Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

To ja :D

Uczulenie na słońce? Zdjęcia

Polecane posty

Rok temu przyjmowałam tabletki na trądzik - Aknenormin ( odpowiednik Izoteku ) . W trakcie kuracji nie wolno się opalać.. Ok - pomyślałam,że w tym roku sobie odbiję. Jednak w tym roku po jakimś czasie, gdy mocniej grzało słoneczko, na twarzy ( nawet ustach ) oraz na ręce, wystąpiła u mnie wysypka. Nie można się opalać pół roku po zakończeniu kuracji. U mnie będzie wnet 9 miesięcy więc nie sądzę aby było to od tabletek. Uczulenie od słońca można dostać w każdym wieku - dzwoniłam do moje pani dermatolog stąd mam taką informację. Nie mam narazie pieniędzy na wizytę dlatego chciałabym spytać osoby mające uczulenie na słońce JAK SIE TO U WAS OBJAWIA? Ja mam pełno takich swędzących krosteczek, nawet na ustach. Strasznie to swędzi :O smarowałam to wodą utlenioną, a nawet octem - po occie wysuszają się, robią się strupki i znika.. jednak nie minie parę dni i znów to samo. Piję wapń dla alergików,ale nic to nie pomaga. Biorę też Flonidan. I nic. To zdjęcie tych moich zmian na twarzy.. http://img228.imageshack.us/img228/1033/6marca2011.jpg Jeśli nie działa to należy skopiować, wkleić w pasek adresu i usunąć spację. Czy tak objawia się alergia na słońce? Myślę,ze na żadne kosmetyki alergii nie mam bo nie zmieniałam ich. Ciągle używam tego samego kremu,a twarz myję szarym mydłem. Alergii na pyłki też raczej nie mam skoro nigdy nie miałam żadnych objawów. Poza tym alergia na pyłki ma też inne objawy - katar, kichanie, łzawienie. A ja mam tylko te swędzące krostki. Jedzenie - nie sądzę, bo nigdy nie miałam żadnej alergii pokarmowej :O

Gość sdfhisdfosdanioasafnp
Alergii pokarmowej też się można nabawić z wiekiem

Gość Zytrec lub CetAlergin
wapń dla alergików i unikać narazie słońca by sprawdzić czy to rzeczywiście alergia na słońce.

Gość NEIN
Ja w zeszlym roku mialam terapie Izotekiem. Mam 17 lat. Teraz nie mam zadnej wysypki ani nic, ale ja nie wychodze na slonce i uzywam filtru SPF 50. Gdy jednak wyjde (juz nasmarowana, w ubraniach z dlugim rekawem, okularach przeciwslonecznych itd.) to i tak czuje sie oslabiona, pieka mnie oczy i skora. Te dwa ostatnie, tylko jesli jestem na sloncu dluzej niz 15 min. Masz jeszcze jakies inne objawy? Chronisz sie przed sloncem? Dlugo przebywasz w sloncu?

Przyznaję szczerze bez bicia,że nie używam na codzień zadnych kremów z filtrem. Dopiero teraz gdy dostałam to uczulenie to zaczęłam używać - filtr 30. Nie mam żadnych innych objawów, poza tą wysypką. Dzisiaj kupiłam CetAlergin Pani w aptece mi poleciła. Wysypkę mam tylko na ustach, twarzy i jednej ręce. Nie mam jej na dekolcie, nogach czy brzuchu. A opalałam się na bikini więc całe ciało było wystawione na słońce. Sama nie wiem czy to może być jeszcze ze względu na branie tego Aknenorminu. Dawkę miałam dość dużą bo z początku 40mg na dobę,a ważyłam tylko 45kg. Ale żeby tak po 9 miesiacach.. Moja dermatolog mówiła,że uczulenie na słońce może wystąpić w każdym wieku. Alergia na kosmetyki nie jest to na pewno. Na żadne pyłki też, bo występowałyby inne objawy - kichanie, katar itp.

Gość beskidzkie paluszki
Jeśli nie pomaga filtr 30 to próbować 50. Wapń tabletki na alergię i miejscowo fenistil zel.Łagodzi swędzenie wywołane wysypką.

Gość lafiryndawer
może to alergia na pyłki?

Gość SlonceKOt
kurde ja to mam 3 rok w tym roku najdluzej o mam ja 4 tyg, tabletki wapno nic nie pomaga .. h,,j wie co z tym zrobic

Gość mislipn
filtr 50 i to dobry, doobre są te z apteki a nie jakieś ziaje czy loreale, nakładany grubo i często (powinno się co 2 godziny...). nie chronisz się i się dziwisz, że słońce cię gryzie? :P

Gość flaczrek
przy uczuleniu na słońce trzeba brać preparaty z beta karotenem przez około miesiąc przed okresem, kiedy będziemy dużo na słońcu, czyli na przykład przed wakacjami. Mnie to pomagało, a też mam alergię na słońce.

Używam kremu z filtrem ale 30 - i ten w niczym nie pomaga. Teraz smaruję wysypkę Elocomem - niestety sterydy :( ale żaden Fenistil i inne cuda nie pomagają. Zakupiłam bloker 50+ ale narazie unikam w ogóle słońca. Chcę zaleczyć te zmiany, które już się pojawiły, a wtedy posmaruję się kremem z filtrem i zobaczymy czy działa choć trochę. Do tego będę łykać tabletki z beta-karotenem. Mam nadzieję,że jakoś przetrwam to lato :(

Gość Lisa_lisa
Najlepiej unikać totalnie słońca - wiadomo, nie zawsze się da. Jak pojawiają się takie zmiany, to trzeba używać jakiegoś dobrego kremu na słońce np. z rokitnikiem i oliwką - kupisz przez neta na alergia.med.pl. Elocom to porażka - owszem pomaga ale trzeba z nim postępować bardzo ostrożnie. Jak pojawiło mi się uczulenie na twarzy i stosowałam Elocom, to jak tylko przestawałam go używać - uczulenie wracało. I tak w kółko...