Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ashss

ile obecnie trwa...

Polecane posty

Gość ashss

zasiłek macierzyński?bo z dniem porodu kończy mi sie umowa o prace i zostaje bezrobotna...i nie wiem czy przysługuje mi 18 czy 20 tyg?

20 , a możesz wydłużyć do 22 i te dwa ostatnie są tez płatne :)

Gość ashss
bo wyczytałam na stronie zusu- ale nie wiem czy dobrze zrozumialam- ze jak po porodzie nie ma umowy o prace to 18 tyg:(

ze strony ZUS Okres wypłaty zasiłku macierzyńskiego z tytułu urodzenia dziecka wynosi od 1 stycznia 2009 r.: 20 tygodni (140 dni) - w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie, 31 tygodni (217 dni) - w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie, 33 tygodnie (231 dni) - w przypadku urodzenia trojga dzieci przy jednym porodzie, 35 tygodni (245 dni) - w przypadku urodzenia czworga dzieci przy jednym porodzie, 37 tygodni (259 dni) - w przypadku urodzenia pięciorga i więcej dzieci przy jednym porodzie. nie ma nigdzie wzmianki o 18 tyg....ale może się nie znam, więc niech ktoś potwierdzi...

Gość ashss
jest zaraz pod spodem

Gość ashss
W razie urodzenia dziecka po ustaniu zatrudnienia lub w czasie urlopu wychowawczego zasiłek macierzyński przysługuje przez okres skrócony o 2 tygodnie, tj. przez okres 18, 29, 31, 33 lub 35 tygodni liczonych od dnia porodu. Zasiłek macierzyński w czasie urlopu wychowawczego przysługuje przez okres skrócony o 2 tygodnie tylko wówczas, gdy pełny wymiar urlopu macierzyńskiego przypada w całości w czasie udzielonego urlopu wychowawczego. Jeżeli pełny wymiar urlopu macierzyńskiego wykracza poza udzielony pracownicy urlop wychowawczy, pracownicy przysługuje zasiłek macierzyński w pełnym wymiarze, bez skracania o 2 tygodnie, tj. przez okres odpowiednio 20, 31, 33, 35 lub 37 tygodni liczonych od dnia porodu.

Przysługuje Ci 20 tygodni+2 tygodnie dodatkowo, ale musisz wyraźnie napisać we wniosku o macierzyński, że chcesz 22 tygodnie, bo jak tego nie napiszesz, to dostaniesz tylko 20.

ze stronki z poradami prawnymi: Zasiłek macierzyński a umowa na czas określony Wiemy, że kobiecie, która jest zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony przysługuje płatny urlop macierzyński i urlop wychowawczy. A co w przypadku, kiedy podpisujemy umowę na czas określony ( z wyjątkiem umowy o zastępstwo) i w tym czasie zachodzimy w ciążę? Spokojnie, prawo chroni kobiety ciężarne. Jeżeli czas umowy przekracza jeden miesiąc, a w dniu w którym umowa powinna wygasnąć ciąża przekracza czas trzech miesięcy to umowa zostaje automatycznie przedłużona do dnia porodu. Po urodzeniu dziecka nie mamy prawa do urlopu macierzyńskiego ani wychowawczego ? jednakże przysługuje nam zasiłek macierzyński w pełnym wymiarze. Czas zasiłku wypłacanego przez 20 tygodni, czyli pełne pięć miesięcy obejmuje nas, jeżeli urodzimy jedno dziecko. W przypadku ciąży mnogiej czas wypłacania zasiłku macierzyńskiego jest proporcjonalnie wydłużany. Urodzenie dwojga dzieci- 31 tygodni, trojga- 33 tygodnie, czworga- 35 tygodni, pięciorga i więcej- zasiłek jest wypłacany przez 37 tygodni. Przykładowo podpisujemy umowę na okres wakacyjny, tj. od 1 czerwca do 31 sierpnia. W dniu, w którym umowa powinna wygasać pracownica jest w 16 tygodniu ciąży, czyli w czwartym miesiącu. Pracodawca przedłuża z nią umowę do dnia porodu, czyli do początku stycznia następnego roku. Od dnia porodu przez okres 20 tygodni pracownica otrzymuje zasiłek macierzyński wypłacany przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Jakie dokumenty są niezbędne aby otrzymać pełny wymiar zasiłku macierzyńskiego? Podstawą jest zaświadczenie lekarskie potwierdzające stan ciąży w okresie zatrudnienia bądź karta ciąży pracownicy. Kolejnym dokumentem jest oryginał skróconego aktu urodzenia dziecka. Powinniśmy przygotować także kserokopię umowy o pracę oraz zaświadczenie pracodawcy jako płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3.

Gość ashss
jak to sie ma do tego co jest na stronie zusu z tymi 18 tyg?juz nic nie rozumiem

z tego co ja rozumiem :D miałas umowę na czas określony, ze względu na ciąże zostala CI przedłużona do dnia porodu, masz 20 +2 tyg. zasiłku macierzyńskiego miałaś inny rodzaj umowy, który CI się kończy z dniem porodu (nie wiem jaki to może być, bo chyba tylko umowa na czas określony tak się kończy...chyba że masz pracodawcę jasnowidza:D...)to masz 18 tyg. zasiłku

a tak serio, jeśli miałaś umowę na czas określony przedłużoną do dnia porodu to masz pełen wymiar zasiłku macierzyńskiego :)

Gość ashss
pracodawca nie przedluza ze mna umowy...ale w tej sytuacji jak jestem w ciazy umowa przedłuza sie do dnia porodu.ale po porodzie nie mam juz umowy o prace ani zadnej innej

umowę masz przedłużoną do dnia porodu, więc dostaniesz 20tyg.+2tyg. na wniosek

Gość ashss
no jakby tak było to super:) bo sie zmartwiłam ze bede tylko 4,5 miesiaca z dzidzia

spokojnie w tej sytuacji masz 20+2 :) życzę powodzenia z Maluszkiem :) i w szukaniu nowej pracy :)