Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania_misiaa

jak przygotować się do ciąży

Polecane posty

Gość ania_misiaa

jak w temacie... Niedługo bierzemy ślub i postanowiliśmy od razu pomyśleć o maleństwie. Dodam że nie brałam tabsów i chodzi mi bardziej o to jakie badania jakie witaminy brać?

Gość ania_misiaa
nie palę... a o kondycję to fakt trzeba bardziej zadbać

Jak to pierwsza ciąża ma być to polecam szkołę rodzenia. Niby szopka, ale będziesz wiedziała mniej więcej jak to będzie przebiegało.

Gość zacznij
brać folik, a jeśli chodzi o badania - poza ginekologicznym- zrób sobie na cytomegalię, toksoplazmozę i różyczkę i powiem Ci szczerze z własnego doświadczenia- nie nakręcaj się za bardzo na " robienie " dziecka, bo nic z tego nie wyjdzie- na luzie i z dystansem ;) ps. ostatnio dostałam książkę dla starających się i po przeczytaniu kilku rozdziałów wyszło mi, że z moim stylem życia, dietą itd. dziecka mieć nie będę ;)

Gość ania_misiaa
A co to za książka? No i jaki styl życia masz na myśli? Raczej prowadzimy zdrowy tryb życia tylko dosyć nerwowy... Wiadomo kredyt forma długi ale ja mma 26 a mój facet 27 lat i już bardzo chcemy dziecka- ślub we wrześniu;)

moja siostra ma slub w ta sobote... dwa lata temu jak zaczeli planować slub zaczeli też starać sie o dziecko... dziś mają 7miesieczną córeczke ;) dodam że oboje mieli po 30 lat, ja mam 28 i moja siostra mnie tez namawia na bobo ... bo im wczesniej tym lepiej...

Gość zacznij
ja też ( a właściwie my ) prowadzimy w miarę normalny styl życia- palenie już dawno rzuciłam, pijemy okazjonalnie, ale według tego, co jest napisane w tej książce to i tak dietę mamy niewłaściwą itd. trochę się zdołowałam po tym, co tam wyczytałam ale potem doszłam do wniosku, że potraktuję trochę mniej poważnie. Książka to " W oczekiwaniu na ciążę " Heidi Murkoff / Sharon Mazel - jest też sporo ciekawych informacji.

Gość ania_misiaa
No tak a kto nie ma stresu w życiu chyba ten komu wszytsko z nieba spadło;);) w prezencie... Ale mniejsza o to ... A ile czasu przed powinno brać się kwas foliowy i jaki najlepszy?

Gość zacznij
teoretycznie powinnaś brać kwas foliowy około 3 miesiące przed poczęciem ( ja biorę już ok. 1.5 roku ) , a jeśli chodzi o zalecaną dawkę dzienną, to folik ma odpowiednią

Gość nbkbkjb
szkola rodzenia na nic zdatna, chyba tylko isc i wziac paczuszke ...poza tym daremna i tak podczas porodu zapominasz co amsz robic w tym szoku i strasznym bólu kilkunastogodzinnym(przynajmniej tak bylo u mnie)

Gość 1000lala2000
Na początek wystarczy ci badanie gin, cytologia i morfologia (do morfologii możesz dorzucić prolaktynę). A po za tym to żyj jak żyłaś, nie ma się co stresować, bo to najbardziej szkodzi i przeszkadza w spłodzeniu dzieciaczka. A ponad wszystko unikaj tzw "mądrych książek"- one tylko wywołują panikę. życzę powodzenia :)

Gość nbkbkjb
a pieprzycie ztym kwasem foliowym, juz nie rpzesadzajcie, myslicie ze nasze babki go braly? dzieci sie zdrowe rodzily...to jest tylko napychanie kiesy koncernom farmaceutycznym. ja zaczelam brac witaminki dopiero w 12 tyg ciazy i to z wlasnej woli bo lekarz nawet o tym nie wspomnial ba nawet poweidzial ze niekoniecznie trza je brac

Gość dferw
ludzie lekarz wam zleci jakie badania trzeba zrobic!! zajdziesz w ciaze zaczniesz robic to co trzeba!

Gość 1000lala2000
Ważne tez jest żeby trafić na dobrego gin , a z tym to czasem jest problem.Byłam u 3 zanim trafiłam na takiego, który nie traktuje mnie szablonowo.

Gość zacznij
a no właśnie- jak się za dużo o tym myśli, to potem tylko rozczarowania. Autorko skoro niedługo bierzesz ślub, to wyjedzcie sobie zaraz potem na kilka dni jakiegoś małego szaleństwa i może wrócicie we trójkę ( czego Wam życzę ). Zacznij tylko brać ten folik i koniecznie zrób badania o których pisałam wcześniej ( to jednorazowe pobranie krwi ), żeby wyleczyć ewentualne zakażenie i nie brać antybiotyków całą ciążę

Gość ania_misiaa
No z lekarzami to się zgadza... moja bliska przyjaciółka będąc w 5 miesiącu zaczęła krwawić... pojechała do szpitala a tam Pani dr (starsza babka) powiedziała jej że nie ma co ratować... że jak będzie miała poronic to i tak poroni,..i.... wypusciła do domu.. dziewczyna na miękkich nogach wyszła od tej babay pojechała do drugiego szpitala połozyli ją na kilka dni z zaleceniem leżenia i teraz mała ma 7 miesięcy i jest okazem zdrowia. Jak się urodziła dostała 10pktów

Gość ania_misiaa
Fajne babki z Was:) wreszcie rozmowa na odpowiednim poziomie;) ;)

Gość 1000lala2000
No właśnie tak to jest z tymi "starszymi ginkami z wieloletnią dobrą opinią". Lepiej popytać koleżanek czy nawet rzucić hasło na forum kogo polecają z w Twoim mieście.