Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

onaaa*

Grill - jakie jedzenie ? - PORADŹCIE :(

Polecane posty

Gość do jak wy możecie
a nie pomyślałeś krecie, że można sobie wybrać mięso i poprosić o jego zmielenie w sklepie? :o

Taaak, karkówka jest droższa, ale wydaje mi się, że to lepszy pomysł niż szaszłyki ;) jak wy mozecie, nie przesadzaj z tym mięsem :D jakby się miało patrzeć pod takim kątem to żadna kiełbasa nie wchodziłaby w grę ;)

Gość ojennny
najsmaczniejsze komercyjne szaszlyki- to z lopatki z koscia- odkrajasz kosc i kroisz mieso na 1cm grube- taniej miesa nie dostaniesz. przyprawy to olej papryka wegeta troche pieprz i marynujesz z pare godzin przekladasz z cebula i tu niestety ale najlepsza jest wyokiej jakosci cienko krojona na 5mm slonina

zaprawa do szaszlykow.. 1szk sosu sojowego 0,25 szk miodu 4 zabki czosnku 4 gwiazdki anyzu 2 lyzeczki kucharka 2 lyzeczki pieprzu cayenne miesko pokrojone w kostki zostawic w zaprawie przez noc w lodowce... potem nadziewac na patyczki i smazyc szaszlyki :D

Gość ojennny
przez 5 lat bylem kucharzem- robilem steki kebaby baranie karkowki burgery wolowe i dziesiaki rodzaji szaszlykow ten przepis z lopatka jest bardzo dobry i a lopatka bardzo sie nadaje na grilla do szaszlykow moze sie rownac tylko z piersiami ale te beda za drogie ciebie bo wtedy dojdzie papryka pieczarki itd. itd

jak wy mozecie, chyba czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją mocną stroną :D pisałam, że póki co postawiłam na karkówkę, a nie szaszłyki, ale chętnie poczytam inne propozycje :) A to, jakie Ty kupujesz kiełbasy i jakie "resztki" można znaleźć mnie nie obchodzi

ojenny, ten pomysł na szaszłyki też fajnie brzmi :) będę musiała się jednak poradzić swojego faceta :D

ja raz sie naciełam, oszczędź już tych swoich wywodów i mądrości :P

Tzatzyki -jogurt bałkański z netto lub grecki z lidla (duży chyba 400ml) -ogórek duży obrany ze skórki, starty na tarce i odsączony z soku na sitku -3 ząbki czosnku (ja ścieram na tarce do parmezanu) pieprz i sól To wszystko mieszamy i jest pycha, najlepiej bardzo schłodzić. Czosnku dodaję czasami więcej, bo lubimy ;)

Gość czy chcesz tego czy nie
kiedy robicie tego grilla? ja też mam wielką ochotę, ale oczywiscie pogoda na weekend sie popsuła :(

Gość ojennny
mielone na patyku to tez kebab tyle ze najtanszy ugniatasz mieso mielone( nie wolowe bo to profanacja ) i doprawiasz swieza mieta swieza kolendra (ew nac pietruszki) troche startgo gozdzika ale troche i szczypta cynamonu sok z cytryny ale mieta i nac posiekana pietruchy sol pieprz i do przodu wystarczy na tym etapie

ale sie czepiacie dziewczyny. a założe się, że to jedna i ta sama osoba tylko nick zmieniła.

marynaty z sosu sojowego nie musisz stosowac tylko i wylacznie do szaszlykow. karkowka bedzie tak samo dobrze smakowac. zeberka, skrzydekla z kurczaka...

Gość kaffteriankaaa
tak nie mam co robić to podaję się za kilka osób,żałosna jesteś:O

nie posraj się na rzadko :)

nie potrzebuję rady co do kiełbasy, bo wiem jaką kupić i jakie śmieci można znaleźć w tanich :P a Twoje ukrywanie się pod coraz to innymi nickami jest swoją drogą dość żałosne :D ojenny, szaszłyki z mielonego to chyba niezbyt dobry pomysł :) póki co stawiam na tę karkówkę w marynacie + kilka szaszłyków z piersi bądź tak jak proponowałeś ;) Czekam dalej na Wasze sprawdzone przepisy :) i dzięki za poprzednie pomysły

Gość ojennny
jezeli chcesz robic karkowke to wtedy rozbijasz na cienko przyprawy to papryka koniecznie zeby bylo mieso czerwone majeranek! dla wybrednych jeszcze tymianek koniecznie czosnek! sol pieprz lub vegeta- ta mieszanka posypujesz z dwoch stron przekladasz mieso na jedna warstwe do reklamowki i zalewasz olejemmieszasz i do lodowki------ gotowe luzem mozesz dodac jeszcze posiekanej cebuli do marynaty dla aromatu

Gość ojennny
a gdzie ja pisalem o szaszlykach z mielonego? z lopatki to tak a zeby bylo taniej to kupic z koscia i samemu wykrajac

Gość ojennny
mielonym na grillu sie nie najesz a jak juz to zawsze dodawaj miete i nac pietruchy a jezeli wolowe to tylko burgery ale to mistrzostwo i sa najdrozsze. dlugo pisac

ojennny, dzięki za rady :) marynata z papryki, majeranku, czosnku, oczywiście jeszcze soli i pieprzu chyba najbardziej mi odpowiada :) a czy zamiast majeranku mogę dodać zioła prowansalskie? czy to nie będzie dobre połączenie?

Gość ojennny
ziola to ziola a przyprawy to przyprawy. ziola prowansalskie nadaja sie bardziej do salatek tym bardziej ze to mieszanka. z innych ziol do mies to tymianek mieta anyze itd staraj sie nie uzywac ziol do grilla na poczatek bo sa mocno aromatyczne i kazdy lubi inne. majeranek zalatwia sprawe tymianek jako opcje podalem ale najpierw sprobuj na sucho ja tam nie przepadam. grille to potrawy proste ukierunkowane czyli kilka przypraw i ew ziolo. ja bym nie dawal bo aromat masz z majeranku i cebuli i czosnku a smak z soli i pieprzu kolor z papryki i konsystencje z oleju twoja salatke doczytam i ci poprawie ewentualnie

Okeeej, dzięki wielkie :) moją sałatkę zamierzałam doprawić tylko solą i pieprzem :D aby była "bezpieczna" i smakowała każdemu. Tak jak pisałam, nie znam osób, które tam będą, więc nie chcę przesadzać z ziołami i przyprawami ;)

Gość ojennny
ok doczytalem salatke- oki i dodaj cebule ziola prowansalskie sol pieprz sok z cytryny lub ocet winny ( utrzyma wyglad i nie bedzie mdla) i oliwe z oliwek zeby to sie trzymalo kupy moze szczypte cukru wywal rzodkiewke bo masz juz kolory czerwien( pomidor) zielen(salata) bialy (cebula) dodaj jeszcze cos zoltego lub pomaranczowego np zolta papryke i kukurydze i bedziesz trzymac norme

Gość ojennny
do salatki musisz dodac cos aromatycznego- ziola prowans sa bezpieczne mozesz tez sprobowac z oregano lub najmniej bazylia oczuwiscie swieza. musza tam byc drobinki przypraw widoczne.

Gość ko-kornelia 23
polecam banany na grillu . najpierw wrzucasz na grilla , po ok 20 min zdejmujesz rozcinasz skórkę wzdłuż i wlewasz rozpuszczoną czekoladę. Przed wlaniem czekolady możesz posypać starta laske wanilii. Pyszotka :P

Gość ojennny
robilem ostatnio:) faktycznie ciekawy deser tylko ze dosc brudzacy i ciezko sie je bo jest strasznie gorace( oczywiscie piecze sie w folii wtedy wkladasz kostki czekolady))

Ok, więc wywalam rzodkiewkę i dodaję kukurydzę, trochę soku z cytryny, zioła prowansalskie i oliwę z oliwek ;) na pewno zmiany sprawią, że będzie lepsza, dzięki ;) a bananów z grilla nigdy nie próbowałam :D więc czas i na banany! :D

Gość pot
po jakiego huja się chcesz starac? I tak nikt tego nie doceni. A chłopak zostawi Cię dla innej.

Gość ojennny
i cebuleeeeeee koniecznie:)

Achh, no fakt, cebula! :D Zajrzę tu jeszcze za jakiś czas, mam nadzieję, że dorzucicie jeszcze jakieś swoje grillowe pomysły ;) 🌼