Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oooopppoleeee

kto jest zarejestrowany w PUP -mam pytanie........

Polecane posty

Gość oooopppoleeee

czy sa takie mamy, zarej. w Urzedzie Pracy????

Gość oooopppoleeee
rejestrowalam sie ostatnio( pierwszy raz) poniewaz potrzebne mi bylo ubezpieczenie. Niedawno urodzilam dziecko. Mam pytanie bo nie zrozumialam dokladnie tego co mi kobieta mowila..... otoz cos o zwolnieniach, ze jak bede chora to przynosi sie do urzedu zwolnienie..... i teraz mi tak swita ze to dziwne, przeciez skoro nie pracuje to po co mi np. zwolnienie i jak sie jest chorym to przeciez lekarz od razu zwolenienia nie wypisuje. Moze mi ktos wytlumaczyc w jakim przypadku zanosi sie je do urzedu????

Gość pierwsze słyszę
żeby trzeba było zwolnienie do pup przynosić

Gość hejka-to ja
Zwolnienie- wyłącznie L4 zanosisz do urzędu w każdym przypadku zachorowania twojego oraz twojego dziecka. Także gdy nie możesz się stawi na żądanie urzędu pracy z powodu choroby.

Gość oooopppoleeee
bezsensu troche czyli jak np. bede miala angine to juz odrrazu musze prosic lekarza o zwolnienie?????? przeciez moge sie sama wykurowac w domu czy tez na antybiotykachi jak dziecko bedzie przeziebione czy tam lekko chore to tez??????????

Gość hejka-to ja
W praktyce wygląda to tak, że gdy nie możesz się stawic, to idziesz do lekarza i prosisz o L4 na siebie lub dziecko. Pamiętaj jednak żeby to zwolnienie dowieśc jak najszybciej i zgłosic się do urzędu na drugi dzień po dacie "kończącej chorobę" na L4

Gość oooopppoleeee
nooo wlasnie tak myslalam.... ze poprostu jak wypada jakis dzien tzw odchaczenia sie a ja w tym dniu nie moge przyjsc albo rzeczywiscie zle sie czuje to ide do lekzra i prosze zwolnienie na ten dzien i to dsamo jak dziecko chore i nie moge w dniu odchaczenia stawic sie w urzedzie to tez ide do lekarza prosic na ten dzien zwolnienie tak????? na chlopski rozum dobrze to interpretuje??????? a jesli jestem chora bylam u lekarza ale lecze sie w domu i w dniu stawienia i tak przyjde sie odchaczyc to nie musze razdnych zwolnien tak????

Gość hejka-to ja
Dla nas to bez sensu, ale dla nich jest to poświadczenie, że w tym czasie nie jesteś w stanie pracowac i nie mogą Cię do tej pracy zmusic. Ponadto gdy choroba trwa ponad 30 dni to obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego jest przeniesiony na ZUS, a po 3 miesiącach choroby lekarz ma obowiązek skierowac Cię na komisję stwiedzającą Twoją "przydatnośc" do pracy ;)

Gość hejka-to ja
Masz dzień "stawienia się" a źle się czujesz lub masz chore dziecko- idziesz do lekarza i prosisz o wystawienie L4, które możesz zanieśc, dowieśc lub wysłac poleconym.Po skończonym L4 stawiasz się w urzędzie jakby nigdy nic

Gość oooopppoleeee
a jesli jestem chora bylam u lekarza ale nie chcialam L4 i zamierzam i tak przyjsc do PUP w dniu stawienia sie to nic nie musze przynosic????? a jesli wezme zwolnienie powiedzmy od 7 i powiedzmy do 12 a dzien stawienia sie mam wyznaczony na 14 czyli juz bedzie po zwolnieniu to i tak musze takie zwolnienie przyniesc???????????

Gość oooopppoleeee
??

Gość hejka-to ja
Nie musisz. Nie musisz nawet brac tego L4.

musisz dostarczyc,bo jesli jestes zarejestrowana to znaczy ze jestes gotowa podjac prace a tkie l4 zwalnia cie na pewien okres w ktorym nie moga przydzielic ci ofert pracy ;) mnie wywalili z UP bo bylam z synem w szpitalu i nie dostarczylam l4 za to ;) i jeszcze jedno jesli masz np termin powiedzmy na 7 lipca a cos sie stanie i bedziesz w szpitalu np od 2-5 to musisz za te dni zabrac ze szpitala L4 bo cie wyrejestruja a potem NFZ zablokuje ci karty do lekarza ;)

Gość klekot6
hej a ja jestem zarejestrowana w urzedzie przacy poszlam sie wstawic tego dnia co powinnam . dostalam propozycje pracy i poszlam tego samego dnia do ginka i dowiedzialam sie ze jestem w ciazy to czy mam zaniesc zwolnienie czy zaswiadczenie ze jestem w ciazy?

Gość Zaświadczenie o ciąży.
Chyba, że masz założoną już kartę ciąży to weź ją do urzędu tam sobie zrobią ksero.

Gość klekot6
własnie niemam i niewiem co mam zawiesc zwolnienie czy zaswiadczenie ?