be illusion
Izabela

Gość ja mam na imię Izabela
W sumie tak mi się podoba bardziej niż przez dwa l, ale ludzie często pytają się jak mają pisać.

Równie dobrze może być Isabella :P A moim zdaniem ładniej brzmi Izabella wymawiane po polsku przed dwa "l".

Gość Danutia
Izabella tak bardziej "swiatowo" wyglada. Co do IZY to nie wiem czy zarejestruja bo nie mozna nadawac zdrobnien jako pelne imie.

Urocze macie to prawo w Polsce...po prostu świetne...

Gość ja pracuję w
pewnym urzędzie i kiedyś jedna babka przyszła coś załatwić, a w dowodzie miała imię Jola, więc nie wiem jak to w końcu jest z tymi zdrobnieniami

Gość shskiokln
Nad kwestią prawną to się będę zastanawiać później :) Pytam tak tylko, bo zastanawiam się po co pełne imię, skoro i tak wszyscy będą na nią wołać Iza. A swoją drogą... Jak to się ma z kościelnymi sprawami? Mogłabym nazwać córę Iza, czy jednak musi być Izabella/la na cześć świętej/błogosławionej czy kto to tam jest?

Ja mam Izabela. Mieszkam w UK i wszyscy pisza Isabella. W sumie fakt, ze przez dwa L jest jakos bardziej swiatowo. Ale chyba to niewielka róznica. Nazwij mala jak Ci pasuje.

Gość shskiokln
"Równie dobrze może być Isabella A moim zdaniem ładniej brzmi Izabella wymawiane po polsku przed dwa "l"." Nie, nie może być Isabella, bo mi się nie podoba to "s" w pisowni :P

W sumie...w wymowie też jest różnica, przez "z" brzmi energiczniej.

Gość może powinnaś...
nazwać ją Zajebolla?

Gość uakdhi
u mnie bedzie Isabella bo mieszkamy za granicą i najpierw ja, a potem ona musialaby kazdego poprawiac w pisowni a to strasznie wkurzające

Gość Można u nas nazwać córkę
Iza. Tak samo jak można Magda, a nie Magdalena. To tak jakby dwa różne imiona. Nawet imieniny w kalendarzu mają i Izy i Magdy. Ja też mam na imię Izabela, przez jedno "l", choć każdy je wpisuje jak chce i w szkole zawsze byłam w dzienniku i na świadectwie przez dwa "l" :o Także nazywaj corkę jak Ci się najbardziej podoba!;)🖐️

Gość shskiokln
"może powinnaś... nazwać ją Zaj**olla?" Raczej nie. Fawila, czemu energiczniej? Znałam pewną hiszpankę, która nazywała się Isabel i przedstawiała się wymawiając swoje imię "Izabel". P.S. JAKIE IMIĘ PASOWAŁOBY DO IZABELLI/IZABELI ew. IZY (chodzi o drugie imię)? Myślałam nad Anastazją (na cześć babci) lub Marią (ot tak sobie).

Gość vvvvvvvvvvvvvvvtttttttttttaaaa
Izabela hiszpańska wersja imienia Isabel (Jezabel) pochodzi od hebrajskiego eliszebeth (Bóg mą przysięgą) od którego pochodzi także Elżbieta. W Polsce imię to pojawiło się razem z wpływami francuskimi. Stało się tak modne, że Elżbiety nazywano Izabelami, np. Izabela Czartoryska w rzeczywistości nosiła imię Elżbieta. Bywa zapisywane również jako Izabella. Zdrobnienia tego imienia to Iza i Bella.

Gość shskiokln
uakdhi, ja za 6 miesięcy wyjeżdżam z córą do Szkocji. Może rzeczywiście lepiej nazwać ją albo Iza albo IzabeLLa?

A po co jej drugie imie? Jakas dziwna to tradycja, bo i tak tych drugich imion nikt nie uzywa. Daj jedno i bedzie luz.

Gość shskiokln
vvvvvvvvvvvvvvvtttttttttttaaaa, tak, wiem o tym, że są dopuszczalne różne wersje. Ale nie mogę się zdecydować, które mi się bardziej podoba. Jeśli byłabym już zdecydowana, to nie zakładałabym nowego wątku. Chcę zobaczyć po prostu opinię innych na temat tych imion.

Imię Izabela (*Isabel*) pochodzi z Hiszpanii i prawdopodobnie powstało jako odmiana imienia Elżbieta. Tak miała na imię królowa Izabela I Katolicka, która poparła Krzysztofa Kolumba, kiedy ten organizował swoją wyprawę na drugą stronę oceanu.

To jak masz zamiar w Szkocji mieszkac to naprawde byloby latwiej Isabella (a wymawia sie Izabela). Bo nikt na wyspach nie przespelluje tego przez "z".

Gość shskiokln
Ale wydaje mi sie, że jedno to tak "łyso" :)

shskiokln a co Ty sma na tym swiecie,ze nie masz sie kogo poradzic w relau?:-)

Gość shskiokln
Naprawdę? A ja się już tak nastawiłam na to "z"... :( Może jednak dam Iza. Wtedy będzie to imię, co ja co, ale inne niż Isabella, więc pewnie i tak będą prosić o spelingowanie, a trzy literki to w sumie nie problem chyba :)

Gość shskiokln
A! Teraz mnie oświeciło, że chyba i tak nie nazwę jej ISabella nawet jakbym chciała, bo to imię podbiega już pod imiona obce, a chyba mamy coś takiego w prawie, że imiona obcojęzyczne można nadawać tylko, gdy jeden z rodziców jest obcokrajowcem... Mam rację? :(

Gość shskiokln
W sumie to mogę się poradzić matki lub siostry. Poradziłam się już przyjaciółek, ale te po tym, jak męczyłam je tym tematem przez 15 minut, powiedziały, żebym nazwała ją jak chcę :) Mama nalega na Elżbietę i nie dociera do niej to, że wyjeżdżam za granicę, więc będzie problem z tym "ż", a siostra ma pokrętny gust i aż strach się bać jej pytać... :)

Gość dla córeczki
Isabelle ładniej:)

Gość anetaLukrowa
No przecież autorka napisała: "A! Teraz mnie oświeciło, że chyba i tak nie nazwę jej ISabella nawet jakbym chciała, bo to imię podbiega już pod imiona obce, a chyba mamy coś takiego w prawie, że imiona obcojęzyczne można nadawać tylko, gdy jeden z rodziców jest obcokrajowcem... Mam rację? " I tak, to chyba jest prawda.

Izabela zdecydowanie. Izabella raz, że brzmi pretensjonalnie, dwa, ze dziecko przez całe swoje życie podając imię i nazwisko będzie musiało mówić "izabella przez dwa l" Bo nawet jak bedzie przez dwa l wymawiać, to i tak ludzie zapisują przez jedno. Poza tym brzmi dziwnie.