Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk po powrocie z AU

Czy za granicą jesteście dumni z tego że jesteście Polakami?

Polecane posty

Gość niepodamczarnegoniekabonie
dlatego nie mam zadnych znajomych z pl tutaj... i czasem mi przykro dalej, pomimo zahartowania, jak slysze komentarze na temat polakow... ale dopoki przyjezdzajac cholota dalej bedzie sie tak zachowywac, to to myslenie sie nie zmieni. Kolezanka mi ostatmnio powiedziala, ze jestem najnormalniejsza osoba z polski jaka kiedykolwiek poznala...

Gość izaka walizka
mieszkam za granica, jestem dumna z tego, że jestem Polką. Mamy wspaniałych, kreatywnych ludzi, jesteśmy życzliwi, na pewno nie chciwi. Jak ktoś wyżej mądrze stwierdził, opinia o nas zależy od nas samych. Za granicą jest tak jak w Polsce. Wszędzie są ludzie mili, dobrzy i ci zawistni i chamscy. Np we Wloszech ludzie są bardziej otwarci niż my i przyjazni, ale też ich kultura jest po prostu żadna, nikt nie przepuści cię w drzwiach, nikt nie ustąpi starszemu w autobusie. Sprzedawczynie w sklepach z reguly były bardzo nie miłe jak słyszały mój akcent, gdy mówiłam po włosku, sytuacja diametralnie się zmianiała, gdy mówiłam po angilesku, to też o czymś świadczy. Faceci są nienajlepszym materiałem na partenrów, straszne mami synki. Wogóle we Włoszech kobiety nie mają za wesoło. Ich telewizja emanuje biustami i pośladkami, w kazdym szoł były dziewczyny, które maja podnosic ogladalnosc. No i dodatkowo Włosi sa leniwi. Teraz mieszkam w US, no i ta sama sytuacja, ludzie mili, ale ich relacje sprawiaja wrazenie powierzchownych. Nikomu nie chce przejsc sie 10 kroków, nawet mają bankomaty do których podjezdzasz autem i wyciagasz kase nie wysiadajac. A potem placz ze są grubi. I te diety. W telewizji większość to papka, tak jak u nas. Nie mają może tych głukowatych seriali jak "m jak pierwsza miłość na wspólnej brzyduli" ale maja inne kretynskie programy. I tak samo, większość ich społeczeństwa to prości ludzie. Nie jestem tu długo, ale już sie nasluchalam i naoglądałam. Mój narzeczony, Amerykanin, mówi, że nasz kraj bardzo mu się podoba, podobnie jak tradycyjne wartości, które jak by nie było są ważne dla Polaków. Powiedział mi że nie chciałby żony Amerykanki. Poza tym imponujemy im historią. Amerykanie strasznie sie podniecaja Europą. Serio :) Byłam w bardzo wielu krajach na 3 kontynentach i naprawde możemy być dumni z tego kim jesteśmy, z naszych ludzi i kraju oraz historii. Więcej wiary w siebie, Polacy!

Gość artek polakowski
o polakach jest zła opinia i trudno to będzie szybko zmienić

a ja sie nie zgadzam, mieszkam sami wiecie gdzie :P i ludzie sa tutaj przesympatyczni, mili, otwarci i zajebisci nie to co w Polsce, same ponure miny.. nie mile sprzedawczynie, wszyscy narzekaja, dorabiaja ludziom rogi, obgaduja, sa nie zyczliwi, duzo pija, wymadrzaja sie.. kiedys myslalam ze w polsce sa zajebisci ludzie ale gdy wyjechalam i po roku wrocilam do polski to zmienilam zdanie i to natychmiastowo

Gość nie jestem dumna
Więcej wiary w siebie, Polacy! o to chodzi. to moze zaczniecie sie inaczej do siebie odnosic i za granica bedziecie milej widziani. Bo ludzie wierzacy w siebie nie gnoja innych.

Gość nie jestem dumna
izaka walizka moze mowisz o ludziach ktorzy tam juz dlugo sa ale my piszemy o tych ktorzy nie osiedlaja sie za granica, tylko przyjezdzaja na pare lat na zarobek. no ja o tym pisze. bo ludzie ktorzy sa tak jak ja od malego tu, to sa faktycznie inni.

Gość luellaaaaaaaaaaaa
jak wyjezdzalam dawno temu z polski to moj ojciec powiedzial mi cos co do dzisiaj pamietam...jak polak ci nie zaszkodzil to juz ci pomogl...i ostrzegl mnie, ze za granica nie ma przyjaciol...i niestety to prawda...jestem juz dosci dlugo w DE i jestem dumna, ze jestem polka..moje dzieci mowia po polsku, ale nie lubie i staram sie nie miec kontaktu z polakami...zli ludzie sa w kazdej narodzie...

Gość FrankoFrankowski
za pare euro mogę cię zaj***** polaczki

Gość RUSKIJJ czelowie
ja prijechal z rosi i u nas jeszczjo nie choroszo i dlatevo mnie tu nrawit sia i naszja vodka choroszaja toze

Gość 79aga.
ja tam jestem dumna i sama swiadcze o tym, ze Polacy sa fajni, kreatywni, ucziwi, pracowici i zyczliwi U mnie w pracy wsod ok 180 sob 4 dziewczyny to Polki, wszystkie jstesmy lubiane, dobrze mowimy po ang., w innych jezykach tez, slysze komentarze ze Polacy sa dobrzy w jezykach osbych i fajni ludzie Nic o wodce, piciu, lenistwie czy wandalizmie .. Sa ciekawi kraju, wiec opowiadam.... Nie wiem, skad ten pesymizm, sami wystawiamy sobie obraz i przez nas pryzmat widza nasz kraj Margines nie moze byc wizytowka, kraje w ktorych mieszkamy maja swoje pro\blemy, slabosci i zaloze sie ze nieraz wieksze niz nasze .... tak, ze nie jest zle

Gość PL_PL_PL_PL_PL
nie ma powodu do dumy ale są tez gorsze nacje, jesteśmy mniej więcej po środku IMHO

Gość Piotr - zmiana obywalestwa
a kto wie jak można dostać obywatelstwo w UK? najchętniej bym zrzekł się polskiego

Gość bhamber
Na początek wypadałoby poznać prawo obowiązujące w danym kraju i zasady jego otrzymywania. Jeśli jesteś niekumaty w języku proponuje te polskie firmy doradcze. Poznasz po kolejce Polaków stojących z papierami do wypełnienia na benefity. A co do wstydu, owszem, są sytuacje w których można się wstydzić. Mieszkam w miejscu w którym Polaków nie ma w ogóle. Angielscy sąsiedzi mili, uczynni. Ale na pewno wpływ ma na to że na mojej wiosce nie ma zatrzęsienia rodaków i nikt nie robi wiochy. Tak czy owak normalnie na ulicy rozmawiamy z żoną, ale nie afiszuje się z polskością nosząc koszulki z orłem czy krzycząc w niebogłosy jak to rodacy z UK mają w zwyczaju. Ps. Pamiętam sytuacje jak gralismy w Mistrzostwach świata czy Euro. Duma, polskie chorągiewki, koszulki. Rodacy głośni. Po pierwszym meczu przegranym z Niemcami wszystkie polskie gadżety poznikały z ulic.

Gość skubi duja
ja jestem dumna

Gość pooly
a ja jestem dumna i mam z czego. Mamy bogata historie, wielu slynnych ludzi, odkrycia, ksiazki, filmy, malarzy. Mamy piekne miejsca, gdzie chetnie przyjezdzaja ludzie z calego swiata. Mamy niezle wyksztalcenie w porownaniu z innymi krajami. Ja nie mam sie czego wstydzic :). Zawsze mowie z duma o swoim kraju. Mieszkam poza Polska juz 9 lat i niegdy nie mialam z tego powodu, ze jestem polka przykrosci. W sumie to tak jak mowia - jak Cie widza tak cie pisza - wiec dlaczego mieliby mnie brac za jakas qrwe skoro widac, ze nia nie jestem. moj maz mieszka tu juz prawie 30lat i zdiwi Was pewnnie fakt, ze do tej pory nie zmienil obywatelstwa! I jest dumny z tego, ze jest , kim jest. Moze Wy sie obracacie w jakims dziwnym towarzystwie, albo...sama nie wiem. Dziwia mnie takie wypowiedzi, ale coz....kazdy ma to na co sobie zasluzyl.

Gość hiuljhu
Nie jestescie dumni z Polski, wstydzicie sie za Polakow, a czas wolny spedzacie na...POLSKIM forum zamiast na niemieckiem/amerykanskim/ czy gdziekolwiek indziej mieszkacie. Co to o was mowi?:D

Gość hiuljhu
No i oczywiscie kazdy z was uwaza sie za ten wyjatek, bo jakos nie zauwazylam, abyscie wstydzili sie tez za siebie. Hipokryci do kwadratu

Lubie Polske za niektore rzeczy, wiele mi sie ine podoba. Ale o dumie to raczej mowy nie ma. Zeby byc dumnym trzeba miec jakies osiagniecia, ktore pozwalaja rozwinac kulture, przemysl czy cos. A u nas takowych brak, wszedzie wychodza problemy z niczego. wiec i nie ma byc z czego dumnym. ale to ine jest taki straszny kraj. Pokrecony po prostu.

Gość UHDIUWAH
czy jestem dumna? ani tak ani nie.. nie rozmyslam nad tym. jestem kim jestem jak wyjezdzam do wyjezdzam i po prostu tam jestem. ale jedno musze przyznac. jak wyjezdzalam na zachodnia europe to ludzie sa bardzo dla nas zyczliwi. w ogole generalnie ocenianie czlowieka ze wzgledu na pochodzenie jest strasznie niedojrzale. kazdy jest indywidualnoscią.. nie wiem czemu polacy sie tak przejmuja ta opinia.. o innych narodach tez sa stereotypy i czy my jako polacy sie tak strasznie przejmujemy opinią np rosji badz niemiec i wkolko o tym debatujemy? NIE tak samo i ludzie zza granic polski maja to w dopie!

Gość eh polaczki polaczki
narzekajcie nnarzekajcie ja mam obywalelstwo niemieckie i rządze

Gość cichy popierdownik
rządzić to se możesz, swoimi gaciami zdrajco jeden. Niech prawdziwi patrioci się wypowiadają, albo chociaż tacy, co nie przynoszą wstydu naszemu krajowi.

Gość king z UK
ja wolę paszport UK chociaż jest szanowany na świecie

Gość paszport z UK szanowany
?? ja mam paszport polsatu i powiem nieskromnie iż jestem dumny z tego faktu a nie te jakies ju keje i inne badziewia.

Gość a o co ci biega
a czy ja mam prawo do polskiego paszportu?

Gość podróżnik i globrotter
PL paszport to wstyd na każdej granicy

Gość pannamigottka
gdzie to sie tak wstydu ostatnio najadles?

Gość piszcie bo ciekawe
uppa

Gość annadymka
jestem dumna ze swojego pokoenia i nie widze, zeby ludzie tutaj gdzie mieszkam mieli zle zdanie o polakach, wrecz przeciwnie.

Gość siuppp
Polacy są już znani z tego, że się wstydzą swojego kraju.. a to jest straszne.. jak można wstydzić się polskiego paszportu, czego wy się wstydzicie meneli w UK, oni są wszędzie, w każdym innym kraju, nie bierzecie pod uwagę naszych osiągnięć, odkryć, pisarzy, malarzy, naszej historii, która powinna być naszą chlubą.. jak byłam za granicą to śmiało mówiłam o swoim pochodzeniu i spotykałam się wyłącznie z pozytywnymi reakcjami, i z dumą pokazywałam paszport z orełkiem:) a wstydźcie się, wstydźcie za was samych, a reszta zdrajców niech zmienia obywatelstwo, do tego powinni przestać mówić po polsku, definitywnie zerwać kontakt ze wszystkimi Polakami, z TRADYCJAMI polskimi etc jak tak się wyrzekają polskości to czemu nadal ją podtrzymują:> jak sami nie zmienimy stosunku do rodaków i nie zaczniemy się szanować nawzajem inni też nie będą proste