Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agusia sebusia

czy cos moze wplywac na wage plodu?

Polecane posty

Gość Agusia sebusia

bo zastanawiam się nad tym dlaczego niektóre dzieci mają 4 kg wagę urodzeniowa a niektóre 2,5kg. cos wplywa na wage dziecka?

Gość fgsdhyd
nie pytaj co moze a co wplywa:) napewno odzywianie, pewnie i genetyka ma co do tego

Gość mama rybniczaninka.pl
Niewiem na pewno ale moj lekarz powiedzial ,ze waga dziecka w duzym stopniu zalezy od wagi matki i jak matka przybiera na wadze w czasie ciazy ja obecnie mam 33 tydzien i przytylam 15kg,dużo:),ale nie żaluję byle moje maleństwo jest zdrowe silne i dobrze rośnie bo waży już 2,5kg ,aha no i predyspozycje genetyczne jezeli ojciec i matka są "duzi"to dziecko raczej male sie nie urodzi:) ,no ale dochodza jeszcze inne czynniki takie jak palenie w ciazy....wtedy z reguly waga jest mniejsza

a robilas badanie na cukrzycę ciążową, tak wysoki cukier moze wplywac na wysoka wage urodzeniowa dziecka,ale lekarzem nie jestem

Gość Agusia sebusia
Tak robilam. mialam 150 a po diecie 149 mg/dl

Gość Agusia sebusia
Ja nie pale i nie pije alkoholu. do tej pory przytylam 6 kg

ja ci dokladnie nie powiem bo nie jestem lekarzem ja mialam robione z 50g a cukier wczesniej mialam na poziomie 92,3 mg/dl , ale chyba masz troszkę podwyzszyny ten cukier.Lekarz nic nie mowil?

a ile twoj dzidziuś waży,że ciebie to martwi?:)

Gość Agusia sebusia
Tak mam podwyzszony cukier. jutro ide do lekarza wiec na pewno dziecko wiecej wazy ale jak bylam miesiac temu to wazylo 1500g

alkohol i papierosy przede wszystkim może wpływać, poza tym kawa w dużych ilościach również.

nie przejmuj się tym tak bardzo ,moj maly tez mial 28 tygodniu 1450gram a teraz ja mowie juz 2500gram ,pozatym nie warto ufać temu USG na 100% bo znam cale mnostwo przypadkow gdzie lakarz mowil ,ze dziecko bedzie duze ,dlugie a rodzily sie maluchy po 2,8kg:)Z reszta jakby dzialo sie cos niedobrego to lekarz na pewno ci powie, albo skieruje cie na dodatkowe badania,glowa do gory

to tylko sprawa sa geny , ja przytylam 11 kg dziecko wazylo prawie 4 kg. MOja bratowa przytyla 30 kg dziecko wazylo 3 kg. Nie ma reguły

Gość Agusia sebusia
To dziekuje kochane za wsparcie. i szczescia zycze

Nie martw się. Ja donosiłam ciąże do 34 tygodnia i przytyłam 6 kg w czasie całej ciąży, a dziecko ważyło 2400 w chwili urodzenia. Gdyby pobyło do terminu to pewnie był miał z 3 kg albo więcej, bo bardzo szybko przybierał od 6 miesiąca. Serio, co wizyta to skok o średnio 800 gram. Jestem chuda bardzo i nie widać po mnie, że byłam w ciąży, a położne się dziwiły, że wcześniak taki duży. Kobiety dużo tęższe ode mnie, które rodziły wcześniaki mają dzieci o wiele mniejsze i mój synuś jest największy na oddziale wcześniaków :) Tak więc nie przejmuj się, będzie dobrze.

Gość mamma po raz drugii niedlugo
cukrzyca w ciazy wplywa na wage dziecka: dizeci rodza sie duze, za duze i grube. wiec jak masz podwyzszony wukier ot biegiem do lekarza zeby ci to uregulowal . Wbrew pozorom duzy nowowrodek nie znaczy zdrowszy nowowrodek.

Cukrzycę w ciąży trzeba leczyć i trzymać dietę, a powoduję ona właśnie dużą masę urodzeniową dziecka. Kobiety otyłe często rodzą małe dzieci, bo wbrew pozorom są niedożywione. Dieta na pewno też ma znaczenie, przyjmowanie witamin, używki itp...

Gość mój synek urodził się
z wagą 2700 miała cukrzyce ciążową ale nie dużo oboje z męzem jesteśmy normalnej budowy a przytyłam w ciaży 18kg

Gość ilość nabytych ciążowych
kilogramów nie ma wpływu na wagę dziecka oczywiście jeśli ciąża przebiega prawidłowo bez cukrzycy, matka nie pali itp. nie ma najmniejszego znaczenia czy kobieta przybierze 8 kg czy 28 kg dziecko i tak urodzi się takie jakie ma się urodzić i wpływ ma na to genetyka, czyli waga urodzeniowa rodziców

Gość gfrtgrt
ja przy urodzeniu ważyłam 2870 (40 tydz) mąż 3300 (39 tydz) nasz bobas 3070 (39 tydz)

Gość oj no dajcie spokoj
nie tylko genetyka. ja jak sie urodzilam ważyłam 3600, mój mąż 3900, a nasze dziecko niecałe 2000. na wage dziecka wpływa to jakie dziecko ma warunki rozwoju w macicy. wszystko co zaburza fizjologię wpływa na zmianę masy dziecka. na pewno zalicza się tutaj: choroby metaboliczne ciążowe (cukrzyca, zaburzenia tarczycowe, nadciśnienie itp), dieta matki (nie to ile przytyła, nie sama ilość pożywienia, ale także jego jakość i zróżnicowanie - matka musi dostarczac dziecku wszystkich potrzebnych składników odżywczych), zachowania patologiczne (palenie, picie itd), wydolność łożyska i pępowiny i wiele wiele innych. PS. to ze dziecko jest niewielkie to nie znaczy że niedorozwinięte :) mniejsze zresztą łątwiej urodzic ;)

Gość do tej wyżej nade mną
kobieto, tutaj jest mowa o PRAWIDŁOWO przebiegającej ciąży, a nie o patologiach, z których rodzą się dzieci hipotroficzne dziecko urodzone w terminie o masie 2000g to hipotrofik

Gość trop
Przy pierwszej ciąży dostawałam cały czas duphaston. Syn miał 4800. Lekarze w szpitalu mówili, że to przez niego dziecko było takie duże. Ja raczej jestem szczupła i niska. Na szczęście miałam cc :-)

Gość gffghfh
Wpływają na to geny ale i stan środowiska (w środowisku skażonym np spalinami czy gdy matka ma styczność z dymem papierosowym dzieci rodzą się drobne), czy dieta matki (kobieta zajadająca się hamburgerami może przyjąć że urodzi dziecko przerośnięte).

Gość herbi mali
Przytyłam 5 kg za 9 miesięcy ciąży, synek 3600. waga matki absolutnie nie wpływa na wagę płodu, takze swoje łakomstwo nie usprawiedliwiajcie tym że jesteście w ciąży. :-) Któraś tu napisała że przytyła już 15 kg w 33 tyg, sorry, ale po prostu że tak brzydko napiszę: żresz za dwoje. To nie zagwarantuje, że dziecko urodzi się zdrowe, silne i duże, wręcz przeciwnie.

Gość yellow sun :)
herbi mali - co za bzdury opowiadasz?? razem z siostrą byłyśmy w tym samym czasie w ciąży - zawsze tyle samo ważyłyśmy i wyglądałyśmy podobnie. Ona przytyła 15 kg,a ja 7. Odżywianie też w tych samych granicach, tylko, że ja więcej słodkiego jadłam. To, że ktoś przytyje 15 kg nie znaczy że żre za dwoje :/

Gość herbi mali mnie też rozśmieszy
łaś, dziewczyno:D

Gość tylko ktoś kto ma dużą
nadwagę może przytyć w ciąży tylko 5 kg i urodzić zdrowe dziecko żadna kobieta o normalnej wadze a już na pewno o niedowadze nie przytyje w ciąży tylko 5 kg, a zdecydowanie więcej to jakaś patologia przytyć w ciąży tylko 5 kg:O

Gość yellow sun :)
ważyłam przed ciążą 57 kg (przy wzroście 170 cm) i nawet pani doktor powiedziała, że optymalnie byłoby przytyć 6 kg (co nie znaczy, że gdybym przytyła więcej to byłoby źle), bo to co z początku jemy zabiera nam dziecko, a dopiero później powiększający się brzuch może zacząć ważyć.

Gość :( kkkk71 22
nie no nie piszcie ze ktos przytyl 15 kg od jedzenia warzyw, owocow i duszonego miesa :( oszustki