Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomoze jakas dobra dusza

moglby mi ktos wylumaczyc kiedy uzywamy tych czasow w ang?

Polecane posty

wiem ze jest to w internecie, ale niestety nie moge znalezc zeby bylo to jasno wytlumaczone. do wyrazania prszylosci: -present continous -going to -will

Gość mozna, spoko
present continuous 9czas terazniejszy ciagly) sluzy do opisywania czynnosci ktore sa w trakcie wykonywania w czasie terazniejszym (jak sama nazwa wskazuje). Natomiast WILL i GOING TO to sa czasowniki posilkowe innego czasu FUTURE, ktory dotyczy czynnosci/ stanow ktore beda wykonywane/beda mialy miejsce w przyszlosci. Przyklad: Present continuous: I am drinking water - Pije teraz wode. Future: I will drink water - Wypije wode I will be drinking water - Bede pil wode. I am going to drink water - Mam zamiar pic wode

will - decyzja podjęta spontanicznie, obietnica, zobowiązanie, własna opnia na temat przyszłości np The weather is wonderful, I'll go to the garden I think she will pass the exam. going to - zamiary, opinia na temat przyszłości oparta o jasne przesłanki np: The sky is cloudy, it's going to rain. present continuous - plany na przyszłość, potwierdzone lub umówione np spotkania I'm seeing the doctor tomorrow

will - uzywa sie do wyrazania zamiarow(np. pojde jutro na zakupy) uzywamy rowniez formuujac przewidywania lub wyrazajac ogolne sądy na temat przyszlosci Natomiast "going to" uzywa sie tez do przewidywania,ale na podstawie tego co widzimy(np. its going to rain(poniewaz są czarne chmury),co jest wlasciwie pewne,tez uzywa sie do zamiarow,ale tez one sa raczej niezmienne,pewne mam nadzieje,ze wytlumaczylam tak jak chcialam;p

Present continuous możesz użyć, jak masz coś zaplanowanie od dawna i jest to pewne, w gruncie rzeczy zamiennie z "going to". W polskim w gruncie rzeczy też często używa się czasu teraźniejszego dla wyrażenia przyszłości, np: I am retiring next month -> W przyszłym miesiącu odchodzę na emeryturę I am visiting my grandma this Sunday, so I can't go to the movies with you -> W tę niedzielę odwiedzam babcię, więc nie mogę iść z tobą do kina I am leaving my job tomorrow, I'm fed up with it -> Jutro odchodzę z pracy, mam jej dosyć. Will jest uniwersalnym sposobem wyrażenia przyszłości, można używać właściwie zawsze, jeśli się nie wie co powiedzieć, ale tyczy się ogólnie rzeczy niezaplanowanych wcześniej, zwłaszcza jeśli nagle podejmujesz jakąś decyzję co do przyszłości pod wpływem niespodziewanych zdarzeń, np: You say she had an accident? Ok, I will visit her at the hospital just today. -> Mówisz, że miała wypadek? Ok, odwiedzę ją w szpitalu jeszcze dzisiaj. Is it important? Then I will do it today. -> Czy to ważne? Wobec tego zrobię to dzisiaj. Will używasz też w pierwszym trybie warunkowym, dla wyrażenia sytuacji możliwych do spełnienia, np: If he goes, I will go too - > jeśli on pójdzie, to ja też. to be going to Do wyrażenia decyzji zaplanowanych wcześniej, , można tłumaczyć jako "zamierzam" albo "planuję" np: I am going to do some shopping tomorrow - > zamierzam jutro zrobić jakieś zakupy. I am not going to listen to his pathetic explanation. -> Nie zamierzam słuchać jego żałosnych tłumaczeń. I am going to get a new job this year -> Planuję w tym roku podjąć nową pracę. I am going to study a lot to pass my final exams well -> Planuję dużo się uczyć żeby zdać dobrze egzaminy końcowe. Żeby nauczyć się dobrze odróżniać te sytuacje w praktyce musisz robić dużo ćwiczeń gramatycznych i czytać texty.

DZIEKUJE!! pomogliscie:-)