Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agawa_Agawa

Jak zmienić rozdzielczość zdjęcia z 180 dpi na 72 dpi?

Polecane posty

Hej! Chcę wysłać zdjęcie na konkurs, ale wymagają max 72 dpi. Jak kliknełam fotkę i weszłam we właściwości, to mi pokazuje, że zdjęcie ma aż 180 dpi. Otworzyłam więc je za pomocą IrfanView i w "Resize" zmieniłam opcję na 72 dpi, ale jak zapisałam to zdjęcie i potem sprawdziłam we właściwościach to znowu widnieje, ze dpi jest 180 (mimo, ze rozmiar zdjęcia w MB się zmniejszył). To jak mam to zamienic, aby na pewno było max 72 dpi? Pomoze ktoś wytłumaczyć jak "krowie na rowie"?

spróbuj wysłać jak nie odrzuci jest OK i się nie martw na zapas🖐️

Gość khagern
to ja sprobuje pomoc

Mogę Ci napisać, jak to zrobić w photoshopie, ale chyba Ci to niewiele pomoże. Mogę Ci też zmniejszyć, jak chcesz. Innych programów nie mam pod ręką. W irfanie spróbuj może zobaczyć, czy jak zmieniasz na dpi 72 to nie zmienia się jednocześnie rozmiar w pikselach i w centymetrach (o ile irfan to wyświetla), bo dpi to ilość pikseli na cal (czyli na jednostkę długości - więc i cm)

Gość śmiały prawiczek
Wystarczy użyć programu irfanview.

Napisałam przecież, że juz zmieniałam ilosć dpi w Irfan View na 72 - ale mimo to, jak zapisuję ten plik (z nową nazwą), to jak go otwieram przez Irfan View to owszem pokazuje mi 72 dpi, ale jak tylko najeżdżam na ta fotkę myszką i klikam prawym przyciskiem i sprawdzam co jest napisane we właściwościach, to tam nadal jest 180 dpi