Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siedziec...

kiedy wasze dzieciaczki zaczely samodzielnie siadac?

Polecane posty

Gość siedziec...

jak w temacie

Mój ma 4 miesiące i już próbuje :) nie siada oczywiście ale potrafi podnieść sie tak że prawie siedzi i wytrzymuje tak kilka sekund :)

Gość mam4msc
Moja juz od 3 miesiaca próbuje ;d takze podnosi sie na kilka sekund i spowrotem na plecki ;)

synio usiadł stabilnie (bez podpórek) pod koniec 7 miesiąca, ale nie myl tego z zupełnie samodzielnym siadaniem, np. z pozycji leżącej samodzielne siadanie następuje wraz z rozpoczęciem raczkowania lub chodzenia

Gość cudcudcud
ale chodzi mi o normalne pelne siadanie

Gość powiedzmy, że od 7 miesiąca
ale tak naprawdę najpierw raczkował, a dopiero potem samodzielnie siadał, czyli w 9 mies

ja nie wieże,że 3-4 miesięczne dziecko chce już siadać, chyba,że trzyma się je za rączki i pomaga!!! ALE TAK NIE WYGLĄDA SAMODZIELNE SIADANIE!!!. Dziecko potrafi siadać samo ok 8-9 miesiąca z reguły następuje to z pozycji raczkowania...owszem zdarza się,że ta umiejętność pojawia się i w 7 miesiącu ale z reguły następuje to później.

ja też nie bardzo wierzę, moje dziecko w 4 miesiącu i owszem na kolanach moich samo podciągało sie do siedzenia (ciągneło główkę do przodu), ale nie siedziało, to były tylko nieudolne próby, a trwały prawie do 8 miesiąca

No i to właśnie są takie próby, tylko czasem mu sie uda prawie usiąść na tyle prosto że sie przewraca na bok albo do przodu a nie z powrotem na plecy.

Gość mam4msc
a czy ja mowie ze moje dziecko siada??? czytajcie ze zrozumieniem. lezy na pleckach i unosi glowke z tułowiem na kilka sekund i klap na plecki! nie ma na tyle sily aby samodzielnie usiasc.

agczar może i ciężko ci uwierzyć ale moje dziecko samo sobie usiadło jak miał skończone 6 miesięcy, z pozycji leżącej podpierał się łokciem i siadał, a raczkować zaczął dopiero w końcówce 8 miesiąca

Gość nie ma pozytywnych rzeczy
siadać sam zaczął jak miał 6m2 tyg z pozycji raczkowania(wczesniej raczkował niż siadał). Teraz ma 9 miesięcy, ale jeszcze nie siada z pozycji leżącej

W TEMACIE JEST CO INNEGO!!!!!!!!!! SAMODZIELNE SIEDZENIE!!! A NIE Z POMOCĄ. To normalne,że dziecko ok 3-4 miesiąca próbuje się podciągać z mamusi rączki.

Gość siedziec...
no to moj maly tez siedzi bez podparcia juz jak sie go posadzi ale ma juz 8,5 miesiaca i nie kwapi sie do raczkowania bylam w weekend u tesciowej i sie nasluchalam ze jej dzieci to jak miaaly 7 m-cy to juz same siadaly i raczkowaly i zeby mialy jej corci zeby zaczely wychodzic jak miala 3 miesiace a jak miala 4 to juz miala 5 zebow itd itp bo jej wnusia to jak miala 8 miesiecy to juz za reke chodzila a jak 9 to sama i juz zaczynam sie zastanawiac czy z moim naprawde jest cos nie tak

wyjątki sie zdarzają owszem, jak jest dziecko silne...ale nie ma co straszyć założycielki tematu, że wszystkie dzieci same siedzą jak mają 6 miesięcy, a już nie uwierzę , że mają 4 miesiąc. To tak jak z mową..są dzieci które mówią zdaniami mając niecałe 1,5 roku!!!

Gość a przestan sie przejmowac
dziecko ma cale zycie zeby sie nasiedziec i nachodzic;) moja siadla samodzielnie z pozycji lezacej przed 8 miesiacem raczkowac zaczela 9 m a samodzielnie chodzic 1rok i 1 m a zabek pierwszy 8 m pozdrawiam

nie wierz w takie bzdury...są dzieci które wcale nie raczkują tylko od razu wstają na nóżki. Dziecko ma czas zacząć chodzić do 18 miesiąca, ok roku powinno już samodzielnie się podnosić. Pewnie są dzieci, które w wieku 9-10 już chodzą ale to wyjątki. Mój miał pierwszego zęba w 9 miesiącu

Gość Magicala
Mój rwał się do siedzenia, jak skończył 4 miesiące, ale samodzielnie siedział pez podpórki mając niecałe 7, a usiadł samodzielnie z pozycji czworaczej dopiero mając 12 miesięcy.

do siedzieć.. nie słuchaj innych, a słuchaj własnego dziecka każdy maluch rozwija sie w swoim tempie, a mój mały 1 zęba miał tez dopiero w 9, tearz ma 16 miesiecy i zero czwórek, trójki ledwo wychodzą i co też ma m sie martwić? czekam spokojnie

Gość Mój syn bardzo róśł
Ale tak naprawdę bardzo, bo z niecałego 50 centyla przy urodzeniu, jak miał 10 miesięcy to byl 4 cm powyżej siatki centylowej i w związku z tym siedział późno. I najpierw zaczął raczkować, a później w pełny sposób siadać z pozycji leżącej (wcześniej oczywiście siedział posadzony). Nauczyił się samodzielnie siadać mając 10 miesięcy właśnie i rozwija się w pełni prawidłowo. Odkąd wyrósł poza skalę, to tak się trzyma 4-5 cm poza skalą i już. Samodzielnie zaczął chodzić mając 14 miesięcy. Dzieci mają swoje tempo. Najważniejsze to niczego nie robić na siłę i nie sadzać dziecka na siłę, ani nie stawiać na nóżki za wszelką cenę.

Gość Magicala
Ludzie, ja też się bałam, bo moje dziecko do skończenia 10 miesiąca życia w ogóle nie wstawało, nie siadało, nie umiało nawet stanąć na czworakach nie mówiąc o raczkowaniu. I około roczku wszystko poszło jak burza. W 11 miesiącu życia zaczął się podnosić do stania, po skończeniu roczku usiadł z czworaków i zaczął chodzić przy meblach, a czworakować zaczął mając 13 miesięcy, kedy już byłam pewna , ze nie zacznie czworakować, a tu taka niespodzianka.teraz ma 14 miesięcy i już coraz bardziej rwie się do chodzenia,sam stoi bez podpórki, ale jeszcze nie chodzi samodzielnie, ma jednak na to jeszcze trochę czasu. Wiele opisów o tym , co dzieciaczki już nie robią ruchowo to historie o dzieciaczkach, które zwyczajnie robią coś wcześniej niż muszą, albo są to historie naciągane, przekoloryzowane, co nie oznacza, że jak dziecko ma 8 mies. to musi raczkować, czy jak ma 12 musi chodzić, granica , kiedy "musi" zacząć to robić jest znacznie szersza.

Gość Magicala
I racja, nie raz dzieci grubsze, większe czy wyższe później siedzą czy wstają, bo ciężar ich ciała zwyczajnie nie pozwala im się łatwo podnieść. Mój miał zęby wcześnie, bo jak miał 4,5 miesiąca wyrósł pierwszy, a teraz jako 14 miesięczniak ma już prawie wszystkie,zaledwie kilku mu brak do 20-stu ., ale znów np. inne dzieci,co mają jeszcze gołe dziąsła i ledwo 2-4 zęby śmigają już same i chodzą, a mój jeszcze nie.

no właśnie jeden maluch ma zęby wcześniej, a drugi chodzi, czy też siedzi szybciej sprawa indywidualna każdego dziecka

Gość siedziec...
dzieki dziewczynki lepiej m,i troche

jeszcze do autorki mój mały zaczął wstawać na nogi w 9 miesiącu i czekałąm kiedy ruszy, przy tym jego "późnym" siadaniu, myślałam, że będę wieki czekać, a zaczał nieudolnie chodzić w 11 miesiacu takze czekaj spokojnie aż dziecko Cię samo zaskoczy

Gość Magicala
Asiamt, ale jak Twoje dziecko siedziało mając 8 mies. , to to nie było późno, tylko w normie, bo dziecko wg. schematów właśnie tak do 7-8 miesiąca niby siedzi.Więc nie powinnaś tego rozpatrywac jako "późno". A i też jak miał 9 mies i wstał, to też normalnie, wcześnie .

tak, niby tak dziecko koleżanki w wieku mojego syna, robiło o miesiąc wczesniej wszystkie ww. umiejętnosci (przynajmniej przez telefon, bo nie widziałam wtedy tej małej) i ja dlatego cały czas myslałam, że coś jest nie tak bałam sie, ze moze niedotleniony, bo owiniety pępowiną, a moze coś tam, schizowałąm na maksa, ale jak widać zupełnie niepotrzebnie - my matki chyba tak po prostu mamy

Gość Magicala
To co ja mam powiedzieć, jak mi dziecko zaczęło dopiero nieudolnie wstawać przy szczeblach, jak był w 11 mies. życia ? , kiedy to inne dzieci już do samodzielnego chodzenia w tym wieku się rwą ??? A siedział już mając w sumie 6,5 miesiąca, Kumpeli synek np. siedział później niż mój, mój na te 6,5 już stabilnie bez podpory, a jej miał dobrze ponad 7 i jeszcze się chwiał, ale zamiast tego zaczął już mając niecałe 8 miesięcy rwać się do stania i jakoś międzyczasie nauczył się siedzieć. I mając 8-9 miesięcy już im sprawnie wstawał, podczas gdy mój tylko siedział.,teraz mój ma 14 i nie chodzi, a ich ma roczek i już sam chodzi, a mój wcześniej przecież siedział niż ich.Tak że wcześniejsze czy późniejsze siedzenie też nie świadczy o tym, jak szybko będzie chodzić.

co racja, to racja ale nie schizujmy, tylko czekajmy spokojnie nauczona doswiadczenem i wymyslaniem mu różnych chorób, trochę zwolniłam tempo w myśleniu, że coś jest nie tak teraz mój mały jeszcze nie mówi, jakieś tam takie swoje ble, ble, ble poza tata, mama, baba, kra (na ptaki), hau hau jak widzi psa i chyba tyle zobaczymy, myślę, że sie wkrótce rozkręci