Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfsdgdrs

MAM CISNIENIE 88/62 CZY TO BARDZO NISKIE?

Polecane posty

Gość dfsdgdrs

?

a jestes mezczyzna czy kobieta? tak czy siak jest niskie, jak dlugo ci sie takie cisnienie utrzymuje? wiesz? masz jakies objawy typu zmeczenie, zimne konczyny, omdlenia ?

Gość dfsdgdrs
jestem kobieta, mam 20 lat. Zazwyczaj mam cisnienie tak gdzies 100-115/ 60-70 Nigdy mi sie nie zdarzyło,żeby to piwerwsze było 88 :-O

Gość ja takie mam zwykle
chyba, że mi ktoś podniesie.

Gość dfsdgdrs
Czuje sie okay, tylko nie mam siły, ale nie zdarzyło mi sie ostatnio zemdlec.

norma to 100/60 czyli to takie jednorazowe? ee to moze poprostu masz oslabiony organizm pociesze cie, ja mam takie niskie cisnienie juz lata.. ba raz w zyciu mialam 100/60 a tak zawsze ponizej i do tego rozne nie przyjemne objawy bez lekow nie funkcjonuje

Gość dfsdgdrs
No i mnie czasem serce boli, ściska, a tak to sie czuje dobrze.

jesli to tez jednorazowe to mialo prawo sie zdarzyc.o ile nie odczuwasz dolegliwosci(szum w uszach,bardzo silne oslabienie ,zawroty glowy) to wszyatko jest ok.jesli jednak objawy w jakikolwiek sposob powoduja zaburzenie Twojego funkcjonowania to zglos sie do lekarza albo zadzwon na pogotowie.(to samo jesli spadnie jeszcze bardziej) teraz proponuje zmierzyc je ponownie. Ps jaki masz aparat?elektronioczny czy zwykly?

Gość dfsdgdrs
No ja dzisiaj sie czuje okay, nie boli mnie nic, omdleń nie mam, tylko z ciekawosci sobie zmierzyłam a tu takie niskie:-O

Gość dfsdgdrs
ratowniczka--- mam elektroniczny aparat

Lady Love a na jakiej podstawie uznalas ze norma to 100/60? norma ksiazkowa jest od 90/60 do 140/90.. u hipotonikow za norme mozna uznac takze nizsze cisnienie jesli wystepuje ono stale i nie powoduje zaburzen funkcjonowania.

Gość dfsdgdrs
Ratowniczka oki to zmierze zaraz, 10 minut:) i napisze

100/60 to norma dla kobiet, taka podaja w Portugalii, ja mam ponizej do tego dochodzi oslabienie, omdlenia, bole glowy, zawsze zimne konczyny nie wazne czy to lato czy zima czy leze owinieta koldra czy nie, rece i stopy zawsze beda zimne...

Gość dfsdgdrs
mierzyłam,mam 91/66

Gość dfsdgdrs
91/66

O niedociśnieniu mówimy, gdy wynik pomiaru ciśnienia krwi jest niższy niż 100/60 mm Hg. Jednak każdy ma nieco inny próg wrażliwości na obniżone ciśnienie i inaczej też je odczuwa. Typowe jest też nasilanie się przykrych objawów wskutek osłabienia chorobą, zmian pogody, przejedzenia, intensywnego wysiłku, a także stresu. Chociaż niskie ciśnienie nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia, jest bardzo uciążliwe. Aby pobudzić krążenie, sięgamy przede wszystkim po kawę, herbatę i inne napoje z kofeiną. Jest to mało efektywne, a w zbyt dużych ilościach nawet szkodliwe. Jeżeli ciśnienie tętnicze krwi spada poniżej 100/60 mm Hg (dolna granica prawidłowego ciśnienia), uznaje się je za hipotonię, czyli niedociśnienie tętnicze. Ratowniczko widzisz w Polsce tez jest to ta dolna granica

Gość dfsdgdrs
Ja pije codziennie baaardzo duzo herbaty wiec powinnam miec wieksze ale i tak mam niskie

musialabys mierzyc kilka razy dziennie te cisnienie, najlepiej zrob sobie taki tydzien mierzenia cisnienia o stalych porach, np zaraz po wstaniu z lozka, popoludniu i wieczorem, zapisuj wyniki na kartce rano cisnienie przewaznie jest nizsze, jezeli zauwazysz jakies niepokojace objawy zabierz kartke i do lekarza ja tez pije duzo herbaty, kilka kaw dziennie biore krople dla hipotonikow, duzo sole, staram sie jesc bardziej zdrowo, ale moje cisnienie jest jakie jest

Gość dfsdgdrs
Lady Love--- postaram sie tak robic:) a moja mama miała zawsze nadcisnienie a teraz ma niskie np 112/70

Gość anna

Jeżeli ktoś ma problemy zdrowotne i musi regularnie mierzyć ciśnie, to wydaje się, że idealnym rozwiązaniem będzie ciśnieniomierz Simple. Mały, można go zawsze mieć przy sobie. Do tego dokładne pomiary.

Gość bbb

Możesz spokojnie zerknąć do oferty Sanity – mają tak wiele różnych propozycji więc spokojnie coś sensownego będziesz w stanie wybrać. Niezależnie czy model taki jak Simple czy SmartCardio czy Senior decydując się na tą markę można oczekiwać dobrego sprzętu, z którego rzeczywiście będziecie zadowoleni.