Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem zła!!!!!!!

usłyszane w poradni gin.

Polecane posty

Gość jestem zła!!!!!!!

dziś dowiedziałam się że kobiety ciężarne na wizyty kontrolne do swoich poradni mają chodzić raz na 1,5-2 miesiące. Bo NFZ tnie koszta. i jak lekarze mają wykryć nie prawidłowości. dodam że chodzi o całą ciążę, także 3 trymestr gdzie opieka gina jest konieczna

Gość ale nie rozumiem chyba
chodzi ci o to, że tak często? Bo nie rozumiem, co ile być chciała chodzić?

Gość no i co?
ja w uk mieszkam i tu chodzi sie na wizyty do poloznej, jesli ciaza przebiega prawidlowo... nie bada sie kobiet ginekologicznie, jedynie podstawowe badania (morfologia, ob, cukier), jedno/dwa usg i wsio...

Gość dolores trzystaaa
dokladnie, po co gin ma cie tam bafdac? nie rozumiem.. usg-ok, badania krwi ok ale tamna dole po co?

Gość jestem zła!!!!!!!
chodzi się raz na miesiąc w 3 trymestrze co dwa tygodnie. i to lekarz bada ginekologicznie i zleca badania. i tak samo do położnej

Gość jestem zła!!!!!!!
bo może dojść do otwierania się szyjki macicy i przedwczesnego porodu!!!

Jakby mi lekarz nie zaglądał co 3-4 tygodnie, to urodziłabym w 27tyg. ciąży, bo szyjka mi się bardzo skróciła i była miękka, a objawów żadnych nie miałam, skurczy nie czułam.

Gość no wiesz literowki moze nie
ja jestem teraz w 5mc i ods poczatku ciazy bylam u lekarza dopiero 3x. Nie wiedze sensu latac po lekarzach jak na sraczke jesli mi sie nic nie dzieje. W 3trymestrze bede chodzic co raz na mies a w 9m co pare dni ale to juz do szpitala polozniczego gdzie bede rodzic wiec beda musieli mnei bezplatnie przyjac.

Gość jestem zła!!!!!!!
dokładnie o tym mówię. dlaczego szukają oszczędności na ciężarnych. a wszędzie trąbią żeby kobiety rodziły.

Gość praktyczna mamuśka
Nie bardzo rozumiem. Za często ? a ty myślisz, że co ile się chodzi w ciąży do gina ? jak chcesz częściej to pomiędzy wizytami na NFZ możesz chodzić prywatnie, ale po co ?

Gość praktyczna mamuśka
Chodziłam całą ciążę prywatnie i pierwsze słyszę, że w ostatnim trymestrze chodzi się co 2 tyg. - mówię o prawidłowej ciąży Jeżeli lekarz wykryje jakieś nieprawidłowości to i na NFZ będziesz chodziła nawet co tydzień, nie martw się. mam koleżankę, ktorej w 30 tyg. zaczęła się skracac szyjka, chodzi tylko na NFZ, ma wizyty wyznaczane co 2 tyg, a czasem co tydzień. dlaczego z góry zakładasz, że twoja ciąża nie będzie przebiegać prawidłowo ?

Gość jestem zła!!!!!!!
gdy byłam w pierwszej ciąży 5 lat temu to chodziłam średnio co 3-4 tygodnie.w 3 trymestrze raz na 2 tyg. a teraz jestem w drugiej ciąży i chodzę co 5-6 tyg a chcą to jeszcze bardziej wydłużyć chodzi o to że dlaczego tną etaty ginekologów i ograniczają wizyty i nie chodzi tu o badanie ginekologiczne bo nikt tego nie lubi ale o podejście. rodzi sie tyle chorych dzieci bo lekarze nie mają odpowiednich warunków żeby zająć sie ciężarnymi

A jak przyjdziesz częściej to co Ci zrobią? Bo nie rozumiem... poradnia odmówi Ci przyjęcia? Do tego nie ma prawa, bo jakby b yły problemy to spadnie na nich odpowiedzialność. Dzięki comiesięcznym wizytom lekarz mógł w porę rozpoznać niewydolną szyjkę. Przy zwykłym badaniu może też zauważyć objawy infekcji zanim kobieta je poczuje... Już o takim banalnym badaniu jak słuchanie tętna płodu, pomiar ciśnienia i wagi ciężarnej nawet nie wspomnę.

Gość hff
jezuuuu, moze co dwa dni sie badaj cobys nie urodzila mamuta....zal

Gość ja dziś
ja chodziłam co 2 max 3 tygodnie a jakbym miała rzadziej, to bym umarła ze strachu i niepokoju.

Gość jestem zła!!!!!!!
nie zakładam że będzie żle. na początku bardzo się bałam bo troszkę przeszłam w tej ciąży dwa wypadki autem. i wkurza mnie to że chociaż płacę składki jak każdy. chcą ograniczyć odpowiednią opiekę lekarską mojemu dziecku. może u nas jest inaczej ale ja cały ostatni trymestr chodziłam co 2 tyg na wizyty. nie zawsze mnie badał ale pytał o wszystko .

Gość ja też uważam, że rzadsze wizy
ty to dobre rozwiązanie. Sama prywatnie możesz robić sobie co miesiąc morfologie i mocz, bo to niewiele kosztuje, a wiesz co się dzieje w Twoim organiźmie. Usg robisz sobie w 12-14 tygodniu i ok. 20 tygodnia, bo wtedy wykrywa się wady płodu i starczy.

Gość jestem zła!!!!!!!
wizytę miałam dziś następną mam wyznaczoną na 15.06 i dostałam za przeproszeniem zjeby że za często

ja chodziłam do lekarza co miesiąc, w III trymestrze też

Gość jestem zła!!!!!!!
do hff chyba nigdy w ciąży nie byłaś co? mam prawo panikować bo moje dziecko może mieć coś z serduszkiem i wymaga częstszej kontroli.

Gość ja dziś
Dla mnie to jakieś nieporozumienie, kobiecie w ciaży odmówić wizyty. jak nie chce- niech nie chodzi, ale powinna mieć prawo isć tak czesto jak chce bo to się po prostu należy.

Gość jestem zła!!!!!!!
do ja też uważam a teraz wyobraź sobie że będziesz chodzić raz na 2 miesiące. a za chwilę się okaże że raz na trymestr. i już nie chodzi o samego ginekologa ale też o położną

Gość dolores trzystaaa
widze ze polska powoli uczy sie od uk, i nie bedzie tracic publicznych pieniedzy na wizyty u gina co 2-4 tygodnie :) brawo :)

Gość ja napisze tak jest bardzo
nie przesadzajcie z czestosia tych wizyt :) na wyspach chodzi se raz na jkis czas i dzieci sie zdrowsze rodza niz u nas .

Gość jestem zła!!!!!!!
doloresss trzysta to zamiast wizyt u ginekologa zrobią wizyty u położnej ale co najmniej co 5- 6 tyg i zakupią sprzęt medyczny odpowiadający standardom uk

jestem zła!!!!!!! do ja też uważam a teraz wyobraź sobie że będziesz chodzić raz na 2 miesiące. a za chwilę się okaże że raz na trymestr. i już nie chodzi o samego ginekologa ale też o położną " ja jestem za!!! w pierszym trymestrze jedna wizyta jest jak najbardziej ok. W drugim dwie wydaja mi sie tez ok. a w 8 co 2 tyg w 9 raz na tydzien i im blizej terminu tym czesciej. Np w szpitalu ktg.

Gość dolores trzystaaa
u poloznej? to znow bedzie im zle ze polozna miedzy nogami imnie grzebie :)

chodząc do ginekologa w ramach NFZ okazało się, że ma kiepskiej jakości sprzęt USG i odczyty nie są wiarygodne i dlatego musiałam chodzić prywatnie na USG. Dla zapewnienia dobrej opieki ciężarnej NFZ powinien wymienić sprzęty do badań USG.

Gość OOOOOPPPPP
Do jakich wy olewusów chodzicie, że macie tak rzadko wizyty? :O Matko Boska. 1 trymestr- wizyta co 4 tyg 2 trymestr- wizyta co 3 tyg 3 trymestr- wizyta co 2 tyg W 9 miesiącu wizyta co tydzień

Nie rozumiem czemu tak lubicie do tych przychodni chodzic... ja jak mam do lekzrza isc to jestem chora.