Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasandrasaa321234

Czy chcielibyście mieszkac w domu szeregowym ? Czy lepiej w bloku ?

Polecane posty

tak sobie tłumacz i myśl, że jesteś lepsza, bo masz swoją chałupinę niech ci będzie, jak ma ci to w życiu pomóc :)

Gość RADOMianin
Powalają mnie niektóre wypowiedzi, szczególnie te, w których ocenia się mieszkańców danej nieruchomości jako gorszych. Przede wszystkim każdy powinien mieć świadomość, że zarówno domy jak i bloki mogą być lepsze lub gorsze. Trzeba też brać pod uwagę to jak spędzamy wolny czas, jak i ile pracujemy, czy mieszkamy w dużych czy małych miastach. Dom jest na pewno fajny latem, kiedy jest ciepło, wszystko kwitnie i można sobie leżeć na trawce. Niestety takich ciepłych dni jest raptem przez 3, no może 4 miesiące w roku. Po lecie przychodzi jesień, potem zima i te grile we własnym ogródku już się kończą, a zaczyna się zamiatanie liści i odśnieżanie podjazdu. Wtedy na pewno wygodniejsze jest mieszkanie w bloku, najlepiej nowym, z garażem podziemnym, z którego bezpośrednio wchodzi się do windy. W bloku płaci się czynsz i nie trzeba się martwić o ogrzewanie, odśnieżanie, remonty. Na pewno takie rozwiązanie docenią ludzie, którzy często podróżują i zostawiają mieszkanie puste (nie trzeba się martwić o włamania). Wychowałem się na typowym, komunistycznym blokowisku, w dziesięciopiętrowcu. Później z rodzicami przeprowadziliśmy się do domku pod miastem. Teraz przyszedł czas, że wróciłem do miasta, do nowo-wybudowanego bloku. Razem z żoną mamy mieszkanie 54m2 + garaż, super balkonik i super komfort psychiczny, że wolny czas możemy spędzać tak jak chcemy i nie musimy się martwić o utrzymanie i zabezpieczenie domu przed złodziejami. Dużym plusem mieszkania w bloku jest możliwość jego szybkiej sprzedaży, bez dużej straty. A ponieważ razem z żoną mamy 7-tygodniowego synka i plany na kolejnego dzidziusia to też teraz stoimy przed dylematem czy kupić lub budować własny dom, czy może kupić szeregowiec lub większe mieszkanie. Mnie osobiście marzy się mieszkanie na ostatnim piętrze w kameralnym, 5-kondygnacyjnym bloku z garażami podziemnymi, windą i własnym tarasem. Wydaje mi się, że dla czteroosobowej rodziny mieszkanie o powierzchni około 100-120m2 + taras z mini ogródkiem to bajeczne rozwiązanie, biorąc pod uwagę to, że i tak większość dnia spędzam w pracy. Z kolei żona wolałaby własny domek z tym wymarzonym ogródkiem, kwiatuszkami itp. Nie wykluczone, że pójdziemy na kompromis i kupimy szeregowiec na jakimś zamkniętym osiedlu. Wracając do pytania - czy dom, czy szeregowiec czy może mieszkanie... Każdy powinien się kierować swoim rozumem i rozpatrywać każdą ofertę indywidualnie, bo nie ma reguły, że mieszkanie w domu czy bloku jest lepsze czy gorsze. Ja osobiście wolę blok, ale doskonale rozumiem ludzi, którzy chcą mieć swój dom. Uważam, że szeregowiec może być dobrym rozwiązaniem dla chcących się sprawdzić w roli ogrodnika. ;) Uff, ale się rozpisałem. Pozdrawiam wszystkich, którym dobrze się żyje we własnych "czterech ścianach". :)

Gość gość
A nie lepiej duże mieszkania ? W Łodzi powstają Apartamenty Zdrowie, które mają super lokalizację blisko parku i dworca, a jednocześnie nie jest daleko do centrum miasta. Polecam ;))

Gość gość
My z mężem całe życie mieszkaliśmy w bloku,sąsiadów mieliśmy oboje w miarę normalnych jakiś większych nieporozumień nie było. W tej chwili wyprowadzamy się do szeregowca z kilku powodów (główny to za małe mieszkanie na naszą sporą rodzinkę). Szeregowiec wybraliśmy dlatego, że jest to "kompromis" między blokiem, a domem wolnostojacym. Dla osób mieszkających całe życie w mieście w bloku nauczonych do wygody. Z jednej strony mam sporo więcej miejsca, swój ogródek do grillowania i picia kawy na tarasie przy którym nie ma tyle pracy jak przy wolnostojacym. Osiedle jest nowe z całą infrastruktura, zamknięte. Dzieci mają blisko do miasta, na basen,boisko, wychowują się w lepszym środowisku (patologii na taki dom niestac),sklepy w zasięgu ręki. Z drugiej strony większy spokój od hałasu miejskiego blisko las,ścieżki rowerowe itp. Dlaczego nie dom wolnostojacym? Ponieważ akurat nam sąsiedzi nieprzeszkadzaja, koszty utrzymania są niższe, dom mimo wszystko nawet na totalnym odludziu wychodzi drożej, a dla nas i tymbardziej dla dzieci mieszkanie daleko od wszystkiego byłoby straszne. Każdy wybiera dom podsiebie i nie warto słuchać opinii czy lepiej tam, czy tam to zależy na czym bardziej komu zależy.

Gość gość
Zdecydowałam się na dom szeregowy, który zakupiłam od dewelopera www.steed.pl w Szczecinie. Domy szeregowe łączą zalety mieszkania w bloku i w domu wolnostojącym. Jeżeli jesteście z Szczecina lub okolic to polecam wam przyjrzeć się ofercie dewelopera, od którego zakupiłam swój dom.