Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk po powrocie z AU

Czy za granicą jesteście dumni z tego że jesteście Polakami?

Polecane posty

Gość jadwiga roztocka
to nie taki zły kraj ale czasem żałuje ze nie urodziłam się gdzie indziej. Moi rodzice nie maja pracy i są pozostawieni sami sobie, żadnej pomocy od państwa ani nic.

Gość sdfg
wstyd sie rpzyznac ze ejst sie polakiem tfu

Gość Polka zawsze dumna
ja jestem bardzo dumna :) to co mowia inni heh przykre prawdziwe jakie tam sobie chca ale ja wiem jaka ja jestem :) i moge w 100% powiedziec ze jestem dumna z tego ze urodzilam sie w Polsce :)

Gość nie jestem dumna
i nie przyznaje sie do tego wogole. A ze mowie bez akcentu nikt sie nie pyta czy jestem Polka i nie mam polskiego obywatelstwa. Moj ojciec tez ma firme i zadrudnil 2 Polakow i wynajal im mieszkanie. Niedosc ze obrzygali i zasyfili mieszkanie to w sklepie na przeciwko poszli krasc wodke :-O Ojciec wysadzil ich natachmiast na powietrze bo polcja sie zjechala. Nie jestem dumna, nie cierpie Polakow i nie chce miec z nimi nic wspolnego. I tyle w temacie.A jacy sa naprawde to wida tutaj na tym Forum. Z czego tu byc dumnym?

Gość niepodamczarnegonikabonie
ja nie wiedzielam, ze tak jest, i myslalam na poczatku jak pewnie kazdy, ze Polacy na obbczyznie sobie pomgaja, fajni sa itp... nic bardziej mylnego. Zreszta jezeli chceszt normlanie zyc zagranica, to kumpluj sie i przebywaj z tubylacami, a nie szukaj polskiej enklawy, to tak ode mnie... Jka widze jak w Polsce traktuje sie moich rodzicow z wyzszym wykszatceniem i wieloletnich nauczyciueli, moich dziadkow z glodowa renta to noz mi sie w kieszenie otwiera. Nie ma byc z czego dumnym. Zus wyliczyl mojej mamie rente, po 30 latach pracy : PIECSET !ZLOTYCH ! Zygac sie chce

Gość do sdfg
dlaczego uważasz, że wstyd się przyznać ?

bo Polacy wszedzie kojarza sie z KRADZIEZAMI, bojkami, WODKA, tania sila robotnicza z ktora mozna zrobic wszystko

Nie jestem dumna z wyżej wymienionych powodów. Głównie z tego nie jestem dumna: "Nie wiem jak można być dumnym że jest sie obywatelem kraju, który ma obywalela daleko gdzies "

pozatym nie sadze zeby ktos mogl miec cos na ten temat do powiedzenia, ktory nie zyl za granica... i nie mowie wcale o anglii, bo tam to juz jest w ogole masakar :-(

Gość nie jestem dumna
dlaczego wstyd sie przyznac to ci powiem. Ja sama pomoglam paru osobom ktore chcialy sie usiedlic tu gdzie mieszkam. i kazdy z nich mnie obrobil. jednej kobiecie kupowalam jedzenie bo niby kasy nie miala ale to bylo klamstwo. Moj ojciec juz nie zatrudnia i nie wynajmuje mieszkania Polakom. A mieli fajne mieszkanie, malo placicli i ojciec im nieraz wodke zanosli. Cale mieszkanie obrzygane, obeszczane zasyfione, ci faceci wiecznie bez kasy bo chlali dzien w dzien, no i na koniec krasc poszli vodke ze wstyd na cala dzielnice. Nie przyznaje sie bo nie musze, bo nie mam poskiego obywatelstwa Ale jak slysze polski jezyk to sie w ogole nie odzywam. Jak ktos kapnie sie ze z Polski pochodze to od razu ma mniej zaufania itp itd. szkoda slow. Nie mowiac o tym ze kazda Polka uwazana jest za dziwke itp itd. Tak sobie sie mysli ze to wszystko sa jakies wymyslone stereotypy ale niestety wszystko sie sprawdza.

Gość JA sie wstydze polactwa !!
Jak ktos mnei za granica pyta czy jestem z Polski to mowie że nie, że jestem Czeszką :O

Bumbumshoko dokladnie, nic dodac nic ujac... niedaj boze zachorujesz, to zdechniesz w szpitalu jezeli nie posmarujesz, za rente nie wyzyjesz, zadnej pomocy w ciezkich zyciowych sytuacjach nie ma.. nie mowie o siedzeniu na socjalu czy bezrobotynym, ale o prawdziwej pomocy np dla uposledzonych, dla chorych dzieci i ich rodzin. Gdyby nie owsiak to dalej byloby jak za komuny w szpitalach... Moja ciocia jest w domu HAHAHAH spokojnej starosci, odiwedzlam ja niedawno, i wyzslam z rykiem, tak nieludzikie warunki tam panowaly... Z tego mam byc dumna wszystkiego ?

Gość nie jestem dumna
i tym forum to sobie rowniez opinie za granica wyrabiacie. jesli sie tak w PL do sebie realnie odzywacie to sie nie dziwcie ze was nikt nie chce. Ja zawsze marzylam o otworzeniu firmy w PL ale zrezygnowalam. A jak otworze firme tu to nigdy w zyciu Polaka nie zatrudnie bo same problemy tylko.

Gość nie jestem dumna
kiedys sie dziwilam jak to faceci proponujac drinka Polce od razu zakladali ze do wyra z nimi pojdzie.Teraz wiem :-O Ja od 30 lat w PL nie bylam i nie pojade. Jak 1 raz przeczytalam o sponsoringu to zrozumialam dlaczego polskie kobiety uwazane sa za dz..bo za drina nogi rozstawiaja...przyznawac sie ze sie z Polski pochodzi? nie dziekuje.

nie jestem dumna ja tez wyjezdzajac nigdy nie mylsalam, ze nie bede chciala wrocic tez chcialam firme otworzyc, mieszkanie kupic, wrocic po prostu... teraz by mnie konmi na sile musieli do Poslki ciagnac. Mam wielki sentyment, pewnie, ale to by bylo na tyle

Gość zostałam w Polsce
zostałam tu bo są tu moje korzenie, czasem jestem z tego dumna ale jak patrze na znajomych ktorzy wyjechali i mają kasę to juz sama nie wiem. Ale w głębi duszy jestem i będe Polką. KAMILLA

Gość nie jestem dumna
ostatnio zadzwonila do USC W gDANSKU :-O Panienka mi wielka laske zrobila, ze ze mna rozmawiala :-O ze nie powiedziala ze jej przeszkadzam to wszytko bylo. Chamstwo chamstwo i jeszcze raz chamstwo. Kazala mi w mojej sprawie napisac maila. To byo tydzien temu, do dzisiaj zero odpowiedzi. i Wy sie skarzycie,ze pracy nie macie? ze was nikt nie chce? ta Pani by ani jednego dnia nie przezyla tutaj za biurkiem z takim zachowaniem.

macie racje ja kilka lat w DE mieszkam i naprawde polakow z daleka omijam bo tylko problemy i plotki sa z tego.Moj maz tez polakow niezatrudnia bo ciagle nawaleni byli i bili sie.Wkurza mnie jeszcze ze polacy robia cos za flaszke ,myslalam ze te czasy minely

Gość nie jestem dumna
najlepsze bylo, ze moj stary im od czasu do czasu wodke i whiskey podrzucal zeby nie stali co wieczor pod drzwiami :D to pojda do sklepu na przeciwko krasc :-O cala afera z polcja. Pozniej ludzie gadaja ze pracownicy firmy ojca to zlodzieje :-O no super rzeczywiscie.

no wlasnie :-O naprawde jest z czego byc dumnym... strasznie to jest przykre, ale niestety prawdziwe :-/

ja bylam do nniedawna jedny polka w firmie, teraz doszla druga dziewczyna, jest tak tepa, ze trudno to opisac, osttanio w rozmowie z kolega powiedziala ze jest uzalezniona od mezczyzzn i solarium I wszystko na ten temat :-O

Gość nie jestem dumna
;Dstary ich w ten sam wieczor na powietrze wysadzil i koniec. A mieszkanie musiala moja matka szorowac az rzygac sie chcialo :-O

Gość zalezy w jakim srodowisku
sie obracasz np w srodowisku akademickim polacy maja dobra opinie, ale widac tutaj nikt o tym nawet nie wie ;)

Gość Patryk - autor posta
Widzę, że macie bardzo podobne odczucie do moich. Niestety taka jest rzeczywistość ale to co możemy zrobić to nie umacniać takiego wizerunku i próbować to zmienić. Chyba wiele lat upłynie zanim ten wizerunek się zmieni. W każdym razie widzę, że jesteście za tym żeby wizerunek zmienić. Pozdrawiam Patryk

taaa, oczywiscie, srodowisko profesorow, i uczonych polskich magistrow jest zupelnie inne :-) CO widac po wejsci do kazdego polskiego akademika :-O

Gość ioiotiotriptu
Mieszkałeś w Australii i angielskiego się nie nauczyłeś?

Gość zalezy w jakim srodowisku
moze polskich magistrow to nie, nie wiem ale wsrod phd, gdzie masz ludzi z calego swiata, to kazda narodowosc to raczej powod do ciekawych rozmow o roznych kulturach, w tym tez o tym co w danym kraju jest zle, niz powod do wstydu za to, ze ktos urodzil sie w innym miejscu niz reszta przesady i uogolnianie to cecha ludzi ograniczonych, bo inteligentny czlowiek najpierw poznaje drugiego czlowieka, zanim wyda o nim opinie a wam radze wstydzic sie za siebie, a nie za innych i raczej pokazac, ze polak to tez moze byc ktos zaslugujacy na szacunek no chyba, ze wy sami uwazacie, ze na ten szacunek nie zaslugujecie, to faktycznie jest to problem

Gość Eeerrr...
Nie powiedzialabym, ze jestem dumna z tego, ze jestem Polka, ale tez sie tego nie wstydze. Mieszkam w UK juz 7 lat i slyszalam rozne opinie o Polakach, ale tak samo jest w stosunku do innych narodowosci. Mam malo polskich znajomych, wiekszosc moich przyjaciol to Brytyjczycy i Australijczycy. Zaprosilam ich kilka razy do Polski, bylismy w roznych miejscach, poznali moja rodzine i byli Polska zachwyceni - piekny kraj, pyszne jedzenie, mili ludzie i jest tanio!:) To, jak ludzie nas postrzegaja zalezy w duzej mierze od nas samych i od tego, co mowimy o Polsce i Polakach. Nikt nie powinien sie wstydzic tego, skad jest! A co do Polakow za granica to w 100% sie zgadzam-nie ma co zabiegac o nowe znajomosci z rodakami, bo so one wypelnione tylko zazdroscia i hipokryzmem, ale to wlasnie dobry powod do poznawania ludzi innych narodowsci i nacji. Kocham Londyn, to jak mieszkanie w centrum swiata:)

Gość nie jestem dumna
ja jestem szanowanym czlowiekiem moja Droga! a inni to niech sobie na szacunek zarobia bo ja nie musze wychwalac Polakow i mojego pochodzenia, bo niby dlaczego? Przeciwnie-to ja musialam na poczatku walczyc z przesadami przeciwko mnie dzieki wlasnie takim ludziom, ktorych tu opisujemy.

Gość classe
ja sie wstydze za polakow zawsze pianych , brudnych, zlodzieji ,co wyzywaja mulatow i czarnych od brudasow i malp,wstydze sie tez za polki co du... daja pierwszemo lepszemu bo 50 zobacza,wstydze sie za polskie chamstwo np. w tamty roku przyjechalam do polski po 10 latach tu gdzie zyje jest normalne dac na ty w sklepie , na ulicy itd...weszlam do jednego sklepu z telefonami komurkowymi poniwaz mialam problem z moja komurka , sprzedawca na oko 10 lat mlodzy odemnie jak uslyszal ze powiedzialam :przepraszam moglbys mi pomoc bo mam problemy z telefonem bardzo sie oburzyl i powiedzial mi ze nie pamieta od kiedy jestesmy na ty e mi nie moze pomoc...:-(