Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdfsdfsf

niem. proszę o pomoc:)

Polecane posty

Gość sdfsdfsf

Witam. Mam nadzieję ze ktos moglby mi pomoc w tlumaczeniu tych zdań:) BYlabym ogromnie wdzięczna:) 1. Im Januar, 1762 fUhrte Leopold Mozart KurfUrst Maximilian II. in MUnchen seine beiden Wunderkinder Nannerl und Wolferl vor. ( w styczniu, 1762 r. i tutaj nie wiem co z tym Maximilaien. a dalej...jego oboje cudownych dzieci. 2. Einige Monate spAter durfte sein siebenjAhriger Sohn Kaiser Franz I and Maria Theresia in Wien vorspielen. ( moze byc tak?: kilka miesiecy pozniej mogl jego siedmioletni syn zagrać dla cesarze Franza I i Marii Teresy w Wiedniu --> to o to chodzi?:) 3. Am 9. Juni reiste die Familie Uber Franfurkt am Main - wo Johann Wolfgang Goethe ein Konzert des sechseinhalb Jahre jungeren Musikhenies besuchte- nach Paris un von dort im FrUhjahr 1764 weiter nach London ==> 9 czerwca rodzina Podróżowała?? przed Franfurkt nad Menem- gdzie JWGoethe i tutaj juz nie rozumiem:( bardzo proszę o ewentualne poprawki i pomoc w przetlumaczeniu

Gość sdfsdfsf
podnoszę i ponawiam prośbę

Gość sdfsdfsf
bardzo proszę , ja naprawde tego nie moge sklecic :) Na pewno na forum jest ktos to ma większe pojęcie na temat niemieckiego niż ja;)

Gość jnhmnnmn
wejdź na strone tłumacza google, nie tlumaczy super ale sens zdań na pewno zrozumiesz;)

Gość sząk
fuhren to prowadzic, kurfurst to o ile si enie myle oznaczalo ksiecia elektora... ale pewna nie jestem uber w kontekscie trzeciego znaczyloby raczej ze na rzece albo przez rzeke w 3 kombinuj z genitivem, poza tym tm nie powinno byc musikgenies?

Gość sdfsdfsf
tak powinno byc musikgenies:)

Gość kkkkkkkyyyyy
Znaki interpunkcyjne na pewno dobrze postawiłeś w pierwszym zdaniu? W trzecim jest, że rodzina podróżowała przez Frankfurt nad Menem., - gdzie Goethe odwiedził koncert 6,5-letnich młodych geniuszy - do Paryża i stamtąd wczesną wiosną 1764 dalej do Londynu.

Gość kkkkkkkyyyyy
Bo w tym pierwszym to generalnie chodzi o to, że w 1762 Leopold Mozart (ojciec Mozarta) przyprowadził do Maximiliana II te swoje dzieciaki i są wymienieni z pseudonimów Johann Wolfgang Goethe i jego siostra.