Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

onaaa*

Grill - jakie jedzenie ? - PORADŹCIE :(

Polecane posty

Niedługo wybieram się ze swoim facetem na grilla do jego kumpla. Nikogo niestety nie znam :P Więc chciałabym zrobić dobre wrażenie :D Zastanawiam się co mogłabym na niego "upichcić". Moje umiejętności kucharskie są jednak dość ograniczone :P Mój pomysł póki co: sałatka warzywna - sałata, pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka + jakieś zioła i przyprawy mięsko - no właśnie, jakie? i jaka marynata? będzie ok. 5-6 par, wiadomo, że każdy przyniesie coś od siebie, ale nie wiem ile powinnam tego wszystkiego przygotować :( Z początku myślałam o szaszłykach, ale to trochę za drogi interes.. :( No i oczywiście kiełbacha :P I spróbuję zrobić też sos tzatziki :D może się uda ;) Poradźcie co z tym mięskiem? Ile? Jakie? Macie może jakąś sprawdzoną marynatę? Najlepiej, aby była dość pikantna ;) No i ten nieszczęsny sos tzatziki - co i jak? :D Dzięki z góry :classic_cool:

skrzydelka z kurczaka w jakiejs fajnej marynacie. karkowka albo boczek

Składniki 1 kg karkówki bez kości olej do smarowania Marynata: 2 szklanki piwa 2 listki laurowe 1 łyżeczka kminku po 5 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego, jałowca i pieprzu

Gość ja z grilla uwielbiam
skrzydełka z moją ulubioną przyprawą do drobiu Prymat pikantną :D są mega. a jeśli o sałatke chodzi to grecka na grill jest zajebista, bo po mięsku dobrze zjeść coś lekkiego.

hm, faktycznie, może kupię kg karkówki, zamarynuję i po sprawie :) czekam na dalsze propozycje! :D

e tam, ajnie się je dłubie i mozna zjesc więcej, przynajmniej czuć smak. bo udko z zewnatrz sie opiecze a w srodku juz samo białe mięso ;)

co do sałatki - grecka odpada, nie lubimy ani fety ani oliwek :D nie wiem jak inni, ale wolę zrobić 'bezpieczną' sałatkę ;) skrzydełka - faktycznie, trochę mało mięsa.. może kupię pół kg karkówki i pół kg boczku? jak myślicie? czy lepiej kg a jednego ?

to może salatka z sosem musztardowym. co do boczku to też nie wszyscy lubią :D boczek z grilla jest nie dobry moim skromnym zdaniem ;) to już lepiej ta karkówka i troche skrzydelek, albo zamiast nich podudzia :)

Gość nie polecam udek bo mozna
jesc niedopieczone mięso. Karkówka, banan, kaszanka

jak zrobisz w folii aluminiowej to nie ebdzie twarde ;)

jak zrobisz w folii aluminiowej to nie bedzie twarde, ale masz racje tania karkówka jest żylasta, trzeba trafić na fajne mięso

Marynata sos sojowy czerwone wytrawne wino lubczyk bazylia oregano papryka ostra sol ziolowa chilli sos sojowy biale wytrawne wino majonez pieprz kolorowy kolendra sol papryka slodka najlepsza do zeberek miod pikantny sos chili ( vifon ) sos sojowy papryka ostrapapryka slodka sol ziolowa

ja akurat boczek z grilla uwielbiam :D karkówka też fajnie smakuje, ale musi być dobrze upieczona, żeby nie była twarda i przede wszystkich nie żylasta tak jak mówisz ;) nie przepadam akurat za skrzydełkami. Kupię chyba kg karkówki i zamarynuję. Ewentualnie trochę boczku :D Macie jakieś pomysły na marynatę? :classic_cool: Najlepiej jakąś z ostrą papryką :)

inne majonez musztarda keczup bazylia sol ziolowa papryka slodka sos wochester

Gość btgrbrg
autorko jak chcesz zrobić wrazenie to kasy nie żałuj:O bo widzę że ci szkoda. A jeśli chcesz zaoszczędzić to weź kilogram mortadeli, w plastry pokrój i grilluj

Gość ojejku:(
lody.

no napisalam ci wyzej mozesz tez tak miod soso sojowy czerwone w ino pikantny sos chili chli pieprz cayenne papryka ostra tymianek

Zamarynuj tak albo kakrkowke albo poledwiczki wieprzowe delikatnie rozbij je dlonia co do szaszlykow np tak kawalek kielbasy cebula czerwona pieczarka cebula biala ogorek papryka zielona

Gość btgrbrg
szaszłyków jej nie proponuj bo przecież za drogo

Gość a ja np....
uwielbiam z grilla takie miesko mielone na patyczkach od szaszlykow, nie wiem czy wiesz co mam nam mysli, w tamtym roku w sklepach biedronka byly takie gotowe "szaszlyki z miesa mielonego" przyprawione na pikantnie:) ale mozna zrobic samemu, taniej wyjdzie niz kupowac gotowce:P

torunska kielbasa nie jest taka droga steki najlepsze z poledwicy no ale to jst drogie mieso :)

:o nie chodzi o to, że szkoda kasy. Sałatka, kiełbacha i mięsko to mało? :D Nie wydaje mi się :) Nie jesteśmy organizatorami ( według mnie jeśli ktoś mówi, że organizuje grilla i nas zaprasza tzn. że on "zapewnia" prowiant :D ale oczywiste przeiceż, że nie pójdziemy z pustymi rękoma :) ) Chcę po prostu, aby wszystkim smakowało to, co przyrządzę :)

takie szaszlyczki jak najbardziej mieso mielone przypraw na pikantno papryka ostra chili, sol bazylia sos sojowy sos pikantny cebula czerwona uformuj kulki nadziej na patyczki przekladaj cebula i piecarka :)

mozesz tez takk zamarynowac skrzydelka z kurczaka udka albo palki :) na grilla full mozliwosci

na poprzedniej stronie masz przepisy nakilka marynat wszystkie testowane zdaly egzamin na 6 :) do miesa mielomnego daj tezz kilka zabkow czosnku przecisnietych nadato ostrosci ;) czosnek do marynat tez mozesz wykorzystac

Szaszłyki z mięsa mielonego to fajny pomysł :) w sumie nie spotkałam się jeszcze z takimi :D Pisząc, że szaszłyki to drogi interes miałam na myśli mięso z piersi kurczaka, bo jednak na tylu ludzi trzeba by było ich trochę przygotować :)

Dzięki za wszystkie propozycje 🌼 na pewno coś z nich wybiorę :D

ja je robie nawet w piekarniku jest funkcja grila :) sa pyszne podaj na lisciu zielonej salaty z plasterkami pomidora :) mozesz posypac odrobina pikantnego startego zoltego sera ;) ja daje parmezan :) pikantny nie jest ale pyszny